Projekt Gloria musaealis

Projekt Gloria musaealis

Tisk

Muzea200Ke vzniku soutěže v roce 2002 přispěla snaha zvýšit prestiž muzejních institucí a posílení chápání smyslu existence významné části národního kulturního dědictví. O udělení ceny Gloria musaealis rozhoduje ministr kultury České republiky po doporučení poroty soutěže. Muzea a galerie soutěží v kategoriích: Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku, Muzejní počin roku, Cena Českého výboru ICOM a Zvláštní ocenění na doporučení čestného výboru soutěže. 

 

Za rok 2014 získala první místo v kategorii Muzejní výstava roku Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře za stálou expozici Stavy mysli – Za obrazem. V kategorii Muzejní publikace roku získalo první místo Oblastní muzeum v Chomutově za publikaci Všemu světu na útěchu. Sochařství a malířství na Chomutovsku a Kadaňsku 1350–1590. Prvním místem v kategorii Muzejní počin roku ocenili organizátoři Regionální muzeum v Litomyšli za projekt Revitalizace historické budovy Regionálního muzea v Litomyšli.

Muzea3

Cenu Českého výboru ICOM – zvláštní ocenění udělované projektům, které významně přispěly k mezinárodní spolupráci, rozvoji edukační činnosti muzeí či zpřístupnění kulturního dědictví hendikepovým občanům od roku 2004 získal jeden z projektů přihlášených do hlavních kategorií soutěže. Za rok 2014 jej získala Národní galerie v Praze za výstavu Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800–1300. Zvláštní ocenění na doporučení čestného výboru soutěže, ve kterém přijala účast řada předních osobností našich kulturních, vědeckých, církevních a společenských institucí, získalo hned devět paměťových institucí za společný projekt Velká válka 1914–1918.

Muzea1

 

Muzea a galerie v České republice pečují o více než 60 miliónů sbírkových předmětů, ročně připraví na dva tisíce výstav a navštíví je přes osm milionů návštěvníků. První ročník v roce 2002 představil 29 projektů z 39 institucí. Ve 13. ročníku se zúčastnilo 62 institucí s 87 projekty.   Asociace muzeí a galerií České republiky (AMG) je dobrovolným profesním svazem muzejních institucí a osob činných v oboru. AMG v současné době sdružuje 280 řádných členů a 112 členů čestných a individuálních. Základním posláním je usilovat o všestranný rozvoj muzejnictví a o zajištění svobodné tvůrčí práce v muzeích, hájit společné zájmy a práva muzeí sdružených v AMG. Asociace se podílí na tvorbě koncepcí a významných projektů v oboru muzejnictví, vytváří a vede oborové informační systémy, zajišťuje různé formy vzdělávání pracovníků muzeí, všestranně propaguje a popularizuje činnost muzeí. Spolupracuje s partnerskými organizacemi doma i v zahraničí. Navazuje na bohaté tradice českého muzejnictví i na tradice profesního sdružování institucí působících v oboru. AMG je tak důležitou muzejní platformou, která sdružuje muzea a galerie zřizovaná státem, samosprávnými celky, ale i podnikatelskými a soukromými subjekty. Na půdě AMG vznikla řada významných projektů, které výrazně přispěly k propagaci českého muzejnictví.


ilustrační foto autor, podle podkladů Asociace muzeí a galerií České republiky
www.cz-museums.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Když přestanou fungovat limity lidskosti

Limity lidskosti perexKdosi spočítal, že celými lidskými dějinami se táhne jediná konstanta – a sice válčení. Války měly společný rys: snahu protivníka za každou cenu zničit, vyvraždit, vyhladit třeba i památku na něho. Už od starověku známe, ž...

Z archivu...


Literatura

Zeď, která brání svobodě

Zeď, perexUrčitě to jako knihomolové znáte. Někdy dostanete chuť přečíst si příběh, který vás nezavede do světa autorovy fantazie, ale do reality skutečných dnů. Příběh, který vypráví o osudu někoho jiného. O životě, který byl či je naprosto jiný než ten n...

Divadlo

Hudební scéna Městského divadla v Brně jubiluje

Hudebni scena 200Je to neuvěřitelné, jak letí ten čas. Docela nedávno byl v jámě budoucího divadla na Lidické ulici v Brně kladen základní kámen – až z Broadwaye. Pokřtili jej šampaňským manželé Formanovi. A jejich přání, aby to bylo divadlo veleúspěšn...

Film

Pátá Mission: Impossible skvěle funguje jako příjemná oldschoolová podívaná

mission200Nedávno skončený rok 2015 byl ve filmovém světě především ve znamení několika špionských filmů a sérií. Vedle svérázné bondovské pocty Kingsman: Tajná služba, parodie Špionka nebo thrilleru Krycí jméno U.N.C.L.E se vrátily i dvě největší žánrové zna...