Stereotypy, které mohou vést až k válečným konfliktům

Stereotypy, které mohou vést až k válečným konfliktům

Tisk

stiny uvodkaNakladatelství Academia vydala ve své edici Historie další knihu, která přináší vhled do historie naší země, tentokrát z vnějšího úhlu pohledu – zabývá se předsudky a stereotypy, které o Češích v zahraničních kruzích kolovaly. Jak nás viděli naši sousedé a jak to ovlivnilo dějinné události?


Letos už jsme z edice Historie uváděli například knihu Česká paměť (http://kultura21.cz/historie/12330-academia-ceska-pamet-radka-sustrova-luba-hedlova), která se zabývá českou kolektivní pamětí a co jí formovalo. Tentokrát máme možnost seznámit se se stereotypy, které se objevovaly v německy a anglicky hovořících státech.


Eva Hahnová hovoří o utváření mentálních map – tedy map, jak - v tomto případě středoevropský - prostor  vnímají ostatní státy a asi vás nepřekvapí, že ve většině případů se mentální mapy výrazně lidí od klasického geografického uspořádání.


Území Čechů, potažmo Čechoslováků, bylo především v první půlce dvacátého století vnímáno jako německý klín, který narušuje jednotu německého národa. Například Praha byla považována za německé město, jelikož se na jejím budování podíleli právě Němci. Autorka zde nastiňuje teorii německé kulturní půdy – stačí, aby na určitém místě žilo několik německých občanů, a už je považováno za německé území.

stiny


Negativní stereotypy během 20. století u ostatních národů vyvolávaly například i válečné konflikty husitů, které Čechy stavěly do pozice „krvelačných barbarů“. Pozitivně navenek zas bylo vnímáno Československo po první světové válce, které dle ostatních jako jediné zvládlo vybudovat dobře fungující demokracii a mělo být vzorem pro další nově vzniklé státy.


„Stereotypy zastiňují skutečnost, že žádný národ neuvažuje či nejedná jednotně a nevykazuje kolektivní vlastnosti. Výroky o státech, reprezentovanými vládami a jejich rozhodnutími, bývají směšovány s výroky o národech a skutečnost, že každý národ je společenstvím různorodých lidských bytostí, bývá opomíjena.“


V publikaci se dozvíte mnoho dalšího a překvapujícího. Plusem jsou citace původních textů, které byly během dvacátého století vydány a které nezkresleně podávají svědectví o neklidu a stereotypech běžně se objevujících.


Autorka ve své knize také poukazuje na to, jak mnoho autorů literatury faktu předkládá převzaté stereotypy jiných autorů, aniž by sami měli svou empirickou zkušenost nebo snad danou oblast dlouhodobě vědecky zkoumali. Z jejího pozorování vychází, že to jsou sami historici, kdo překrucuje pravdu nejvíce.


Dlouhé stíny předsudků - Německé a anglické stereotypy o Češích v dějinách 20. století
Autor: Eva Hahnová
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2015
Počet stran: 488
Hodnocení: 90 %

                
Zdroj foto: www.academia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nic Maeder (Gotthard): „Divné bylo vzbudit se a být ve všech novinách.“

gotthard nic maederŠvýcarská hard rocková kapela Gotthard téměř před dvěma lety přišla tragicky o zpěváka Stevea Lee. Dne 5.října 2010 zemřel ve Spojených státech. Steve zůstává nadále v srdcích a myšlenkách fano...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

SENZACE V ÚSTECKÉM MUZEU, VYPUKLA TAM TRPASLÍKOMÁNIE

Trp perexNa přepad ústeckého muzea se trpaslíci připravovali několik let. Ono to nebylo vůbec jednoduché svolávání, když každý bydlí úplně někde jinde. Jen domácí muzejní to měli jednoduší, ti jen vylezli z depozitářů. Jejich dost chaotický přepad museli pra...

Z archivu...


Literatura

Záhada jménem Muž v černém

muz v cernem 200V květnu vydalo nakladatelství XYZ knihu renomovaného kanadského autora Sylvaina Renarda s názvem Muž v černém. Doufám, že se necháte nalákat na příjemný čistokrevný román nejen pro ženy.

...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

mostarna perexPravidla moštárny – už jste určitě slyšeli aspoň tento název, že? Nebo jste dokonce četli knižní předlohu filmu, o kterém je právě řeč. V každém případě – podívejte se, nebo se podívejte znovu, protože jde o j...