V kraji Vysočina přibyly letos čtyři nové kulturní památky

V kraji Vysočina přibyly letos čtyři nové kulturní památky

Tisk

Vysocina 200Od začátku letošního roku přibyly na Vysočině čtyři nemovité kulturní památky. Jsou jimi kaple Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě, boží muka v Polné, náhrobek na hřbitově na Starém Městě v Telči a dva židovské domy v Třebíči. Nově prohlášené kulturní památky jsou dokladem, že i drobné stavby a objekty mohou mít nadregionální význam a jsou cenné v celostátním měřítku.

 

Kaple Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě je pozdně barokní sakrální stavba z roku 1762. Připomíná místo, kde vyvěral pramen vody, u něhož se zastavovali poutníci.

Boží muka v Polné pocházejí ze 17. století. Mají zajímavou, kvalitně řemeslně propracovanou lucernovou kaplici, která se vymyká lokální produkci obdobného typu božích muk. V kapli pravděpodobně býval obraz sv. Václava.

Vysocina1

Novou nemovitou kulturní památkou, která se může stát i vyhledávaným cílem turistů a příznivců výtvarného umění a historie, se může pochlubit Telč. Je to náhrobek na hřbitově na Starém Městě.  Jeho dominantou je pískovcová socha odpočívajícího anděla. Jde o kvalitní uměleckořemeslnou práci z druhé poloviny 19. století.

Vysocina2

Domy v Třebíči v ulici L. Pokorného představují významný doklad historického vývoje a ukázku života židovské komunity. Mezi kulturněhistorické hodnoty stavby patří kromě půdorysného uspořádání a autentických konstrukcí zdiva také široká škála truhlářských prvků (dveří, oken a vestavěných skříní). Zcela mimořádný je nález autentické židovské mezuzy na dveřích pavlače, jediné v třebíčské židovské čtvrti.

Vysocina3

K 30. 7. letošního roku bylo na území Kraje Vysočina v ústředním seznamu zapsáno 2966 nemovitých kulturních památek a 16 národních kulturních památek. Dále se na tomto území nacházejí 3 městské a 3 vesnické památkové rezervace, 22 městských a 5 vesnických památkových zón a 1 krajinná památková zóna. Na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO je zapsáno historické jádro Telče, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a židovská čtvrť včetně židovského hřbitova a baziliky sv. Prokopa v Třebíči, což znamená, že Kraj Vysočina se může pyšnit nejvyšším počtem památek UNESCO v rámci České republiky.


Zdroj: Národního památkový ústav, www.npu-telc.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mým cílem v tanci je práce s emocemi

Seidlerova 200Nicole Seidlerová se tanci věnuje již od svých raných let. Ve stejné době, kdy byla přijata na AMU, začala v Praze vyučovat lekce moderního a klasického tance. Zazářila v muzikále „Addamsova rodina“, v českých videoklipech a spolu s tím se pr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Když v Africe kvetly dávné civilizace


zlaty nosorozec perexVyslovíme-li slovo „Afrika“, nejčastěji si vybavíme státní útvary, které se vyskytovaly na jejích (zejména severních) okrajích – tam se rozkládaly Egypt i Kartágo, tam zasahoval vliv říše římské, tudy se šířily arab...

Z archivu...


Literatura

Denní obrazy Václava Marhoula

Denik tvrdohlaveho rezisera perexProces, při kterém vzniká film, je postaven na dvou hlavních pilířích. Těmi jsou producent a režisér. Když se však tento opěrný a podpůrný systém sloučí v jeden blok, stává se architektonickým oř...

Divadlo

Velký Gatsby: Dramatizace slavného románu jazzového věku

Velky Gatsby200Právě před sto lety začal sedmadvacetiletý spisovatel, který měl za sebou dva úspěšné romány a kopu časopiseckých povídek, psát jedinečný příběh problematizující dobově rozšířený mýtus „amerického snu“, příběh o muži s tajemnou minulostí, ...

Film

Svatbě mezi citróny chybí erotické chvění

svatba mezi citrony tramvajExistuje jediný důvod, proč se vypravit na nový dánský snímek Svatba mezi citróny - a tím je animovaný předfilm Michaely Pavlátové Tramvaj. Autorka tu v bizarních, surreálně rozechvělýc...