V Českém Brodě se učili filmem a oslaví to festivalem

V Českém Brodě se učili filmem a oslaví to festivalem

Tisk

ucime se filmem 200Učíme se filmem je název projektu spolupráce, na kterém pracují místní akční skupiny z okolí Českého Brodu. Partnerem tohoto vzdělávacího projektu je občanské sdružení Harvest Films, jehož úkolem je odborné poradenství pro zúčastněné místní akční skupiny (MAS). Filmový festival se koná 20. září 2014 v Českém Brodě a uzavírá řadu 32 seminářů s diskusí zaměřených na témata: veřejný prostor, prostupnost krajiny, samospráva a ekonomika venkova.

Semináře byly rozděleny do dvou bloků a to pro odbornou a širokou veřejnost. Originalita seminářů pod vedením odborníků spočívala v diskusích provázaných dokumentárními filmy z naší i zahraniční produkce, které měly za úkol inspirovat a vyvolávat polemiku nad společnými problémy.

„Témata seminářů i soutěže krátkého amatérského filmu zní vznešeně a pro někoho možná až akademicky. Venkovskou krajinou však „prostupujeme“ dnes a denně například při cestování do zaměstnání, do školy či za obchodem nebo při výletech s rodinou. Samospráva na venkově je také součástí běžného života. Nemusíme chodit pravidelně na zasedání zastupitelstev, ale jejich rozhodování sdílíme ať s větším či s menším souhlasem. Veřejný prostor na venkově si vytváříme sami. Mám tím na mysli venkovskou architekturu, úpravu zeleně i veřejných prostranství. Určitě sem patří i úprava předzahrádek, typická pro menší vesnice. Ekonomika venkova jistě není ideální.

V promítaných dokumentárních filmech navazujících na semináře jsme se snažili přinést naději a inspiraci jak ekonomiku posílit a dát venkovu jiný směr. Inspirujících filmů však máme dostatek v naší mediatéce. Sčítá téměř třicet DVD, která jsou pro zájemce zdarma k zapůjčení. Ty nejlepší z nich budou ke shlédnutí na zmíněném filmovém festivalu, kam všechny návštěvníky srdečně zveme a těšíme se plodné diskuse na téma venkov,“ glosují organizátoři.

Na festivalu se objeví filmy, které byly na seminářích nejúspěšnější i některé novinky. Budou doprovázeny diskusemi s publikem. Nebude chybět ani doprovodný program a prodej regionálních produktů. Největším lákadlem je film s titulem Farmář a jeho princ. Vypráví o způsobu využití ekologického zemědělství očima prince Charlese a farmáře Davida Wilsona, kteří spolu dlouhá léta farmaří. Pozvánka na film je unikátní také tím, že rodina prince Charlese souhlasila jen se čtyřmi veřejnými produkcemi filmu v celé naší zemi. Je to tedy jedinečná šance, jak film shlédnout.

Soutěž krátkého amatérského filmu

S projektem je spojena i Soutěž krátkého amatérského filmu, která probíhá už jen do 31. července. Úkolem kameramanů je zpracovat libovolným způsobem některé z témat Učíme se filmem:

• prostupnost venkovské krajiny,
• samospráva na venkově,
• veřejný prostor na venkově
• ekonomika na venkově.

Maximální velikost výsledného videa je 700 MB, jeho délka je minimálně 15 sekund a nejvýše 10 minut. Povolené formáty jsou avi, wmw a mpg.

Vyhlášení výherců proběhne na festivalu 20. září a na ty nejúspěšnější čekají lístky na Karlovarský festival 2015 a košíky s regionálními produkty.

Vstupné na festival je zdarma!

ucime se filmem

Více informací: posemberi.cz, facebook.com/ucimesefilmem


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lidé podpořili snímek o bratrech Mašínech. První klapka padne už na začátku srpna

masin 200Celovečerní snímek o bratrech Mašínech režiséra Tomáše Mašína, scénáristy Marka Epsteina a producenta Petra Bílka dostal zelenou. Lidé tvůrcům v crowdfundingové sbírce na portálu HitHit.cz na jeho výrobu poslali více než jeden a půl milionu korun. V t...


Literatura

Encyklopedie mapuje historii českých klášterů

Klaster200Nakladatelství Libri, které se specializuje na původní českou encyklopedickou literaturu, připravilo titul Encyklopedie českých klášterů. Kniha trojice autorů Dušana Foltýna, Petra Sommera a Pavla Vlčka představuje ucelený pokus o souhrnný přehled č...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...