Hradní kaple doby Lucemburků

Hradní kaple doby Lucemburků

Tisk

Kaple200Architektonický, umělecký a funkční vývoj hradních kaplí představuje zajímavé téma, které dosud nebylo souhrnně zpracováno. Řada dodnes dochovaných hradních kaplí přitom poskytuje zajímavé a kvalitní ukázky středověké nejen sakrální architektury. Kaple byla v minulosti často chápána jako velmi prestižní záležitost, jež měla reprezentovat vlastníka hradu.

 

Druhý svazek encyklopedie hradních kaplí na našem území mapuje převážně období 14. a počátku 15. století, tedy dobu lucemburskou. V předešlém svazku, věnovaném kaplím doby přemyslovské, měli čtenáři možnost seznámit s kaplemi ze 12. a především ze 13. století, které ve většině případů vznikly při královských hradech.                                                                                                                                        

Ve 14. století se tato situace změnila; šlechta, převzala iniciativu a vystavěla celou řadu významných hradních kaplí.                                                                                                          

Kaple1

 

Vedle výrazného nástupu šlechty čeští panovníci, zvláště Karel IV. a Václav IV. si stavějí ty nejkrásnější hradní kaple, které se v Čechách nalézají. V prvé řadě je to samozřejmě Karlštejn, kaple Všech svatých na Pražském hradě, nebo kutnohorský Vlašský dvůr.                                   

Středověká společnost, umění, náboženství a kultura tvořila pevně spojený homogenní celek, který se projevoval ve všech vrstvách tehdejšího života a navzájem se prolínal.                                  

Téma hradních kaplí bylo a je většinou vnímáno spíše jako okrajové, a tak se o kaplích dočteme hlavně v monografiích, zasvěcených jednotlivým hradům. Souhrnné přiblížení architektonického, uměleckého a funkčního vývoje hradních kaplí je tak bezpochyby záslužným počinem.   

Kaple36

              

Ve středověkých Čechách je doložena existence asi stovky hradních kaplí, z nichž se do současnosti dochovala jen malá část.                                                                                                                       

Samotné téma architektonického vývoje natolik široké, že mu budou věnovány celkem tři svazky. První byl zasvěcen období posledních Přemyslovců, druhý je věnován době lucemburské, poslední pak období 15. a počátku 16. století. Autor, František Záruba, se zabývá hradními kaplemi vzniklými od 13. do počátku 16. století. Územně pak jde o historické území Čech.                    

Druhý svazek encyklopedie autor věnoval 700. výročí narození císaře a českého krále Karla IV.   

Z obsahu publikace:                                                                                                                                

Hradní kaple na Královských hradech                                                                                                      

Kaple na arcibiskupských hradech a tvrzích  Kaple na šlechtických hradech                                             

Kaple, oltáře a jejich kaplani                                                                                                                       

Krátce o autorovi                                                                                                                                             František Záruba, Ph.D. vystudoval dějiny umění na FF UK v Praze. Věnuje se problematice středověké architektury, zvláště pak hradů. Kromě toho se zaměřuje na hradní kaple, jimž zasvětil i svou doktorskou práci. Tématem hradní architektury se autor zabývá již řadu let.


Hradní kaple II. doba lucemburská, autor František Záruba, vázané, 384 stran, více než 220 ilustrací, bohatý poznámkový aparát, rejstříky a resumé v němčině. Vydala Univerzita Karlova v Praze, Katolická teologická fakulta, Ústav dějin křesťanského umění v Nakladatelství Lidové noviny v roce 2016, www.nln.cz


Hodnocení 90 %.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Cibulka, moderátor České tajenky a Toboganu, zahradničí a chystá se koupit vertikutátor

ales cibulka200S Alešem Cibulkou se od ledna letošního roku můžeme potkat vpodvečer každého všedního dne u České tajenky. Tato vědomostní ryze česká soutěž, kterou připravila TV Barrandov, si rychle našla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vítězové soutěže Památka roku 2015 budou vyhlášeni na konferenci v Žatci


roku200Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásí koncem března na své konferenci v Žatci vítěze soutěže o Cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy Památka roku 2015. 

...

Z archivu...


Literatura

Vztahy bez stížností jsou učebnicí života

vztahy-bez-stiznosti 200Je všeobecně známo, že věční stěžovatelé jsou škarohlídi. A vybavte si svoje pocity, když vás někdo takový stáhne do svého víru a pěkně si s ním „o někom zadrbete“.

...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové CHCI TĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ míří do kin

Chci Te 200Osobitá dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové o tom, že každý člověk potřebuje lásku a o tom, že nemožnost hýbat se nezamezuje člověku ve svobodném rozletu.

...