Na Chrudim opět vytáhnou husité

Na Chrudim opět vytáhnou husité

Tisk

Chrudim husite 200V rámci projektu Chrudim sobě, který letošní rok nese podtitul Chrudim historická, čímž připomíná zisk titulu Historické město roku 2013, se ve dnech  24. a 25. dubna uskuteční  akce Kterak husité  dobývali Chrudim.

 


Návštěvníci akce, která proběhne na Resselově náměstí, si připomenou události z dubna 1421, kdy husité „řádili“ v Chrudimi a okolí a vypálili chrudimský dominikánský klášter a benediktýnský klášter v nedalekých Podlažicích, a dozví se také odpověď na otázku, zda  se mučení a upalování dominikánských mnichů odehrálo skutečně na místě, kde dnes stojí morový sloup Proměnění Páně. Rekonstrukci dubnových událostí si připravili členové chrudimské skupiny historického šermu Familiaris Domini Regis. Součástí programu bude také vystoupení souboru středověké hudby Bohemian Bards.


 Pro děti jsou připravené tvořivé dílny, loutkové divadlo a historický kolotoč. Všichni si budou moci prohlédnout dobové zbraně, navštívit středověké tržiště i ležení husitů s vozovou hradbou. Na programu je také ohňová show a taneční vystoupení.

Chrudim husite


 V Muzeu barokních soch bude vystavena faksimile největší dochované rukopisné knihy světa Codexu gigas, zvané též Ďáblova bible, jejímž autorem je žamberecký knihař Jiří Fogl. Originál, který v současné době vlastní švédská Národní knihovna ve Stockholmu, vytvořili na začátku 13. století benediktinští mniši právě v podlažickém klášteře.
 Pokud máte rádi historii a chcete se pobavit, vydejte se do Chrudimi za husity.

Kterak husité dobývali Chrudim
Datum a místo konání:
pátek 24. dubna od 20 do 22 hodin
sobota 25. dubna od 9 do 12 hodin
Resselovo náměstí, Chrudim

Zdroj foto: www.facebook.com/mu.chrudim

www.chrudim.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Ondřej Prosický: „Nebaví mě zpracovávat fotografie, nejraději bych byl pořád venku a fotografoval.“

prosicky 200Tentokrát nám k rozhovoru kývl fotograf Ondřej Prosický, jehož fotografie můžete znát například z časopisu Koktejl či Příroda. Jaká zvířata rád fotí, kolik si bere s sebou vybavení a co se děje na jeho workshopech?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Češi se nebáli

videl jsem ukrizovani perexVe svém 4. vydání vyšla v roce 2020 reportážní kniha Sydneyho Morrella Viděl jsem ukřižování. Tento britský novinář živě, poutavě a velmi objektivně popisuje události roku 1938 - od květnového Henleinova vystou...

Z archivu...


Literatura

Otevřeně a přece elegantně - tak vzpomíná Alena Mihulová na Karla Kachyňu

mihulova 200Padesátka je možná ten správný věk na to, aby člověk rekapituloval, ohlédl se a možná i zavzpomínal  - pokud je na co - formou knižních memoárů. V případě  čerstvé padesátnice Aleny Mihulové to sedí v každém ohledu. Jednak už v životě leccos pro...

Divadlo

Hosté v zajetí „dobrých“ mravů

Slavnost 200Upřímnost nebo takt. Rozhodně hlavně neurazit.  Za každou cenu stát za svým názorem nebo být součástí stáda a myslet si své pouze pro sebe? Podobné otázky si vzali na paškál tvůrci z pražského Studia Hrdinů a pohráli si s původním scénářem česk...

Film

Comic-Con Prague 2022 odtajnil další hvězdné hosty: Hatie Hayridge, Tony Amendola a Cary-Hiroyuki Tagawa

comiccon 200Pořadatelé Comic-Con Prague 2022 prozradili další hvězdná jména, účast jim potvrdili herci Hatie Hayridge, Cary-Hiroyuki Tagawa nebo Tony Amendola, komiksový tvůrce James O'Barr a spisovatel Kevin J. Anderson. Třetí ročník festivalu popkultury pr...