Konference otevřela diskusi o kulturním dědictví a edukaci

Konference otevřela diskusi o kulturním dědictví a edukaci

Tisk

pama200Koncem září zorganizovalo územní odborné pracoviště NPÚ v Telči mezinárodní konferenci na téma Edukace jako cesta ke zkvalitňování péče o kulturní dědictví. Konferenci pořádaly Národní památkový ústav, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze a Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. 

 

Konference otevřela odbornou diskusi k otázkám souvisejícím s proměnami péče o kulturní dědictví ve 21. století. Hlavním tématem bylo hledání cest, jak co nejlépe zpřístupňovat vzdělávací potenciál kulturního dědictví ve správě památkových institucí.

Na setkání vystoupili nejen čeští odborníci, ale i zástupci předních britských a francouzských památkových institucí, které se vzděláváním v oblasti péče o kulturní dědictví zabývají.

Současně byly představeny také výsledky projektu Vzdělávací role Národního památkového ústavu: Edukace jako klíčový nástroj zkvalitnění péče o kulturní dědictví České republiky, který byl v letech 2012–2015 podpořen z programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity Ministerstva kultury ČR.

pama

 

Osou a pilířem celé konference se stal průběh, výsledky a závěry projektu s pracovním názvem Památky nás baví. Projekt, realizovaný v letech 2012–2015. Projekt významně přispěl k rozvoji kulturního dědictví ČR. Příspěvky zahraničních účastníků konference osvětlily podmínky, díky nimž se v Evropě rozvíjelo společenské využití kulturního dědictví. Na konferenci zazněl i příspěvek o problematice památek v kulturním výboru Evropského parlamentu. Evropský parlament si význam a společenské využití památek uvědomuje. Řada konferenčních příspěvků se soustředila na dílčí projekty programu Památky nás baví. Jde například o aktivity, probíhající na hradě a zámku Bečov, v Hradci nad Moravicí, v Telči a v Kroměříži, v oblasti industriálního dědictví Ostravy, nebo na řadě církevních památek.

 

podle podkladů Národního památkového ústavu, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pardubický zámek opět zabydleli páni z Pernštejna

pernstejnove pardubiceVe Východočeském muzeu v Pardubicích se v rámci Pernštejnského roku, vyhlášeného Národním památkovým ústavem, koná již od června výstava Pardubice v době pánů z Pernštejna, jež si klade za cíl objas...

Z archivu...


Literatura

Nebe začíná v tobě

nebe zacina v tobe200K relativně útlé knížce jsem se dostala víceméně omylem. Ale byla to šťastná náhoda. Jako laik toho vím velmi málo o mnišství, jeho důvodech, způsobu přemýšlení těchto lidí, natož žijících v první polovině prvního tisíciletí (p...

Divadlo

Rychlé šípy aneb Kam se poděli gentlemani? … o zábavu a humor není nouze

rychle sipy divadlo radostKdyž jsem šel na představení Rychlé šípy, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Pětici kamarádů zná snad každý. Všichni vědí, kdo to byl Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Čer...

Film

Michal David dokončil film

david perexČeský hitmaker Michal David, ktorý bude mať tento rok posledné dva koncerty nakrúcal film Decibely lásky. Do kín sa dostane vo februári 2016. Fanúšikovia si ho môžu ešte tento rok vychutnať na posledných predstaveniach sprevádzaných svetelnou šou ...