Husitská Praha v Clam-Gallasově paláci

Husitská Praha v Clam-Gallasově paláci

Tisk

Hus 200Archiv hlavního města Prahy a Muzeum hlavního města Prahy pořádají až do 24. 1. 2016 v Clam-Gallasově paláci, Husova 20, Praha 1 výstavu Praha Husova a husitská / 1415‒2015. Výstava na základě nových vědeckých poznatků ukazuje, že téměř celoživotním působištěm mistra Jana Husa byla Praha a pražská univerzita. Výstava představuje Husovu a husitskou Prahu, pražské působení Jana Husa a jeho „druhý život“ prostřednictvím téměř čtyř stovek exponátů.

Mezi exponáty jsou vystavené takové unikáty jako kniha modliteb „Hodinky Václava IV.“, která je určena k recitaci modliteb ve stanovené denní hodiny. Kniha byla zapůjčena z Oxfordu z McGowin Library z Pembroke College. Další významný předmět zapůjčený z Edinburgu z University Library je Stížný list české a moravské šlechty kostnickému koncilu ze dne 2. září 1415 s protestem proti Husovu odsouzení a upálení. Nechybí ani Opis čtyř filozofických spisů Johna Wyclifa, vyhotovený Janem Husem, s připojenými českými glosami a Husovým autografem, zapůjčený z Kunglinga Biblioteket ve Stockholmu.

Pražská města, která byla do roku 1400 rezidencí panovníků Svaté říše římské, se stala místem zrodu a ideovým i politickým centrem husitského hnutí. Následně byla po více než 200 let střediskem české (husitské, kališnické) reformace. Byla také místem přetrvání stop husovské a husitské tradice v době protireformace a stala se hlavním ohniskem obnovy a nového vzestupu této tradice v 19. a 20. století.

Hus1

Jan Hus (asi 1371–1415) náleží k osobnostem, které mají trvalé místo v českých i evropských dějinách. Husova smrt na kacířské hranici v Kostnici se řadí k nejvýznamnějším událostem českých dějin. Vyvolala v život hnutí, jímž České království vystoupilo do popředí zájmu celé Evropy – husitskou revoluci a první úspěšnou evropskou reformaci, násilně potlačenou po roce 1620. Ideový obsah Husova učení, základní principy jeho úsilí o nápravu církve i společnosti, stejně jako mravní rozměr jeho kazatelského působení a jeho vystoupení před církevním koncilem v Kostnici ve jménu Boží pravdy vyvolávají i po šesti stech letech úctu a obdiv. Opětovné návraty k Husovi a dobově podmíněné interpretace jeho ideového odkazu lze sledovat od doby osvícenství a českého národního obrození přes epochu první Československé republiky až po snahu komunistického režimu přisvojit si husovskou i husitskou tradici.

Hus2

Na výstavě jsou představeny v reprezentačním výběru exponáty dokumentující působení Jana Husa v pražských městech, která byla v době jeho života politickou i kulturní metropolí středověké římské říše. Stěžejní částí expozice jsou umělecká díla, modely, knihy a dokumenty ukazující význam husovské a husitské tradice v době národního obrození, za první Československé republiky i po roce 1945 až do současnosti. Pořadateli výstavy jsou Muzeum hl. města Prahy a Archiv hl. města Prahy a ve spolupráci s řadou dalších institucí.


Místo a termín konání výstavy: Clam-Gallasův palác, 25. 9. 2015 – 24. 1. 2016.


ilustrační foto: autor
www.muzeumprahy.cz

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Boj československých legionářů na Sibiři se dočká deskové hry

legie 200Představte si, že se píše 11. listopad 1918 a na Sibiři zuří občanská válka. Nejednotná Bílá armáda se snaží ukončit vládu Rudých. V chaosu se rozšířil banditismus i lokální povstání. A Čechoslováci se snaží dostat domů. Do této situace se teď bude m...

Z archivu...


Literatura

Šaman vidí lidem do hlavy a neví, co s tím

saman 200V nakladatelství Práh vyšla v loňském roce kniha Šaman od Martina Fendrycha, který po odchodu z politiky řídil deník Respekt a nyní pracuje jako komentátor a glosátor serveru Aktuálně.cz. Kniha mě nalákala svou anotací a také jsem si říkala, že si po...

Divadlo

Láska je láska – ale řízek je řízek

vzpoura nevest 200Tento podtitul nese nová hra autorské dvojice Michaely Doleželové a Janky Ryšánek Schmiedtové s názvem Vzpoura nevěst. Ty se komediálním způsobem podívaly na zoubek jak dnešní době,...

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...