Jan Bauer: Knížata, králové, prezidenti

Jan Bauer: Knížata, králové, prezidenti

Tisk

kral200Brněnské nakladatelství Moravská Bastei,  MOBA vydalo knihu Jana Bauera Knížata, králové prezidenti. Jedná se o rozsáhlý a přitom poutavý životopisný přehled všech panovníků a nejvyšších představitelů v historii českých zemí. Přehledný průvodce začíná prvním známým moravským knížetem Mojmírem I. v  polovině devátého století a končí současným českým prezidentem Milošem Zemanem.

 

Autor se ale neomezuje jen na strohý výčet faktů, ale jednotlivé postavy přibližuje citacemi jejich výroků, hodnoceními kronik.

Z obsahu knihy:

Velkomoravská říše
České knížectví
České království
Československá republika
Česko-slovenská federativní republika a Česká republika

kral

 

V knize nechybí ani podrobný chronologicky sestavený sumář všech panovníků a prezidentů.
Publicista Jan Bauer vystudoval zemědělskou ekonomiku a politologii. Pracoval jako novinář, nyní je spisovatelem z povolání. Knižně debutoval v roce 1978. Od té doby napsal více než tři desítky knih. V poslední době se zabývá hlavně popularizací umění, ale věnuje se i české historii.

Vázané, 400 stran, více ne čtyři desítky černobílých ilustrací.
                                                                 

www.mobaknihy.cz



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Jana Poncarová o svém novém románu Cyklistka a soutěži Nejlepší den mého života

Jana PoncarovaLiterární soutěž s názvem Nejlepší den mého života je u konce a známe již jejího vítěze! Patronkou této naší soutěže, do níž se přihlásilo přes 40 účastníků se stala spisovatelka Jana Poncarová, která má na kontě již několik úspěšných románů a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vzácné malby na zámku Kunštát

Kunstat 200Zámek Kunštát se účastní soutěže Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2016 – kategorie Díla výtvarného umění.

...

Z archivu...


Literatura

Chcete vědět, jaký je váš „chronotyp“?

sila praveho okamziku200Populárně naučná kniha Síla správného okamžiku láká čtenáře jak působivým názvem, tak i svým vysvětlujícím podtitulem, který zní: „Poznejte svůj CHRONOTYP a s ním nejlepší čas na jídlo, běhání, cvičení či rozhovor o zvýše...

Divadlo

Bouřlivé léto na Hradě

boure 200Letošní ročník Letních shakespearovských slavností otevře 28. června v Královské zahradě Pražského hradu premiéra Bouře. Magickou komedii plnou lásky, pletich, zázraků i odpuštění režíruje SKUTR. Generálním partnerem je skupina PPF.

...

Film

Stuck in love; utopeno v lásce?

love perexToto americké drama-komedie člení spisovatelskou kariéru, své hlavní téma, do několika vývojových etap. Počínaje generačním přenosem psacích chromozomů odrazem ve svých potomcích, pokračující  domnělou ztrátou inspirace, kdy diváka zasvěcuje do vlas...