V Rožnově pod Radhoštěm čekají na masopust

V Rožnově pod Radhoštěm čekají na masopust

Tisk

Masopust 200Sotva jsme uklidili vánoční stromky a dojedli zbytky cukroví, už abychom slavili znova. Nadcházející období je totiž zasvěceno hodování a veselí – tedy masopustu.

Na Moravě ho sice označují slovem „fašank,“ ale slaví ho tu se vší parádou. Pokud se o tom chcete přesvědčit, určitě vyrazte v sobotu 7. února do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Ve zdejším dřevěném městečku začne nefalšovaná masopustní veselice už v 9 hodin ráno. Těšit se můžete na pestrý program, kterému budou vévodit především kulinářské speciality a živá hudba.

Masopust2


Během dne se představí například kapela Veselá šestka a folklórní soubory Radhošť a Javořina.


Těšit se můžete také na typické masopustní pochoutky – tedy koblihy, ovárek a poctivé jitrničky.  Hladoví z Rožnova určitě neodejdete – na masopust se do dřevěného městečka chystají opravdoví mistři řeznického řemesla. Až najdete „ten svůj“ stánek, nezapomeňte mu dát hlas, ve formě vyplněného soutěžního lístku – do 14 hodin bude totiž ve skanzenu probíhat napínavé klání „O nejlepší řeznický stánek.“

Masopust3

Součástí programu je také 18. ročník soutěže „O nejlepší valašskou klobásku“ a 8. ročník soutěže „O nejlepší valašskou tlačenku“. Masopustní veselice vyvrcholí v 15 hodin a 15 minut slavnostním „pochováním basy“. Právě tento zvyk kdysi signalizoval, že veselí skončilo a začal půst.

Masopust4

Více informací o rožnovském masopustu najdete na www.vmp.cz

Zdroj foto: facebook Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Petráková: Seznamování přes internet má své výhody

monika perexV čerstvém rozhovoru s mladou spisovatelkou Monikou Petrákovou se dozvíte nejnom to, že seznamování přes internet má své výhody, ale bude vám odhaleno i tajemství hesla Jazz Dock.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tradiář 2023. Diář plný tradic pro dny všední i sváteční

tradiar obalka makova (2)Pokud přemýšlíte nad tím, jaký diář si pořídit na příští rok, anebo chcete někomu blízkému darovat parádní diář k Vánocům, máme pro vás skvělý tip! Je jím TraDiář 2023 od autorek Martiny Boledovičové a Martiny Viktorie...


Literatura

Pačinko: dramatické osudy několika generací korejské rodiny v Japonsku

 Pačinko obalÚstřední postavou nového románu Pačinko z nakladatelství Jota, je chudá dívka Sundža, která vyrůstá se svými rodiči v jihokorejské vesnici. Otec jí zemřel ve 13 letech a od té doby se s matkou musely o sebe postarat samy.

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Pohádka o Popelce se nekonala

altSekce Noční horizonty zlínského filmového festivalu přináší filmy “nedětské a nemládežnické”. Pokud se považujete za náročnějšího diváka, tak vězte, že stojí za to zůstat vzhůru, odolat ostatním filmovým svodům a zamířit do kina. Zaváhat se nevypla...