Capoeira – brazilský národní sport

Capoeira – brazilský národní sport

Tisk

Capoeira 200Kouzelná Brazílie, toť země nekonečných přírodních krás; divoká země karnevalů, milovníků kávy a fotbalových nadšenců. Ale také svébytná země, kde se zrodilo netradiční bojové umění a sport capoeira.

 

Nenechte se mýlit, capoeira není jen tak nějaký obyčejný sport, nebo řízné bojové umění – jde o mnohem víc. Capoeira, to je kulturní fenomén, jež svým typickým stylem připomíná pohybovým stylem mix tance, akrobacie a boje. To vše je doprovázeno původní osobitou hudbou.

Vznik capoeiry můžeme vystopovat do brazilského státu Bahia, zemědělské oblasti, která je z historického hlediska negativně poznamenána masovým dovozem otroků z Afriky. V tomto sportu vnímáme africké, tedy hlavně angolské, kulturní kořeny.

capoeira


Původně šlo o obranu beze zbraní proti nejrůznějším zlodějům jídla, násilníkům a proti zlovůli krutých otrokářů. Od roku 1707 bylo umění capoeiry zakázáno a tyto represe se neustále zhoršovaly. Přesto se od roku 1972 stala capoeira uznávaným bojovým uměním. Dostala pevná pravidla a po fotbalu se stala druhým nejoblíbenějším sportem.

V ČR zastřešuje pokračování tradice capoeira Vem Camará Capoeira ČR, česká asociace capoeiry os. Mimo jiné nabízí možnost vystoupení či výuky. Pokud se chcete o tomto fenoménu dozvědět více, neváhejte zabrouzdat na jejich stránky.

O Brazílii, ale také Francii se více dozvíte na festivalu Culturea, který se ve Zlíně koná 28. a 29. dubna.

capoeira culturea


Více informací: www.vemcamara.cz
www.culturea.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K velkým i malým rolím všech žánrů přistupuji se stejným nadšením i respektem, říká Lenka Kočišová

lenka kocisova 200Zpočátku to byly naivky, ty pak vystřídaly na jevišti komediální a dramatické role. A protože je Lenka Kočišová muzikální, objevuje se i v muzikálu. Už jako začínající herečka si vyzkoušela Lízu Doolittlovou, což je náročná herecko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Český pivní festival na Letné se blíží; bude trvat 17 dní


pivo plakat 200Tradiční Český pivní festival 2016, který odstartuje v Praze na Letné 12.května, nabídne nejenom tradiční české pivo, ale také výborné gastronomické speciality.

...

Z archivu...


Literatura

Vzpomínky: Co když paměť ve vaší hlavě není jen vaše?

vzpominky200Vydavatelství Ikar v červenci v Edici světový bestseller vydalo poutavou knihu, originální thriller se zajímavým nápadem od uznávaného autora Briana Freemana Vzpomínky. Naše paměť patří mezi nejdůležitější a nejvzácnější věci, které máme a ucho...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Matt Damon je pryč, přichází Renner a Bourneův odkaz

Bourneův odkazTrilogie sledující osudy Jasona Bourna si získala velký obdiv kritiků i diváků. Tajný agent se vynořil z moře se ztrátou paměti a postupně začal zjišťovat, čeho se účastnil a kým vlastně je. Jeho napínavou akční pouť ...