Vyhlášen další ročník soutěže Památka roku

Vyhlášen další ročník soutěže Památka roku

Tisk

pamat200Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásilo další ročník soutěže o cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy – Památka roku 2015. Tato prestižní cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Hodnoceny mohou být například zámek, hrad, klášter, jejich areál, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba, charakteristická část zástavby, brownfield, veřejný prostor, park.

 

Soutěž má dvě kategorie. První kategorie zahrnuje menší rekonstrukce (do 2 milionu korun bez DPH). Druhá kategorie pak zahrnuje velké rekonstrukce (nad 2 miliony korun bez DPH).

Cena se skládá z uměleckého díla a finanční odměny. V první  kategorii náleží vlastníkovi finanční odměna ve výši 50 tisíc korun, ve druhé kategorii je to finanční odměna ve výši 100 tisíc korun.

Soutěž Památka roku je dvoukolová. V prvním kole rozhodne o vítězných projektech v kraji a postupu do druhého kola krajská sekce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska s účastí zástupce Národního památkového ústavu. Ve druhém kole rozhoduje o vítězných objektech v soutěži celostátní komise. Cenu celostátnímu vítězi předá předseda Sdružení a zástupci partnerů na konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska koncem března příštího roku v Žatci.

pamat

 

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace, sdružující především historické obce, nebo jejich částí, na jejichž území jsou zachovány významné kulturní hodnoty, zejména nemovité památky.  Sdružení vzniklo roku 1990. V současné době má Sdružení více než 200 členů. Aktivity Sdružení se soustřeďují na uchování, ochranu a trvalou využitelnost našeho kulturního dědictví.  


www.historickasidla.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na ostrově Komodo jsem objevila mladého výtvarníka…

sperk200V minulých dnech mne na jedné módní přehlídce zaujaly šperky. Jistě jsem nebyla sama. Okouzlily mě zvláštním nápadem, zpracováním. Oslovila jsem proto majitelku pražského butiku Details Alenu Zemanovou, která tuto módní přehlídku uspořádala…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bitva na Bílé hoře aneb bojujeme s armádami

bitva na bile horeBitva na Bílé Hoře u Prahy, 8. listopadu 1620, byla sice krátká, pro České země však znamenala tragédii.  Mnoho lidí muselo uprchnout za hranice a 27 českých pánů skončilo na popravišti. Český stát se stal souč...

Z archivu...


Literatura

Procházky (nejen) literárními zahradami

zivot v zahrade perex„Kromě psaní jsou ústředními činnostmi mého života čtení a zahradničení,“ píše ve své knize britská autorka Penelope Lively (*1933) a pokračuje: „V určitém smyslu do sebe tyto dvě činnost...

Divadlo

Balada pro banditu po ostravsku

altDo divadla se chodí na 3D představení plné přehrávání a emocí. I když bývá kino lepší, jsou hry, kvůli kterým stojí za to divadlo navštívit. Jednou z takových je prověřená klasika Balada pro banditu.

 

...

Film

DVD Zvonilka: Tajemství křídel

zvonilka magicbox 200Distribuční společnost Magic Box přináší na DVD další díl volné série Zvonilka s názvem Tajemství křídel. Studio Disney se opět zaměřilo na dívčí publikum a připravilo pro ně ...