Hudební hvězdy rozsvítí v Domě kultury v Kroměříži Folkové Vánoce

Hudební hvězdy rozsvítí v Domě kultury v Kroměříži Folkové Vánoce

Tisk

folk200Skupina Poutníci, František Nedvěd, Pavlína Jíšová a přátelé vystoupí 1. prosince v Domě kultury v Kroměříži. Pro místní publikum, které se v říjnu dočkalo recitálu Karla Plíhala a které během listopadu ještě uslyší Pavla Foltána, je tak na první prosincový den připraven tříhodinový koncert.

 


Dům kultury v Kroměříži se rozhodl rozdávat první vánoční dárky letos už v úterý 1. prosince - a to v podobě tradičních koncertních Folkových Vánoc. V divadelním sále kroměřížského domu kultury vystoupí od 18 hodin kapela Poutníci, písničkářské sdružení Pavlína Jíšová a přátelé a zejména nestárnoucí bard tuzemské folkové a country hudby František Nedvěd se skupinou Tie Break.
Brněnské Poutníky nejvíce proslavila osmdesátá léta, kdy s kapelou zpíval a hrál jeden z jejích zakladatelů, zpěvák a textař Robert Křesťan. I po jeho odchodu do projektu Druhá tráva si kapela orientující se na country a bluegrass udržela svůj vysoký muzikantský standard a právem dnes patří k legendám žánru.
K veličinám osmdesátých let bezesporu patří i vynikající zpěvačka Pavlína Jíšová, jejíž vokál neodmyslitelně patřil například ke skupině  Sem Tam či Žalman a spol. Zpěvačka se posléze dala na dráhu písničkářky prezentující hlavně vlastní tvorbu a v té zdárně pokračuje i její dcera Adéla Jonášová. Obě dámy můžeme poslední dobou nejčastěji slyšet v dámském triu se zpěvačkou a skladatelkou Petrou „Šany“ Šanclovou - a nejinak tomu bude i na koncertě v Kroměříži.

folk


Celý program Folkových vánoc pak završí další legenda tuzemské country a trampské hudby – František Nedvěd a jeho kapela Tie Break. Skvělému zpěvákovi a výrazné osobnosti kapel Brontosauři či Spirituál kvintet se v polovině devadesátých let povedl na první míru riskantní tah hudebního osamostatnění. Už první  sólová deska Neváhej a vejdi se stala jednou z nejprodávanějších v historii a dokázala, že stejně jako k trampské hudbě má František Nedvěd blízko k moderní country. Na kroměřížském koncertě samozřejmě zazní řada hitů z posledních čtyř desek, ale zpěvák se samozřejmě vrací i k dnes téměř zlidovělým hitům, které hrával se svým bratrem Janem Nedvědem.
Vstupenky na Folkové Vánoce si mohou zájemci rezervovat či zakoupit on-line, nebo na pokladnách v Domě kultury, kině Nadsklepí či Expozici Karla Kryla.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

První myšlenka na psaní přišla v okamžiku, kdy jsem si přečetl Harryho Pottera

Aleš NovotnýAleš Novotný je mladý spisovatel, který se hodně zaměřuje na psaní pro mladé. Jak sám uvádí, je to zřejmě proto, že sám psal už od třinácti let a spousta jeho prvních spisovatelských pokusů vzniklo právě v období jeho vlastního dospívání. Přečtět...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chotkové a jejich historie

Chotkove perexChotkové se díky Václavu Antonínovi Chotkovi (1674–1754) dostali mezi politicky nejvýznamnější rody říše. Jeho synové, kteří byli stejně pracovití a cílevědomí jako on, se zařadili mezi nejvýznamnější spolutvůrce reforem Marie Terezie.

Z archivu...


Literatura

Pojďte chovat slepice

slepice 200V lednu vyšla u nakladatelství Esence publikace Slepice v druhém, opraveném a revidovaném vydání. Kniha s podtitulem Výběr a chov slepic krok za krokem bude pomocníkem hlavně pro začínající chovatele.

...

Divadlo

Záhada Jablůňkov witch

altČarodějnici, která stojí za ztrácením dětí, nemají jen v Blair. Jedna jí podobná řádí i ve vesnici Jablůňkov. Tu z Blair “jen” mapovali studenti s kamerou v ruce, proti čarodějnici od Jablůňkova byl nasazen detektiv Lupa. Její záhadu rozpl...

Film

Animovaný film ve virtuální realitě TMÁNÍ režiséra Ondřeje Moravce, producentky Hany Blaha Šilarové a výtvarnice Báry Anny Stejskalové získal nominaci na cenu Český lev za rok 2022

tmani 200Do nového roku vkročil tým projektu Tmání velmi šťastně. Snímek získal 16. 1. nominaci na cenu Český lev v kategorii nejlepší animovaný film.

...