Designblok: Chytrá zastávka pro chytré město

Designblok: Chytrá zastávka pro chytré město

Tisk

zast200Chytré zastávky městské hromadné dopravy patří k modernímu městskému mobiliáři pro 21. století. Pražané měli možnost vyzkoušet si v ulici Na Příkopě plně funkční model chytré zastávky a vyjádřit svůj názor na nové prvky městského mobiliáře.

 

 

Možnost dobití mobilního telefonu, připojení k wifi síti, využití LCD monitorů s jízdními řády, či mapou okolí s vyznačením památek a s informacemi o nich, nebo volba mezi mapou pro pěší, či pro cyklisty. To vše nabízí unikátní řešeni přístřešku městské hromadné dopravy, který je součástí městského mobiliáře navrženého přímo pro Prahu, vytvořeného od návrhu až po výrobu českými odborníky. Široká veřejnost měla možnost si vše vyzkoušet, a to v rámci jedné z expozic letošního ročníku Designbloku v centru metropole.

Proč chytré zastávky

Vybavení zastávek může přilákat více cestujících do vozidel MHD a vytvořit povědomí, že cestování veřejnou dopravou je správná volba pro každodenní cestování. Některé inovativní koncepty zastávek mohou zpříjemnit čekání na spoj poskytováním tepla v zimním období, připojením k internetu, nebo napájením osobních mobilních zařízení. Vhodným a atraktivním designem nabízejí zastávky příležitost, jak může město podpořit cestování veřejnou dopravou na úkor individuální dopravy. Pokud máme změnit pohled na veřejnou dopravu u cestujících, pak je nutné dodat nové funkce a estetiku i zastávkám.

Pro lepší veřejný prostor v metropoli

Organizátoři iniciativy Pro lepší město, která vznikla za účelem oživení veřejné debaty nad současnou podobou venkovního mobiliáře v Praze, představili první prototyp, vzniklý ze soutěže studentů designu. Cílem projektu je ukázat, že do budoucna by se výrazným způsobem mohla zatraktivnit tvář Prahy, pokud by se podařilo sjednotit na celém jejím území venkovní mobiliář, který doposud nemá ucelenou podobu, reflektující estetickou i funkční potřebu města a jeho obyvatel. Iniciativa pro lepší město vznikla za účelem oživení veřejné debaty nad současnou podobou venkovního mobiliáře hlavního města Prahy.                                                                                                              

Městský mobiliář je nedílnou součástí veřejného prostoru, v Praze ale nikdy neměl ucelenou podobu reflektující estetickou i funkční potřebu města a jeho obyvatel. Současná podoba mobiliáře navíc přispívá k dělení Prahy na historické centrum s jednotným mobiliářem a periferii s nevzhlednými a zdemolovanými koši, zastávkovými přístřešky a lavičkami.

Z dílny mladých designérů

Nové návrhy zastávek MHD vycházejí ze semestrálních prací českých studentů designu a vybírali je přední světoví i čeští návrháři. Zadání pro studenty spočívalo ve vypracování venkovního mobiliáře, který bude reflektovat aktuální potřeby Prahy jako rozvíjející se metropole s cenným historickým jádrem. Zastávkové přístřešky, odpadkové koše i lavičky patří mezi základní estetické prvky tohoto systému a studenti je navrhovali nejen pod odborným vedením pedagogů školy, ale i externích konzultantů na statiku, osvětlení a technologie výroby.  Podle autorů projektu Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala nebylo cílem nebylo vytvořit futuristický návrh městského mobiliáře pro Prahu, ale praktický a elegantní prvek, který doplní veřejný prostor. Ústřední inspirací vítězného návrhu se stala řeka Vltava, odjakživa nedílná součást Prahy utvářející výrazně charakter tohoto starobylého, ale elegantního města, které zdobí snad všechny významné architektonické styly. Návrh má působit sice konzervativně, přitom však spontánně a nenápadně tak splynout s městem. Cílem studentů a autorů tohoto návrhu je nabídnout obyvatelům i návštěvníkům Prahy moderní provedení městského mobiliáře s vysokou užitnou hodnotou. Pro výrobu jednotlivých konstrukčních prvků proto zvolili tradiční technologický postup odlévání, který má opět připomínat Vltavu a její plynutí městem.

Budoucnost městského mobiliáře

Cílem mimo jiné bylo ukázat, že do budoucna by se výrazným způsobem mohla zatraktivnit tvář Prahy, pokud by se podařilo sjednotit na celém jejím území venkovní mobiliář. Ten doposud nemá ucelenou podobu reflektující estetickou i funkční potřebu města a jeho obyvatel. Součástí nového moderního mobiliáře by se mohl stát i unikátní systém sdílení jízdních kol, který zatím Praze chybí.  Jedná se o nejnovější generaci systému pro sdílení kol, který nabízí technologicky moderní a jednoduchý systém půjčování fungující na platformě sofistikované webové a mobilní aplikace. Projekt Pro lepší město reaguje na neutěšenou situaci vyplývající z nevýhodné smlouvy na provozování městského mobiliáře, a zároveň na zastaralý mobiliář, který Pražanům slouží již desítky let.       
                                                                                                                                                                                                                                                ilustrační foto autor, www.prolepsimesto.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Naše fotoreportáž: Zaniklé Podskalí a život na Vltavě

celnice 200Muzeum hlavního města Prahy otevřelo v Podskalské celnici na Výtoni novou stálou expozici Zaniklé Podskalí a život na Vltavě.

...

Literatura

Nejmilejší zvířátka – pro děti, které rády lepí samolepky

nejmilejsi zviratka 200Nakladatelství Fragment připravilo pro předškoláky několik sešitů zábavných úkolů s aktivitami se samolepkami, které pomohou děti zabavit při dlouhé cestě autem či vlakem nebo při deštivém počasí. Kromě seš...

Divadlo

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...