I v továrně se dějí zajímavé věci

I v továrně se dějí zajímavé věci

Tisk

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.

 

Příběh je o malém chlapci Karlíkovi, který nemá v životě nic kromě svých snů a i ty jsou dost skromné. Žije společně se svými rodiči a prarodiči v polorozpadlé boudě na kraji města. Podobný osud by mohl vypadat dost depresivně, jenže toto je film pro děti a už z oné rozpadlé chatrče udělali filmaři takovou vtipnou karikaturu. Staří lidé zde leží ve společné velké posteli a dveře visí na stěně, která není kolmá, ale prověšená v úhlu.

Karlik 1

Všechny kulisy jsou vtipné a dokonale vymyšlené a na samotném příběhu se zapracovalo ještě mnohem více. Je přímočaře schématický, nic v něm nechybí a ani nepřebývá. Majitel továrny na cukrovinky Willy Wonka je talentovaný vynálezce, který věnoval celý svůj život vymýšlením nových a lepších sladkostí. Zmrzliny, která neroztaje, žvýkaček co jdou nafouknout jako balón. Jenže jeho recepty začali zaměstnanci továrny krást a prodávat je konkurenci. Wonka se proto naštval a všechny zaměstnance z továrny vyhodil. Nahradil je za věrný kmen Umpalumpů, ti nepotřebují žádný plat a ani z továrny ven vlastně nevycházejí. Krutý osud nových zaměstnanců je dost vtipně opepřen tím jak vypadají. Jsou to trpaslíci a vypadají všichni úplně stejně. Ovšem i Willy Wonka stárne, nemá žádné děti, a tak se rozhodl, že uspořádá soutěž o nového dědice. Do továrny se ve velký návštěvní den dostává celkem 5 dětí. Všechny si mohou dovolit cokoliv si zamanou, až právě na malého Karlíka, který si nemůže dovolit nic a nemá vlastně nic, kromě svých dobrých vlastností a malých hezkých snů.

Karlik 2

Precizní schématičnost příběhu se rýsuje už od začátku, děti se dostávají dovnitř na základě zlatého kupónu, které Willy Wonka ukryl do pěti čokolád a náhodně poslal do světa. Postupně se představují jednotliví výherci a malý Karlík se svou rodinou čte noviny a sní o zlatém kupónu. Když se do továrny šťastně dostává, děti se při prohlídce zase postupně eliminují. Malý špekoun z Německa kvůli nenažranosti spadne do potoka horké čokolády a pyšnou bohatou fiflenu zase hodí veverky do jámy na odpad, protože chtěla jednu z nich. Willy Wonka svého dědice hledá na základě rafinovaných zkoušek a protože je právě Karlík tak skromný a zásadový človíček, proměňuje svoje charakterové vlastnosti během návštěvy továrny ve svou nejsilnější zbraň. Už od začátku je tak zřejmé, že dědicem největší továrny na sladkosti bude právě Karlík a o to vtipnější je, že své rodiče kvůli tomu nehodlá opustit.

Karlik 3

Film je natočený podle slavné knihy Roalda Dahla, který ji napsal někdy snad během války. Willy Wonka v příběhu reprezentuje vše špatné, v co se člověk během své úspěšné evoluce proměnil. Ukrývá se za zdmi svého rostoucího impéria a lidem moc nerozumí, natož aby se s nimi chtěl normálně bavit. Karlík naproti tomu žije dobrý a nesobecký život.

Tenkrát existovala taková teorie. Pokud má člověk dobrý mravní základ, bude už navždy spravedlivý a dělat všechno pro to, aby se všichni lidé okolo něj měli co nejlépe. Ovšem takový dobrý člověk většinou vzejde z podmínek, při kterých nemá k dispozici žádné možnosti a je na ostatních značně závislý. Jenže zdi takové továrny se zavírají velmi snadno a nové možnosti znamenají pro člověka vždycky nové dilema.  

Karlík a továrna na čokoládu/ Charlie and the Chocolate Factory/ Charlie a továreň na čokoládu

Fantasy/ Dobrodružný / Komedie / Rodinný


USA / Velká Británie, 2005, 106 min


Režie: Tim Burton
Předloha: Roald Dahl (kniha)
Scénář: John August
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Freddie Highmore, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, James Fox, David Kelly, Christopher Lee, Deep Roy, Jordan Fry, Phillip Wiegratz, Missi Pyle, Noah Taylor, AnnaSophia Robb, Danny Elfman, Franziska Troegner, Garrick Hagon, Adam Godley, Nitin Ganatra, Eileen Essell, Shelley Conn, Geoffrey Holder 

Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Siri Pettersen, autorkou trilogie Havraní kruhy

Siri PettersenSiri Pettesen je norská spisovatelka a designérka, známa především díky své populární trilogii Havraní kruhy, která žne úspěchy i v České republice. Jak se cítila, když svou knihu držela poprvé v rukou? A je nějaká z jejich postav i...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Antropologický výzkum v kuchyních starých mládenců

kitchen 200Nedávno jsem se přesvědčila o tom, že inspirace může přijít opravdu kdekoliv a kdykoliv. Na přednášce o antropologii nám byl v rámci metod zkoumání doporučen norsko-švédský film Povídky z kuchyně. A jako správný zapálený fanoušek antropologick...


Literatura

Oheň a dým k létu patří!

ohen a dym 200Grilování nebo opékání nejrůznějších dobrot je symbolem léta. Kdo někdy připravoval něco na ohni, ten se jistě rád inspiruje a pomůže mu v tom kniha Oheň a dým od Huga Hromase.

 

...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Dobové detektivní drama Úsvit má plakát z dílny hollywoodské designérky Desi Moore

plakát ÚSVIT film (2)Několik dní před světovou premiérou, která se odehraje 1. července v Hlavní soutěži 57. MFF Karlovy Vary, tvůrci zveřejňují plakát k filmu Úsvit. Autorkou plakátu je renomovaná hollywoodská designérka Desi Moore. Ve filmové...