Letošní rok vyhlášen Evropským rokem industriálního a technického dědictví

Letošní rok vyhlášen Evropským rokem industriálního a technického dědictví

Tisk

Pamatky technika 200Rok 2015 bude impulsem pro oslavu evropského průmyslového dědictví. Ukáže široké laické i odborné veřejnosti hodnotu, význam a často jedinečnost tohoto dědictví a jeho šanci pro budoucnost. Jedním z hlavních cílů Evropského roku industriálního a technického dědictví je podpora kontaktů a spolupráce mezi sdruženími a dobrovolníky napříč kontinentem, například pomocí budování partnerství měst nebo pomocí společných přeshraničních projektů.

 


Řada celoevropských projektů byla vyhlášena v průběhu zahajovací schůzky v Bruselu počátkem března; mezi tématy jsou například takové stavby jako tovární komíny, mlýny, ohrožené industriální památky, ale i další ohrožené technické památky.     

 Pamatky technika 1

Hlavním tématem Dnů evropského dědictví v letošním roce bude industriální a technické dědictví. Rozsáhlé výstavní projekty, bilance architektury konverzí uplynulých desetiletí, mezinárodní setkání k novému využití opuštěných průmyslových budov a areálů, umělecké intervence a živé akce v industriálním prostředí, alternativní cíle industriální turistiky, to jsou je některá témata, které připravuje platforma Industriální stopy, která byla u nás u vzniku hnutí za záchranu a nové využití průmyslového dědictví. Už bezmála dvě desetiletí propojuje nejrůznější odborné a zájmové, profesionální i amatérské aktivity. Nyní se Industriální stopy stávají průsečíkem akcí, jimiž se Česká republika hlásí k Evropskému roku průmyslového dědictví, k tématu, které pro rok 2015 doporučila Rada Evropy. O ohroženém dědictví se dnes mluví více, než v minulosti. Také se toho mnoho děje. Doporučení Rady Evropy je proto především významným signálem k proměně celospolečenských hodnotových kritérií. Stejně důležité sou i popularizace a osvěta, zmiňuje Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví při FA ČVUT, zakladatel platformy Industriální stopy a člen rady TICCIH (Mezinárodní organizace pro ochranu průmyslového dědictví). 

     Pamatky technika 2

Nástupem do Roku průmyslového dědictví bude přehledová výstava inspirativních příkladů proměny a nového využití bývalých továren a průmyslových areálů realizovaných u nás v letech 2000 až 2015, doplněná obrazovou publikací uzavírající řadu Industriální topografie.    

Samostatnou kapitolou budou aktivity plánované v rámci programu Plzně 2015 – Evropského hlavního města kultury. Pořadatelé k tomu využijí především mimořádný potenciál industriálních objektů v Plzni a Plzeňském kraji pro umělecké intervence a pořádání kulturních akcí. Připravují se itineráře pro putování po industriálních stavbách kraje. Aktuálním příkladem současné architektury konverzí se stane bývalý pivovar Světovar, jehož přestavba bude dokončena právě v roce 2015.   

Na řadě akcí bude platforma Industriální stopy spolupracovat se zahraničními partnery, včetně Mezinárodní komise pro ochranu průmyslového dědictví, nebo prostřednictvím České komory autorizovaných inženýrů a techniků i zemí Visegrádské čtyřky. Polsko, Slovensko i Maďarsko mohou nabídnout velmi podnětné ukázky využití technických památek.

Pamatky technika 3

Akce chystané na rok 2015 jsou příležitostí a výzvou pro stovky sdružení, majitelů industriálních památek, města, obce, místní iniciativy a umělecká seskupení. Zajímavé budou i pro investory a developery, kteří rozpoznali hodnoty, jež stojí za to chránit a stavět na nich další rozvoj.                 

V souvislosti s projektem 2015 – Rok průmyslového dědictví projde významnou proměnou rovněž hlavní informační a komunikační nástroj, webový portál www.industrialnistopy.cz. Stránky získávají přehlednější podobu, stávají se skutečnou platformou, kde je možné nalézt informace nejen o průmyslových budovách, o jejich aktuálním stavu, proměně, ale především zprávy o akcích, aktivitách, událostech, které se k Industriálním stopám hlásí. V podstatně větší míře budou zveřejňovány informace o ohrožených budovách a objektech, plánovaných akcích a událostech vztahujících se k ochraně, popularizaci a prezentaci průmyslového dědictví, včetně významnějších zahraničních událostí.

Pamatky technika 4

 

ilustrační foto autor
zdroj: www.industrialnistopy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Udělejte si hezký večer, přijďte do Pekla!

pek 200Těmito slovy láká na jedinečnou tragikomedii Peklo – Dantovské variace jeden z tanečníků skupiny 420PEOPLE. Jde o choreografa a tanečníka Václava Kuneše, kterého jsme spolu s jeho kolegyní Natašou Novotnou poprosili o zodp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Národní památkový ústav otevřel v Ostravě první metodické centrum

Industrial perexV Ostravě zahájilo svou činnost první z trojice plánovaných metodických center Národního památkového ústavu (NPÚ). Jeho zaměřením jsou technické památky a průmyslové dědictví.

 

...

Z archivu...


Literatura

Mrtvola v lázni – detektivní vyšetřování ve starověké Británii

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho třináctý příběh Mrtvola v lázni (A...

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Nejoblíbenější ruská pohádka Mrazík baví už několik generací

altRuská filmová pohádka Mrazík (1964) je asi jediná klasika z bývalého Sovětského svazu, na kterou se dá dívat. Možná dnešní doba poněkud svádí ke zjednodušování, ale na rozdíl od ostatních filmů nebo knih se tohle neopírá jen o chudobu a tragédii, al...