Klasické české hry pro malé děti

Klasické české hry pro malé děti

Tisk

Hry 200Víte, jak se hraje „Krvavý koleno“ nebo „Jednoruká baba“? Zní to drsně, že? Ale starší ročníky si jistě vzpomenou, která bije. No jistě, to jsou přece hry našich malin nezralých…Tenká sešitová kniha Klasické české hry pro kluky a holky nabízí výběr nejznámějších dětských venkovních her našich rodičů a prarodičů:  „Honzo, vstávej“, „Školka se švihadlem“, „Školka s míčem“, „Školka se skákací gumou“, „Čára“, „Škatulata, hejbejte se!“, „Skákání panáka“, „Pan čáp ztratil čepičku“, „Cukr, káva, limonáda“, „Přijela babička z Číny“, „Na jelena“, „Na sochy“, „Jednoruká baba“, „Krvavý koleno“ a „Polívka se vaří“.

Listovaly jsme s kamarádkou tímto sešitem a říkaly jsme si: „Jé, to známe, to jsme jako malé děti hrály…! A vzpomínáš si, jak tamten udělal tamto…?“… Strávily jsme spolu příjemnou hodinku vzpomínáním, vykládáním zážitků a příhod z dětství. Zaplavily nás pocity nostalgie.  A možná to byl záměr autorů této knihy – připomenout polozapomenuté hry, pomoci udržovat tradice, vysvětlit pravidla nováčkům, podpořit hravost a motorickou zdatnost našich dětí. Každá hra je podrobně popsána, dozvíme se, jaký počet hráčů je potřeba, jaká pravidla je nutno dodržet, jaké jsou jednotlivé kroky hry, jaké máme možnosti obměny. Vše je pro větší názornost doprovázeno barevnými fotografiemi Jiřího Vyskočila, které vtahují diváka do děje.


Záměr je to chvályhodný, snad naláká naše děti opět ven na dvorky, hřiště a volná prostranství, kde si třeba opět začnou společně hrát a užívat si společně legrace, aby své kamarády poznaly i jinak než prostřednictvím sociálních sítí. Všechny tyto hry jim umožňují vypustit ven své emoce, zlepšit své pohybové dovednosti, koordinaci, rovnováhu, rychlost, postřeh i kognici. A to je pro změnu sen všech dobrých rodičů a pedagogů, kterým knihu vřele doporučuji.

Hry



Název: Klasické české hry pro kluky a holky
Autor: neuveden
Foto: Jiří Vyskočil
Žánr: populárně naučná literatura pro děti a mládež   
Nakladatelství: FRAGMENT
Rok vydání: 2015
Počet stran: 31

Hodnocení: 100 %


Zdroj foto: FRAGMENT

www.fragment.cz 
               


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Kindl říká, že album Loutka devátá uzavírá jednu jeho životní etapu

michal kindl rozhovor 200Michal Kindl prokázal svoji schopnost napsat solidní popovou melodickou písničku již na svém debutovém sólovém albu Barvy, které vyšlo v roce 2018. Od té doby ušel kus cesty, která ho dovedla k nevšední spolupráci s mezi...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Poselství našich předků a rodových linií v číslech

Perex knihaEster Davidová, která se dlouhá léta věnovala regresním terapiím, nyní vydala svou další knihu, tentokrát věnovanou léčení generačních traumat a rozkličování toho, co si neseme od svých předků z pohledu numerologie. Knihy si vydává sama a těší se v...

Z archivu...


Literatura

Nechte se poučit: Klasická filozofie v kostce

klasicka filozofie v kostce 200V srpnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum kniha Klasická filozofie v kostce od amerického autora Michaela Moora. Slibuje nám kompletního průvodce antickou filozofií, včetně Pythagora, Sókrata, Pla...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Portrét dívky v plamenech: Utajená vášeň z 18. století

divkavplamenechV kinech právě nyní můžete zhlédnout francouzské romantické drama o lásce dvou dívek na mořském pobřeží v roce 1760. Film je o touze po svobodě, ale i o umění přijmout svůj osud. Dějem od začátku prostupuje báj...