Začněte s japonštinou zábavnou formou, nebude to pro vás španělská vesnice

Začněte s japonštinou zábavnou formou, nebude to pro vás španělská vesnice

Tisk

Japonstina perexFascinuje vás japonská kultura, ale také jí zatím moc nerozumíte? Nakladatelství Edika nachystalo japonský slabikář pro všechny, kdo by se rádi pustili do japonštiny, ale poněkud je děsí složité obrázkové písmo. Díky útlé brožurce Začínáme s japonštinou dostávají zájemci šanci poodhalit tajemství japonské kultury, tím pádem bude pro ně snazší naučit se základy jazyka, od kterých se potom mohou odpíchnout dále.

 

 

Ve dvaceti lekcích probíhá postupné seznamování se dvěma základními slabičnými systémy, abecedami hiraganou a katakanou. Vzpomínáte si, jak jme museli v první třídě malovat do linkovaného sešitu čárky, smyčky a vlnovky, jednu za druhou? Někomu to nejprve moc nešlo, ale postupně nastávalo zlepšení a nakonec jsme se naučili spojovat písmenka a slova až do celých vět. No tak sláva! Takhle nějak podobně to bude i s písmem japonským. Jen si místo pera nachystáme štětce, tuš (nebo tužku) a velkou dávku trpělivosti.

A aby nám mozkové závity navíjely znalosti v souvislostech, obsahují jednotlivé kapitoly základní slovíčka a úvod do japonské etikety, která je diametrálně odlišná od té naší. Velkou roli zde hrají gesta, pohledy, délka úklony, na druhou stranu nevadí když posmrkáváte či srkáte. Zato si dejte pozor na děravé ponožky, speciální pantofle na záchod a na tatami se vydejte, jedině a pouze, naboso!

Japonstina

 

Origami, gejši, sumo, japonská bojová umění, bonsaje, čajový obřad, manga (japonský komiks), to jsou některá z dalších témat, se kterými se v učebnici setkáte. Jsou to sice jen střípky, ale díky nim dostává zájemce o japonskou kulturu větší šanci pomalu skládat mozaiku poznání. Pár slovíček, fotografie a obrázky, zajímavosti o Japonsku a jeho obyvatelích, okénko do země vycházejícího slunce – to vše nám může doslova otevřít dveře k dalšímu fascinujícímu poznání.

Kniha Začínáme s japonštinou obsahuje více než 100 her a cvičení, takže se zábavnou formou můžeme poměrně snadno naučit vyslovovat a psát základní slova. Bez trpělivosti a tréninku to ovšem nepůjde – koneckonců, i to je jedna z věcí, kterou bychom se měli od Japonců naučit – vytrvalost, touha po harmonii a zenový klid.

japonstina 1

 

Začínáme s japonštinou, přeloženo z francouzského originálu Démarrez le japonais
Editions Larousse
Žánr: jazykové učebnice
Překlad: Alena Polická
Odborná korektura: Koshi Hirayama
Nakladatelství: Edika, ve společnosti Albatros Media a.s., 1. vydání
Počet stran: 48
Hodnocení: 100%

Zdroj foto: www.edika.cz


http://www.edika.cz/zaciname-s-japonstinou/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Nový opět zavítal do Karlovy Studánky s pořadem S tebou mě baví svět aneb ze mě se zachvěla.

pavel novy 200Zasněžený horský půvab malebné Karlovy Studánky před čtyřiceti lety zaujal filmový štáb režisérky Marie Poledňákové, která zde natočila kritiky opěvovanou komedii s názvem S tebou mě baví svět. Tento film vyhrál anketu Komedie století udělenou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Městské muzeum v Chrasti vzpomíná na oběti holocaustu

chrastecti zide 200Městské muzeum a galerie v Chrasti, které sídlí barokním zámku, bývalém letním sídle královéhradeckých biskupů, představuje v zámecké galerii výstavu nazvanou Chrastečtí Židé – transporty roku 1942

Z archivu...


Literatura

Román Svěžest vody se okamžitě stal světovým bestsellerem

Svěžest vody

Mezi novinky nakladatelství prostor patří také román Svěžest vody, který se hned po svém vydání stal světovým bestsellerem. Autorem je Nathan Harris, jehož je to první a prozatím jediný román, který již sklidil takový úspěch. Určitě js...

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

Česká televize přichází s podzimními novinkami


PodzimAčkoli momentální tropické teploty nenasvědčují, že by mělo léto jen tak skončit, pragmatický kalendář ví své. Polovina prázdnin je definitivně za námi a ta druhá jako naschvál uteče nepřiměřeně rychle. Nad touto kvapnou prázdninovou pomíjivostí se sn...