TRANSFERY V ÚSTECKÉM MUZEU

TRANSFERY V ÚSTECKÉM MUZEU

Tisk

Transfery 200Ústecké muzeum okurkovou sezónu vůbec nezná. Jen jedna z úspěšných výstav uvolnila místo, už prostory zaplnila jiná. Tentokráte muzeum využilo dlouhodobé a úspěšné spolupráce s ústeckou univerzitou (UJEP) a doplnilo jejich projekty svými sbírkami. Velmi zajímavým nápadem je využití prostor chodby pro prezentaci osob, které tu v minulosti v kraji žili. A tak světoznámě uznávaný výtvarník Heinz Edelmann (animovaný film Beatles Žlutá ponorka) tu sousedí s „lotrem“ Babinským. Nechybí ani význační architekti a jejich díla a nemohou chybět bratři Schichtové a jejich girl Elida i s potvrzením, že předlohou k ní byla skutečná dívka.


Hlavním výstavním mottem je projekt UJEP zmapování proměn českosaských hranic od středověku a také jak se změnil ráz krajiny nejen v důsledku důlní činnosti a staveb vodních děl. Jednotlivé panely vysvětlují dobu s názornými mapkami a muzejní exponáty ji věrně doplňují.


Tak na panelu Zaniklé obce u Bukové hory se návštěvník dozví nejen, co bylo příčinou, ale také to, že již existuje i turistická mapa k projití celé trasy po těchto zaniklých obcí a dozví se, kdo se o to zasloužil.

Transfery1


Na panelu Zaniklé sakrální stavby  1945-1989, fotografie ukazují, jak kdysi objekty vypadaly i jejich zkázy. Kostel sv. Josefa v Nakléřově hrál důležitou roli v době napoleonských válek, ale „hrál“ i ve filmech z padesátých let (Větrná hora či Dědeček automobil). Pak začal někomu vadit, v sedmdesátých letech byl zbourán a nahrazen hvězdou, dnes místo označuje jednoduchý dřevěný kříž. A to je jeden příběh, každá zaniklá stavba po celém kraji má svůj vlastní, ale se společným smutným koncem.  Podobný osud mohl stihnout i kostel sv. Floriána z Krásného Března, ale nestalo se tak a unikátní památka saské renesance zůstala zachována. Kostel tam tedy neuvidíte, za to pýchu muzejníků, restaurované renesanční varhany z 16 století z tohoto kostela, jsou vystaveny poprvé v plné jejich původní kráse a vůbec nevadí, že bez píšťal je to jen torzo.


Ztráta paměti je to nejhorší co člověka může potkat. Možná proto muzejníci své vitríny s vystavenými exponáty označují jako Ztráty paměti  - venkova, křesťanství, židovství atd., protože kolektivní ztráta paměti je pro lidstvo nenahraditelná.

Transfery2


Jsou tam i exponáty, které se do vitríny nevejdou a to jsou různé zachráněné zbytky z kostelů či domů z těch míst, která už neexistují a staly se  z nich jen žalující němí svědkové.
Pečlivě vypracovaná mapka ukazuje, kde byly i v jakém stavu se nachází synagogy a židovské hřbitovy, bylo jich přes 400, a nejvíce jich bylo zničeno po roce 1945, zajímavý údaj, že.
Zajímavostí na výstavě najdete mnoho, co panel to perfektní zpracování s doloženými údaji, mapkami či fotografiemi.

Trochu odlehčení přináší vitrína Zábava bez hranic s různými recesistickými medailemi a vyznamenáním, hračky pro děti i originál kdysi kultovní knížky o Maxovi a Moricovi. Nedaleko od této vitríny je jiná, kde se připomíná, že i do „spřátelené země“ několik kroků od nás, muselo být vyplněno Celní a devizové prohlášení.  Nezapomnělo se ani na místní faunu, vodní ptáky, kraba říčního nebo amerického norka, který se k nám dostal a dokáže překonat i Střekovské zdymadlo.

Transfery3


Výstava jako celek působí uceleným dojmem, srozumitelné informace, pečlivě vybrané exponáty nejen z ústeckého muzea s čitelným popisem, umožňují volnou prohlídku. S pečlivostí jsou vybrány i staré obrazy nebo střelecké terče, které připomínají nejen doby dávno minulé, ale vždy mají nějaký vztah k místům či k dané problematice.


Přístupné jsou i další výstavy, funkční výtah muzea pomůže do prostor se podívat i lidem s fyzickým omezením a stojí za to si je prohlédnout, protože popsat slovy výstavy je těžké, ty se musí prostě vidět na vlastní oči. A muzejníci zase rádi vidí spokojené návštěvníky, což je účelem a oceněním jejich práce.

Foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamin Kuras: Spisovatel musí umět pátrat a dávat věci do souvislostí!

kuras200Jeho knihy vynikají nesmírnou precizností a mohly by být učebnicí toho, jak má publicista pracovat s informacemi. A právě tomuto tématu jsem se s Benjaminem Kurasem věnovala a vyptala se ho na zákulisí takové práce. Jeho nová kniha Poslední naděje ci...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Katolické přechodové rituály v českých zemích v "dlouhém" 19. století

obálka bgSnad každá univerzita má i nakladatelství, kde vydává nejpozoruhodnější práce svých studentů, doktorandů a vyučujících. Výjimkou není ani univerzita pardubická: právě nyní vychází kniha KATOLICKÉ PŘECHODOVÉ RITUÁLY V ...

Z archivu...


Literatura

Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel pro opravdové nadšence do Hvězdných válek

star wars encyklopedie 200V nakladatelství CPress vyšla další kniha určená fanouškům fenoménu Hvězdných válek – Star Wars. Například po Atlasu bytostí a tvorů je tu Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel.

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Zákruty filmové kolektivizace

altKdyž se na televizní obrazovce izolovaně vynoří nějaký film, zpravidla bývá pro nezasvěceného diváka obtížné zařadit si ho do přiměřeného kontextu, vnímat jej jako určitý korálek umístěný na dlouhé vývojové škále. Týká se to rovněž kolektivizačního drama...