Krása a ošklivost provázejí člověka odedávna

Krása a ošklivost provázejí člověka odedávna

Tisk

eco 200Nakladatelství Argo nyní přichází s dotiskem Ecových obrazových knih Dějiny krásy a Dějiny ošklivosti. Vycházejí v brožované podobě, také o něco menší nežli v někdejší vázané podobě - a také opatřeny levnější cenou, takže přece jen dostupnější případným zájemcům.

Obě publikace zkoumají výsostně subjektivní témata, jakými jsou krása a ošklivost. Jedná se o jevy až překvapivě prostupné. Existovaly doby - v pravěku i v předminulém století - velebící kypré, ba tlusté ženské tělo coby symbol dostatku a potažmo zdraví, zatímco dnes vévodí až anorektická vychrtlost, diktovaná módou a postavami modelek. Ostatně naši předkové znali trefné pořekadlo: je tak ošklivý, až je krásný.

eco krasa

V jednotlivých zamyšleních i úryvcích z dávných textů pracuje Eco s doklady zejména z výtvarného umění, avšak stranou pozornosti nezůstávají ani produkty masové kultury včetně filmu. Naznačuje, že výsměchem stíhaná ošklivost, často spojená se zlem a démony, se obracela hlavně k různým fyzickým defektům, které postihly lidské tělo - počítaje v to i staří. Známe obrazy, svým způsobem dokládající tezi, že veškerá pozemská krása je dříve či později odsouzena k zániku: i krásná žena jednou zestárne a zoškliví, než ji v posledku dostihne smrt.

eco stari

Obě knihy postupují chronologicky: výklad začíná antikou, končí současným uměním. Všímají si rozličných témat, přesahujících titulové vymezení. Tak se dočteme o symbolice barev (a také světla) ve středověku, padnou zmínky o lásce posvátné i světské. A třeba krása se netýká jen přírody, zvířat a lidí, ale také výrobků zhotovených člověkem - najmě strojů. Stačí pohlédnout na technické nákresy Leonarda da Vinci. Avšak lidské produkty mohou být jak krásné, tak ošklivé, někdy dokonce záměrně, jak nasvědčují třeba tlaky dekadence. Někdy se dokonce v průběhu dějin měnily estetické názory na totéž dílo, konkrétně třeba na Eiffelovu věž.

Ošklivost se často pojila s neznámem, co mohlo být vnímáno jako ohrožující a nebezpečné. Ve středověku hororové aspekty pramení hlavně z představ o peklu a hrůzách s ním spojených, o čarodějnických rejdech, o ďáblových proměnách a nástrahách. Současně se vynořuje strach z hmatatelného nepřítele, ať již se pohybuje v naší blízkosti nebo vyčkává kdesi daleko. A nejednalo se o smyšlenky. Výbojní mohamedáni, zosobňující zákeřnou ošklivost, se pokusili dobýt Evropu hned dvakrát - nejprve se islámské šiky valily přes dnešní Španělsko, o několik staletí později táhly přes Balkán a ohrožovaly dokonce Vídeň.

eco osklivost

Ošklivost často děsila, avšak také vzbuzovala smích či spíše výsměch, stačí pohledět za zpodobnění venkovských sedláků, zpravidla hrubých, neotesaných a přízemních, kteří se starali jen o svůj břich. Satiry na selský stav ostatně známe i z českého prostředí. Hravé okouzlení ošklivostí pak dokládají rozličné moderní směry - třeba takový surrealismus. A nechybějí ani provokativní úvahy o šalebné kráse kýče, jehož umělohmotnost vskutku hraničí s ošklivostí. Samozřejmě sem vpadají parodie, třeba decentně ovousalá Mona Lisa, jak si ji vysnil Marcel Duchamp. Vousatá zpěvačka Conchita hýbající současným (ne)vkusem tudíž nepřichází s ničím novým ani objevným.

eco mona lisa

Obě Ecovy publikace poskytují nenápadné ponaučení. Upozorňují, že až příliš často bývá člověk posuzován podle vnějšího vzhledu (ať již vzbuzuje jakýkoli dojem), a nikoli podle toho, co se skrývá pod tímto zevnějškem, podle jeho vlastností, povahy a charakteru.

Umberto Eco (ed.): Dějiny krásy
Vydalo nakladatelství Argo, Praha 2015, 439 s.
Hodnocení: 100%

Umberto Eco (ed.): Dějiny ošklivosti
Vydalo nakladatelství Argo, Praha 2015, 455 s.
Hodnocení: 100%

www.argo.cz

Foto: knihy Dějiny krásy a Dějiny ošklivosti


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

NPÚ: Ocenění pro milovníky památek

cena npu 200O Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro se letos 13 památkových obnov, 7 prezentačních počinů, 4 zachráněné památky a 1 archeologický objev.

...

Z archivu...


Literatura

Za mě kniha roku 2022: Šepot z lesa

sepot z lesa200V srpnu 2022 vyšel debutový mysteriózní román Šepot z lesa mladé autorce Kateřině Surmanové. Již obálka nás varuje, že mezi stromy číhá zlo… a přiznávám, že tajemný les a jeho tajemství vás budou strašit ještě chvíli po přečtení tohoto ma...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Kniha o filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

kuchar perexNakladatelství Casablanca se ujala záslužného úkolu, jakým je vydávání knižních monografií o jednotlivých světově proslulých filmech. Tak se čtenáři mohli seznámit například s Metropolis, Občanem Kanem, Sedmou pečetí, Andrejem Rublevem, Matrixem ...