V šedesáti letech zpátky do ringu

V šedesáti letech zpátky do ringu

Tisk

zpatky do ringu 200Film Zpátky do ringu (2013) je velmi originální od začátku do konce. Není zrovna obvyklé, aby lidé na sklonku svého života chtěli zápasit v ringu, a přitom ani jednou neusnuli. Jenže staré křivdy dokážou rozpumpovat adrenalin a zase je o co bojovat.

 

 

Razor (Sylvester Stallone) a Kid (Robert De Niro), byli už na počátku své boxerské kariéry velcí rivalové. Ve zprávách, běžících v úvodu filmu, se v několika minutách odehrává popis celé jejich kariéry až k samotnému konci, kdy se Razor rozhoduje před posledním finálovým utkáním ukončit svou kariéru. Kid zůstává bez soupeře a celý boxerský svět se ptá proč. Protože jsou herci oba už v důchodovém věku, celý děj se odehrává až po třiceti letech od této události. Bývalí boxeři jsou samá vráska, pupek a prověšené atrofující svalstvo, přesto na sebe nezapomněli. Konec konců box byl jejich největší životní událostí, od té doby se Razor živil akorát v docích a Kid zase prodejem aut , nezřízeným pitím a s mladýma holkama.

zpatky do ringu1

Je zajímavé, jak málo stačilo, aby byl příběh uvěřitelný, a přitom nenudil. Návrat do ringu po třiceti letech totiž není jenom jakousi lacinou exhibicí, kdy se dva staří páprdové rozhodli protáhnout rozvrzané klouby. Jde o zvláštní mix událostí, které dělají z filmu mnohem dobrodružnější zážitek.

Nejdříve jim volá malý černý boxerský promotér Dante Slate. Nějaké herní studio chce oprášit jejich jména a udělat bojovou hru na motivy Razorovy a Kidovy zašlé slávy. Protože není peněz na stará kolena nikdy nazbyt, potkávají se při snímání svých pohybů ve studiu, a tam mezi nimi vzplane jejich první šarvátka.

zpatky do ringu2

Kid kdysi dávno dával svému soupeři nejen pořádně zabrat v ringu, ale taky si užil s jeho holkou. Při každé další příležitosti, kdy se potkávají, se tak slovně i fyzicky napadají. Přitom poblíž pohotově postává pokaždé nějaký teenager s mobilem a uploaduje nahrávku těch dvou na Youtube. Jejich popularita tak před vzájemným zápasem neustále stoupá.

Zápas dvou přestárlých boxerských rivalů by nebyl nikdy zajímavý, kdyby se jejich příběh nevyprávěl a nedával do souvislostí. V době všudypřítomného internetu přišli kvůli absenci sledování televize diváci tak trochu o možnost, aby jim tyto souvislosti někdo správně vysvětloval. Ovšem dokud je v pozadí každého soupeření nějaký zajímavý příběh, diváci na zápas přijdou nakonec sami.

zpatky do ringu plakat

Zpátky do ringu (Grudge Match)
Žánr: Komedie / Sportovní
USA, 2013, 113 min
Režie: Peter Segal
Scénář: Tim Kelleher, Rodney Rothman
Kamera: Dean Semler
Hudba: Trevor Rabin
Hrají: Sylvester Stallone, Robert De Niro, Kim Basinger, Alan Arkin, Kevin Hart, Jon Bernthal, LL Cool J, Griff Furst, Mykel Shannon Jenkins, Paul Ben-Victor, Michelle DeVito, Macsen Lintz, Han Soto, Camden Gray, Mike Tyson, Joey Diaz
Hodnocení: 95%
Distributor: Magicbox
Blu-ray k dostání: http://www.magicbox.cz/blu-ray/zpatky-do-ringu-blu-ray


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspirujte se a naučte se plést z papíru

pleteni 200K rozhovoru jsme tentokrát nepřizvali žádnou celebritu, ale jednu moc šikovnou paní z Dubu nad Moravou, Janu Metlíkovou. Jejím koníčkem je pletení z papíru a my jsme se mu podívali na zoubek. Co vše je potřeba, jak výroba probí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak došlo ke zrození kinematografického času

zrozeni kinematograf casu perexPlynutím času ve filmu se v minulosti zabývala řada tuzemských badatelů: neznámější je rozhodně úvaha Jana Mukařovského, napsaná ve 30. letech, z pozdějších lze zmínit aspoň studie Stanislava Ulve...


Literatura

Troufnete si na 100 mozkocvičných hádanek?

100 mozkocviceni 200Jeden moudrý muž kdysi dávno řekl, že „je lépe mozek opotřebovat, než ho nechat zrezivět“. Pro ty, kteří nechtějí nechat mozek zrezivět je určena knížka anglických mozkocvičných hádanek.

 

...

Divadlo

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...