Hrad Bečov vydal další poklad – archivní vína za miliony

Hrad Bečov vydal další poklad – archivní vína za miliony

Tisk

Becov 200Při objevení Relikviáře sv. Maura pod podlahou kaple hradu Bečova v roce 1985 byl objeven ještě jeden poklad; 133 lahví prvotřídního vína, koňaku a šampaňského. Další tři lahve našli archeologové v roce 2011. Až dnes se však podařilo nález ohodnotit, a to na minimálně 20 milionů korun.


Vinný poklad, který je uložen ve speciálním depozitáři na hradě, analyzovali přední sommelieři. Cenu vín z 19. století odhadli minimálně na 20 milionů korun. Z unikátní sbírky 136 lahví vína, koňaků i šampaňského, pocházejících převážně z let 1890 až 1899, jich má mnoho částečně zachovanou i etiketu. Lze tedy bezpečně určit nejen původ, ale i konkrétního vinaře, od kterého pochází a dokonce i obchodníka, jenž vína prodával. Každá láhev má hodnotu minimálně 200 tisíc korun. Jedná se tak zřejmě o nejcennější nález vín na území ČR. Ve vinné sbírce můžeme nalézt hlavně francouzská vína, jako bordeaux či burgundské, ale i portské. Dochovalo se i několik lahví šampaňského Součástí sbírky je i několik lahví ikonického vinařství Chateau d`Yquem se stále čitelnou vinětou.

Becov1


Celá sbírka pochází ze soukromého majetku rodiny Beaufort – Spontin, která po vydání tzv. Benešových dekretů musela opustit republiku. Před odchodem nechali vzácný Relikviář sv. Maura a lahve ukrýt pod podlahu hradní kaple. Poklad byl objeven až po dlouhých čtyřiceti letech. Sbírka vzácných lahví se nacházela v zásypu bečovské hradní kaple.

Becov2


Národní kulturní památka hrad a zámek Bečov se nachází v západní části České republiky nedaleko  lázní Karlovy Vary, na pravém břehu řeky Teplá, uprostřed romantické krajiny Slavkovského lesa.

Becov3


Sídlo oplývá bohatými dějinami a kulturními či tradicemi; hlavním turistickým lákadlem je bezesporu soubor výjimečných historických a uměleckých architektur, z nichž nejcennější je gotický hrad, renesanční palác a barokní zámek. Od roku 2002 je zde veřejnosti trvale prezentována unikátní románská ostatková schránka - relikviář sv. Maura, druhá nejcennější zlatnická památka České republiky.


www.npu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai – herec a hrdý otec

revai200Jan Révai momentálně vystupuje v inscenaci Osmý světadíl v divadle Kalich.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak v jižních Čechách znovu rozkvetly zámečky a tvrze

jizni cechy200Putimská kronikářka Jaroslava Pixová se ve svých knížkách opakovaně vrací k málo známým, pozapomenutým stavebním památkám, možná příliš drobným a donedávna leckdy zdevastovaným, než aby přitahovaly větší pozornost nejen odborníků. Tak se vyp...


Literatura

Kde se touláš Bernadetto - kniha z 21. století

kde-se toulas perexNetradiční a překvapivá forma běžného vyprávění typu „ich“ je umocněna velkým množstvím e-mailů, faxových zpráv, vzkazů či dopisů, které si mezi sebou navzájem vyměňují jednotliví aktéři příběhu. Ten se odvíjí jak v přítomném, tak...

Divadlo

Zlín kráčí Za kulturou krok za krokem

krok 200Za kulturou krok za krokem je název unikátní losovací akce, která sdružuje podnikatele s podobným zájmem a hlavně dělá radost. Firmy si navzájem přeposílají své klienty a dělají radost těm stávajícím. My vám v tomto článku představíme, co nabízí Městsk...

Film

Mládí bez naděje aneb když spravedlnost dostává na frak

altTen den mě docela rozhodilo zpravodajství. Řidič automobilu, který jel nepřiměřenou rychlostí pod vlivem léku, při jejichž užívání by se nemělo řídit, srazil jiné osobní auto a jeho řidiče zabil, vyvázl s podmínkou. Kdežto “tykadlový malíř” bude sedět n...