Za stolováním do Náměšti
Reklama
Banner
Banner

Za stolováním do Náměšti

Email Tisk

namest perexVelká vídeňská snídaně, koláče se zmrzlinou, savojskými piškoty, čokoládou i pečenými kaštany, snídaně v dámském appartementu, nebo svatební banket; to vše nabízí první prohlídkový okruh zámku v Náměšti nad Oslavou. Aranžmá Stolování na zámku představuje prostřený stůl na šlechtickém sídle v 19. a 20. století v mnoha jeho podobách, určených roční i denní dobou, módou i aktuální rodinnou situací šlechtických majitelů.

 

Aranžmá v pokojích náměšťského zámku dokládá, že šlechtě byla vlastní vysoká kultura a ušlechtilý mrav, které se projevovaly jako součást souboru dědičných ctností i při jídle a stolování. Do detailů vypracovaná aranžmá působí, jako by se obyvatelé zámku pouze na chvíli vzdálili od stolů, aby průvodci mohli návštěvníky zámku seznámit nejen s dobovými potravinami a surovinami, ale i s postupy jejich úpravy ve vybrané pokrmy, používaným nádobím a náčiním a způsoby servírování. Všechny exponáty – od stolů po nejmenší lžičku – jsou autentické; pocházejí z původního vybavení zámku v Náměšti nad Oslavou a dosud nikdy nebyly podobným způsobem vystaveny. Dochování stolního prádla na zámku je přitom ojedinělé; soubor zahrnuje stolní deky, které se vkládaly pod ubrus a tlumily nepříjemné cinkání nádobí, ubrusy, ubrousky vkládané mezi talíře, které pomáhají zachovávat jídlo teplé, ubrousky, do nichž bylo vloženo pečivo, a ubrousky, které sloužily k ochraně oděvu a před začátkem jídla byly ozdobně složeny vedle talířů. Složení jednoho ubrousku, které vyžadovalo škrobení a žehlení, trvalo i hodinu a půl a svým způsobem představovalo typ umění.

namest

Autorky výstavy se učily ubrousky skládat podle historických návodů a rad starých publikací celý rok, protože některé způsoby skládání byly  a dodnes jsou tajné. Jako první mohou návštěvníci zhodnotit velkou vídeňskou snídani. Společně s francouzskou představovala v polovině 19. století standardní typ velké snídaně, zvané kontinentální. Obsahovala vejce vařené naměkko, císařskou žemli s máslem a zavařeninou a pravou zrnkovou kávu s mlékem či smetanou. Nejednalo se tedy o žádné přejídání. Císařské žemle jsou i dnes známé houstičky kaiserky, pečivo, které podle příkladu císaře Františka Josefa běžně snídalo panstvo i zaměstnanci zámků po celé monarchii. Koláče znamenaly vybočení z obvyklého, či stanoveného stravovacího rytmu. Jejich složení určovala paní domu podle toho, komu byly určeny, lákavé jsou však všechny; na náměšťském zámku můžeme zatoužit po koláči se zmrzlinou, savojskými piškoty a čokoládou nebo s pečenými kaštany, plněným koláčem a kakaem. Oblíbeným moučníkem byla šarlota, která se připravovala ze sezónního ovoce se slazeným vaječným krémem prokládaným a olemovaným savojskými, tedy cukrářskými piškoty. Osvěžení v letních dnech nabízela i zmrzlina.  

Stolování všedních dnů žen přibližuje snídaně v dámském appartementu, tedy v soukromých místnostech paní domu, kde kvůli časté fyzické indispozici dané mnohými těhotenstvími, trávila velkou část svého času. V dětských appartementech zase autoři výstavy přibližují stravování těch nejmladších; zde se servírovala převážně kaše, nejčastěji jáhlová. Stravu dnů postních zastupuje císařský trhanec s restovanými sušenými švestkami a cukrem.

Oblíbený způsob stolování mužů ukazuje lovecká tabule v pánském salonu, kde si přítomní pochutnávali na paštikách s kyselou smetanou, různými ovocnými omáčkami, přikusovali chléb mazaný máslem a popíjeli kvalitní červené víno. Na závěr pánské večeře přišly na řadu typické míchané salonní nápoje jako bischof, punč či bowle. Na stole nechyběly tzv. nástolníky, ozdobné výjevy loveckých scén sestavené ze sošek rozmístěných na podložce z mechu, trávy a dalších přírodních materiálů. Sošky byly původně modelované z marcipánu a posloužily zároveň jako dezert, později však byly nahrazeny trvanlivými porcelánovými.  Vrcholem instalace je svatební banket. Slavnostní svatební hostina byla prostřena pouze pro členy obou právě svázaných rodin, servírovala se na stříbře a řídila se závaznými pravidly. Iniciačním pokrmem a zároveň tzv. jídlem na podívanou bývala na svatebních tabulích paštika, velmi často z labutího masa – labuť symbolizovala ideální obraz nevěsty, krásu, půvab, čistotu těla i duše, panenství. Paštika tvořila tělo labutě, do něhož byl původně zapíchnut krk, křídla a ocas.  

Stolování na zámku - Prostřený stůl na šlechtickém sídle v 19. a 20. století
Státní zámek Náměšť nad Oslavou
Kurátoři Ing. Lucie Bláhová, Lukáš Gregor, vědecký koncept výstavy, texty PhDr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D., odborná spolupráce PhDr. Libuše Ruizová Jitka

www.zamek-namest.cz


 

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Židovský odboj: Povstání proti nacistům za druhé světové války

zidovsky-odboj perexDruhá světová válka byla pro Židy tím nejtěžším obdobím v dějinách. Jejich utrpení začalo nenápadně – několika slovy proti nim. Z několika slov se však rychle stala všeobecně přijímaná ideologie, která vedla k nejrůznějším omeze...


Literatura

Na tuto knihu o velrybách nikdy nezapomenete

Velryby 200V nakladatelství Kazda v edici Živá příroda vyšla kniha s názvem Na svou první velrybu nikdy nezapomeneš od milovníka a také popularizátora přírody Ralfa Kiefnera.

...

Divadlo

Zlínské divadlo vyhlašuje velkou letní prázdninovou hru „Od cedule k ceduli“

zlinske divadlo 200Počínaje červencem začínají prázdniny nejen dětem školou povinným, ale i divadelníkům. Městské divadlo Zlín popřálo svým divákům krásné léto originálním způsobem: na balkon na čelní straně divadelní budovy vyvěsilo sérii poutačů...

Film

Jak se lidé chovají za války a jak o ní smýšlejí

total2000Volná řada sborníků nazvaných Kultura a totalita je prozatím rozčleněna do pěti svazků.

...