NPÚ: Projekt Po stopách šlechtických rodů bude pokračovat i letos

NPÚ: Projekt Po stopách šlechtických rodů bude pokračovat i letos

Tisk

Rody 200Také letos chce Národní památkový ústav (NPÚ) navázat na úspěchy loňského roku. Po skončení výstavy Hrady a zámky objevované a opěvované odstartuje projekt Velká hradozámecká inventura. Památky ve správě NPÚ si připomenou 200. výročí Vídeňského kongresu, rod Metternichů, ale i 600 let od upálení Mistra Jana Husa.


 

 

V roce 2015 bude cyklus Po stopách šlechtických rodů pokračovat Velkou hradozámeckou inventurou. Památky ve správě NPÚ připomenou při příležitosti 200. výročí Vídeňského kongresu významný rod Metternichů, spojený hlavně se západními Čechami, ale také napoleonské války a jejich vliv na české země a životní styl jejich obyvatel.  
Také k dalšímu významnému výročí, kterým bude 600 let od upálení Mistra Jana Husa, připraví hrady a zámky programy, které připomenou nejen tuto událost, ale i její souvislosti a důsledky a  hospodářské dopady.

Rody1

Dalším významným výročím roku 2015 bude 120 let od zahájení Národopisné výstavy českoslovanské, která se konala v roce 1895 na výstavišti v pražské Královské oboře. Výročí významných počinů si však připomenou i jednotlivé památky – například hrad a zámek Bečov oslaví 30 let od objevu relikviáře sv. Maura, kláštery Kladruby a Plasy výročí založení a zámek Náměšť nad Oslavou 450 let od renesanční přestavby.

Rody2

Národní památkový ústav se i letos zapojí do oslav Mezinárodního dne památek a sídel; v červnu se připojí k Víkendu otevřených zahrad a na podzim ke Dnům evropského dědictví. Západočeské památky ve správě NPÚ se připojí k projektu  9 týdnů baroka, jenž je součástí akce Plzeň 2015 – evropské hlavní město kultury.

podle podkladů Národníhé památkového ústavu, www.npu.cz, ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arnošt Goldflam: „Jsem veselý totální defétista, pesimista a katastrofista.“

Arnošt Goldflam je takový český renesanční člověk - píše knihy, scénáře, hraje v divadle i ve filmech, učí, a tak dále. V blízké době bychom ho měli vidět například v pokračování legendárního snímku Dědictví, o kterém si můžete...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Štědré skutky nejen v období vánočním

mother-mary-3405282 640Čtvrtá neděle adventní je již za námi a mnoho lidí toužebně vyhlíží nastávající svátky vánoční – jimi si připomínáme nadcházející připomínku narození Ježíše Krista v Betlémě a pohodovou vánoční atmosf...

Z archivu...


Literatura

Podívejme se pod pokličku dinosaurům - Jak dinosauři fungují

jak dinosauri 200Nakladatelství Fragment vydalo pro všechny zvídavé děti poučnou, ale hlavně originální a zábavnou publikaci, která zodpoví mnohé otázky ze života dinosaurů. Takže se například dozvíte, jak tito tvorové vypadali nebo co patřilo do jejic...

Divadlo

V Tramtarii se tygrů nebojí

altV nezávislém olomouckém Divadle Tramtarie se 16. května konalo představení inscenace ...a za Tracym tygr. Jednalo se o předposlední podání této hry v sezóně, a nejen proto bylo vyprodáno.

 

...

Film

Všechno, úplně všechno
vsechno perMadeline ráda čte. Nic jiné ani dělat nemůže, protože její imunita nedokáže bojovat s venkovním světem. A tak je stále zavřená doma, ve svém sterilním pokoji. Všechno se ale změní, když se do sousedního domu nastěhuje nová rodina a s ní i klu...