Holocaust a váleční zločinci – navždy těžké téma

Holocaust a váleční zločinci – navždy těžké téma

Tisk

kolej 200Letos slavíme sedmdesáté výročí konce druhé světové války a díky tomu se objevuje na pultech knihkupectví mnoho knih zabývajících se touto tématikou. Některé z nich už jsme vám na našich stránkách představili a dnes se budeme zabývat třetím vydáním knihy s příznačným názvem Holocaust – slepá kolej dějin.


Autor Roman Cílek se zaměřil na soudní proces s Karlem Wolffem, přátelsky vyhlížejícím mužem, který byl však během války generálem Waffen-SS (ozbrojené jednotky SS) a pobočník Hendricha Himmlera. Ač tak blízko jednomu z hlavních mužů nacistické suity, nebylo proti Wolffovi po válce vzneseno žádné obvinění, pouze vypovídal v jiných soudních procesech.


Musel to být tedy velký šok, když jej v roce 1962 předvolali a obvinili z válečných zločinů. Pravidlem je, že pokud už byl někdo po válce vyšetřován, nesmí se proces znovu otevřít. A i když si někteří mysleli, že vypovídáním u dalších případů je Wolff ze hry, nebylo tomu tak.


A tak se rozběhl několikaletý proces, při kterém se snažil soudce dobrat pravdy. Wolffovi známí a přátelé ho popisovali jako srdečného člověka, který rád vypomůže. On sám se považoval za čestného člověka a veškeré spolky okolo SS vnímal jako rytířský řád.


Během své služby navštěvoval společně s Himmlerem koncentrační tábory, pomáhal koordinovat vlakovou dopravu „na Východ“ kvůli „přesídlení“. Wolff, stejně jako jiní svědci, tvrdil, že neznal pravý význam předchozích slov a prý věřil, že Židé budou opravdu pouze přestěhování na společné místo někde na východě.


Sám autor nazývá výpovědi svědků i samotného Wolffa trefně „Festival mistrné zapomětlivosti“. Nikdo nevěděl o vyhlazování Židů (přesto, že navštívili různé koncentrační tábory), nikdo neznal Hitlerovy plány, všichni jen plnili příkazy a na nic se neptali.

 

kolej


Mimo proces jsou v knize zaznamenány ještě tři další příběhy. František Krause zde hovoří o tom, jak budoval Terezín a jak nakonec válku přežil. Avšak mnoho let žil s otázkou, proč zůstal naživu zrovna on, až jednou pochopil, že zůstal na světě proto, aby o celé tragédii mohl podat svědectví.


Richard Glasar zase vyvrací informace o tom, že by se židovské obyvatelstvo naprosto podvolilo nacistické zvůli – sám byl účastníkem a svědkem povstání v Treblince 2. 8. 1943. A je zde i rozhovor s Emou Šternovou, která vzpomíná především na dobu ke konci války, kdy s dalšími ženami putovaly z jednoho táboru do druhého při pochodech smrti.


Přestože se Wolff snažil hájit také tím, že ke konci války sloužil v Itálii a snažil se urychlit její konec, v roce 1964 si vyslechl rozsudek, který ho odsoudil k 15 letům vězení za napomáhání k vraždě tři sta tisíců Židů a dalším zločinům.


Fotografická příloha na konci knihy je velice výmluvná. Dobové fotografie ukazují věci, tak jak byly. Nesnaží se nic přikrášlovat, jdou až na dřeň a působí velice emotivně. Jak píše Arnošt Lustig v předmluvě knihy: „Je to krásná kniha o hnusných věcech, jichž jsme na slepé koleji dějin byli svědky.“


Holocaust - slepá kolej dějin
Autor: Roman Cílek
Žánr: literatura faktu - historie
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 360
Hodnocení: 90 %        

        
Zdroj foto: www.kosmas.cz
www.mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milujeme hrát živě, říká Petr Harmáček, kapelník skupiny Top Dream Company

To dream perexPrakticky deset let působí na scéně funky soulová formace Top Dream Company, kterou od letoška můžeme vidět (a slyšet) v televizním pořadu Zpívá celá rodina. Tam nejen doprovází všechny soutěžící, ale současně prezentuje svou nezaměniteln...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Historie, současnost a budoucnost technické památky

kolo200Národní technické muzeum ve spolupráci s městskou částí Praha 7 představilo veřejnosti současný stav a plány, týkající se budoucnosti Letenského kolotoče. Kolotoč je již léta neodmyslitelnou součástí Letné. Jeho záchrana byla jedním z prvních projektů, d...

Z archivu...


Literatura

Příběh především pro ty, kteří se hledají

Kavarna na konci sveta200V nakladatelství Kazda na konci března vychází kniha Kavárna na konci světa od Johna Streleckeho. Jedná se o světový bestseller, který se do roka od vydání rozšířil po celém světě. Kniha byla do více než 40 jazyků a sedm...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

9. ročník středoevropského festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

3Kinofest perexCentrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Lempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vo...