Otevři zahradu rajskou - Benediktini v srdci Evropy 800 – 1300

Otevři zahradu rajskou - Benediktini v srdci Evropy 800 – 1300

Tisk


Benediktini 200Cílem výstavního projektu je představit v co největší šíři duchovní a materiální kulturu raně a vrcholně středověkých benediktinských klášterů ve střední Evropě a současně vyzdvihnout roli, kterou sehrál tento řád v christianizaci zdejších národů. V rámci výstavy jsou přiblíženy klíčové osobnosti benediktinského řádu a představena jeho jednotlivá důležitá centra v jejich roli prostředníků kulturní výměny mezi západní a jižní Evropou a nově christianizovaným slovanským a maďarským územím. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších výstavních projektů Národní galerie Praha. Nad výstavou převzali čestnou záštitu Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský a primas český, Józef Kowalczyk, arcibiskup metropolita hnězdenský a primas polský, Daniel Herman, ministr kultury České republiky, Grażyna Bernatowicz, velvyslankyně Polské republiky, Arndt Freytag Freiherr von Loringhoven, velvyslanec Spolkové republiky Německo a Ferdinand Trauttmansdorff, velvyslanec Rakouské republiky.

 

 

Prosba „Otevři zahradu rajskou“ je převzata z modlitby slavného Sugera, opata kláštera Saint Denis u Paříže. Benediktini se totiž již v raném středověku stali významným společenským činitelem, organizovali misie, stáli u počátků státní organizace společnosti a také pomáhali vzniku kultury, kterou chápeme jako společnou vazbu států tvořících minulost i současnost Evropy. V rámci výstavy je vystaveno 250 děl ze sedmi zemí, přičemž mnohé exponáty jsou k vidění poprvé. Exponáty na výstavu zapůjčilo 65 subjektů. Výstavu uspořádala Národní galerie v Praze ve spolupráci s Akademií věd České republiky a Univerzitou Karlovou v Praze za podpory Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze, Národního muzea a Správy Pražského hradu.

Benediktini2

 

Dosud nikdy se u nás nepodařilo shromáždit vybraná díla dané epochy v takovém počtu a v takové kvalitě. Na dvě stě padesát exponátů dokumentuje materiální a duchovní kulturu střední Evropy počínaje epochou vlády Karla Velikého přes období otonské a románské až na práh vrcholné gotiky. Mezi vystavenými předměty lze nalézt vzácná uměleckořemeslná díla i bohatě iluminované rukopisy, kamenné a dřevěné sochy, mince, listiny, ale i předměty denní potřeby. S ohledem na konzervárenské požadavky budou moci být některé exponáty vystaveny v originálech pouze po omezenou dobu.

Benediktini1

 

K výstavě vychází pětisetstránkový katalog v české verzi s anglickým překladem, do nějž svými texty přispělo více než padesát českých a zahraničních odborníků.

Hlavní kurátor: Vít Vlnas, kurátor: Jan Klípa 

Termín konání: od 7. 11. 2014 do 15. 3. 2015 (denně kromě pondělí)

Místo: Valdštejnská jízdárna, Valdštejnská 3, Praha 1

Vstupné na výstavu:

Základní: 180 Kč
Snížené:    90 Kč
Rodinné:  350 Kč
Školní skupina: 20 Kč / žák  

Národní galerie připravila v rámci výstavy pro návštěvníky také speciální kombinovanou vstupenku v hodnotě 230 Kč, která opravňuje ke vstupu i do stálé expozice středověkého umění v Čechách a ve střední Evropě v klášteře sv. Anežky České.   

ilustrační foto autor, podle podkladů Národní galerie Praha, www.ngprague.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Lákají nás spíše neznámí autoři“, říká majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek


hejtmanek perexV pražské galerii Arthouse Hejtmánek aktuálně probíhá výstava děl sochaře a malíře Milana Beránka. Podařilo se nám vyzpovídat majitele aukční síně, pana Tomáše Hejtmánka. Jaké byly začátky jeho kariéry a jaké lákadlo chystá pro zájem...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bývalý špitál v Českých Budějovicích znovu ožije

spit200Bývalý českobudějovický morový špitál prošel stavební obnovou a brzy znovu ožije. Budova, která v době svého vzniku sloužila jako útulek pro osoby nakažené infekčními nemocemi, prošla zásadní stavební obnovou a čeká ji nový život.  V nově zařízených prost...

Z archivu...


Literatura

České krimi překvápko: Stvůra

stvura 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr detektivní příběh stvůra od nové české autorky Kristýny Trpkové. Zaujal mě přebal knihy, ale její obsah mě naprosto pohltil a udivil – samozřejmě pouze v dobrém slova smyslu. Ráda bych na čtení navnadila i vás!<...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...