Národní galerie v Praze slaví 220 let

Národní galerie v Praze slaví 220 let

Tisk

osl200Dvěstědvacetiletá historie činí z Národní galerie v Praze jednu z nejstarších veřejných sbírek na světě. Letošní oslavy výročí nepřipomínají jen bohatou historii, ale soustředí se také na přítomnost a budoucnost nejrozsáhlejší umělecké sbírky v Česku.

 


Dějiny Národní galerie se začaly psát 5. února 1796 založením Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění. Její počátky byly skromné; neměla vlastní sbírky a byla odkázána na výpůjčky ze šlechtického majetku. V dalších letech následovalo pozvolné získávání vlastních děl – především díky velkorysým darům osobností či institucí. Právě ty představuje výstava Velkorysost. Umění obdarovat spolu s tématy štědrosti, milosrdenství, lásky či přátelství, tedy vlastností, bez nichž si nelze představit vznik žádné veřejné umělecké sbírky. Výroční výstava Velkorysost v paláci Kinských představuje od 5. února do 3. července 2016 výběr nejvýznamnějších děl z galerijních sbírek. Na jednom místě tak jsou vedle sebe k vidění Filla, Kupecký, Braque, Picasso, Škréta, Grund či Toyen.                                                                                        

osl14

S výroční výstavou získávají nový rozměr i ostatní budovy Národní galerie. Díla vztahující se k myšlenkám výročí jsou v jednotlivých sbírkových expozicích speciálně označena a představena v novém kontextu. Stálé expozice starého, moderního, současného i asijského umění ve všech budovách NG doplňují také současné umělecké intervence. Během prohlídky tvorby Josefa Mánesa v Salmovském paláci se tak divák setká s pop-artovou ikonou Andy Warholem. Warholovy polaroidy a sešívané fotografie jsou nedávným darem newyorské Warholovy nadace. Významný dar galerii k jejímu jubileu věnoval také americký velmistr konceptuálního umění Joseph Kosuth.

osl47

Malá dvorana Veletržního paláce během jubilejní výstavy zase ožívá monumentálními sochami rakouského umělce Franze Westa. Dvojice Prinz Gholam se zaměřuje na mistrovská díla legendární francouzské sbírky, včetně obrazu Útěk Paula Gauguina. Jeho nová verze je autoportrétem umělců, kteří přebírají role a pózy Gauguinových postav. Yoshihiro Suda, Hiroshi Sugimoto a Lee Kit zastupují na výstavě současné asijské umění a s jejich díly se lze seznámit ve Šternberském paláci a paláci Kinských. Všech šest budov pražské Národní galerie tak více jak dvěma desítkami výjimečných intervencí nabízí nečekané dialogy mezi klasickým a současným uměním.                          

osl20

Při příležitosti zahájení oslav zpřístupňuje Národní galerie od 5. do 7. února 2016 všechny své objekty zdarma a připravuje doprovodný program ve formě komentovaných prohlídek, přednášek či programů. I v letošním roce pokračuje projekt Národní galerie a Komerční banky, která umožňuje vstup zdarma do stálých expozic pro děti, mládež a studenty do 26 let. Národní galerie v jubilejním roce plánuje také založení Klubu mecenášů a zavedení členského vstupného a rodinné vstupenky. Záštitu nad celým jubilejním rokem Národní galerie v Praze převzal předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka.  

osl45


Hodnocení 85 %, www.ngprague.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hamletem jsem prožil neskutečně krásné chvíle od prvního dne, říká herec Petr Kubes

kubes perexNa jevišti Moravského divadla v Olomouci patří Petr Kubes k nejvytíženějším hercům. V této sezóně se objevuje hned v několika titulech, vedle komedií a muzikálu Šakalí léta jsou to také dvě Shakespearovy hry - Hamlet, kde hraje titulní roli, a B...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Konference Quo Vadis III. - jak pečujeme o historické interiéry

200histNárodní památkový ústav ve spolupráci s Národním muzeem, Asociací majitelů hradů a zámků a Českým národním komitétem ICOMOS uspořádali 3. ročník mezinárodní konference Mosty mezi hrady a zámky — Quo Vadis, zaměřenou letos na péči o historické interiéry a...

Z archivu...


Literatura

Který kluk by nemiloval vojáčky?

vojacci 200Když se spojí otec se synem, dva velké zájmy a spolupráce s nakladatelstvím, může vzniknout skvělý počin. A jedním z nich je rozhodně kniha Vojáčci zaměřené na legionáře, rytíře a samuraje.

 

...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...