Putujte s vozem a koňmi po stopách mistra Jana Husa

Putujte s vozem a koňmi po stopách mistra Jana Husa

Tisk

husova pout 200Historický spolek Guardia Broda Bohemicalis se spolupodílí na Husově Pouti, která se letos bude konat už sedmým rokem. Vyrazí 4. července 2015, a to od hradu Krakovec, kde měl mistr Jan Hus azyl u pana Jindřicha Lefla z Lažan.

Letošní rok si připomínáme šestisté výročí mučednické smrti mistra Jana Husa v Kostnici, kam dobrovolně šel obhájit své učení. Jeho smrt rozpoutala v Čechách patnáct let trvající krvavou občanskou válku, kdy husitské Čechy museli mimo jiné čelit křížovým výpravám ze zahraničí a nutno podotknout, že úspěšně.


Dne 4. 7. 2015 se vydá z hradu Krakovce průvod, který půjde přesně po stejné trase, po které mistr Jan do Kostnice putoval. Letošní pouť poprvé do Kostnice skutečně doputuje. Průvod vyráží z hradu Krakovce s koňmi a povozem a základní skupinou členů v historickém oblečení.  Již tam se mohou připojit první zájemci o tuto jistě zajímavou a naučnou pouť.

husova pout

 


Pouti se mohou zúčastnit jak lidé oblečení v historickém tak i v soudobém turistickém oblečení. Přijděte a společně si připomeňme událost od které letos uplyne rovných 600 let, neboť odkaz m. Jana Husa je střeživý.

Více informací: husovapout.cz, http://www.brodahr.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Anežkou Rusevovou

rusevova 200Anežka Rusevová je česká herečka, která už má za sebou účinkování v několika divadleních hrách i televizních pořadech. Pamatovat si ji můžete například ze seriálů jako Kriminálka Anděl, Ulice, Ohnivý kuře nebo Expozitura. V našem rozhovoru se doz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jaká byla mytologie Slovanů?

mytologie perex
Než Slované, ať již dobrovolně nebo násilím přinuceni, přijali křesťanství, vyznávali svá božstva, jimž se kořili v posvátných lokalitách, měli svá obětiště, tesali vícetvářné sochy bohů (často mívaly čtvero tváří obrácených do v...

Z archivu...


Literatura

Nechte se pohladit po duši krátkými povídkami

Kdysi davno v budoucnu 200Jaroslav Konvička napsal před několika lety povídkovou knihu Kdysi dávno v budoucnu. Jedná se o jeho prvotinu a jak nám prozradil, tak také srdcovku. Krátké povídky si určitě získají i vás.

...

Divadlo

Báječně chytrá a jiskřivá konverzační komedie

Hvezda v pasti 200JOANNA: Vás nikdy neunavuje organizovat lidem život, komandovat je, vyžadovat jejich obdiv a poslušnost?
GARRY: Nikdy. Vychutnávám si to.

 

...

Film

Léčivá marihuana a její legalizace

pohled zevnitr lecive vlastnosti marihuany 200Zelená barva rostlin marihuany dala jméno jedné oblasti v severní Kalifornii. Smaragdový trojúhelník (Emerald Triangle) je místem, kde jsou dvě třetiny obyva...