Neviditelná loajalita?

Neviditelná loajalita?

Tisk

lojal200Každoročně se v Plzni konávají sympózia věnovaná nejrůznějším aspektům české společnosti v 19. století v širokém časovém rozptylu od obrozeneckých dob až k předvečeru první světové války - probírají se zejména otázky uměnovědné, literární, ale také sociální, náboženské apod.

 

Každoročně bývají tyto texty shrnuty do zajímavých sborníků, jejichž počet přesáhl již tři desítky - o předchozím jsme psali ZDE  http://www.kultura21.cz/historie/11603-academia-utisk-charita-vylouceni-zdenek-hojda-marta-ottlova-roman-prahl

 

Nejnověji vydaný svazek se nazývá NEVIDITELNÁ LOAJALITA? a jak praví podtitul, věnuje se střetávání Rakušanů, Němců a Čechů v české kultuře v 19. století.

Je chvályhodné, že se organizátoři sympózia neomezili jen na tuzemské příspěvky, ale oslovili rovněž odborníky z přilehlého zahraničí. Jsou tak zařazeny pohledy z rakouské, německé i polské strany, neboť někdejší rakousko-uherské mocnářství sjednocovalo různojazyčné národy. Avšak nepovažuji za šťastné rozhodnutí, že německy psané příspěvky jsou otištěny jen v původním znění - ne každý čtenář vládne právě tímto jazykem, neboť přirozeně bilingvní společnost se už dávno rozpadla.

Kniha je rozdělena do pěti oddílů, které obsahují třicet statí, zabývajících se jak obecnými záležitostmi, tak dílčími jednotlivostmi, zpravidla některou konkrétní osobností. Hned v úvodním zamyšlení jednoho z editorů Václava Petrboka si přečteme výklad pojmu "loajalita" - je to dobrovolná věrnost či oddanost vůči určité osobě (například panovníku) nebo organizacím, najmě státním; lze tedy uvažovat o vědomé (sebe)identifikaci s určitými poměry či rozpoložením sil.

lojal

 

V habsburském mocnářství existovala mnohavrstevná pnutí, která se odrážela hlavně v národnostní a jazykové oblasti, ostatně je dobře známo, že čeští Němci se obtížně vyrovnávali se vznikem samostatného Československa a s jeho existencí se vlastně nikdy nesmířili. Kniha se naopak snaží dokládat, že pod tímto často konfliktním zevnějškem se skrývala často skrytá loajalita vůči řekněme celku.

První oddíl nazvaný Hranice a loajalita se pokouší zvolené téma nahlížet ze zobecňujícího nadhledu. Druhý oddíl pojmenovaný Loajální občané, instituce a stát rozebírá nejrůznější podoby (předpokládané) loajality nejen k domácím autoritám včetně císaře, ale dotýká se třeba také vztahu českých Němců ke kultu kancléře Bismarcka v nedávno sjednoceném Německu. A řeší se tu rovněž – na pozadí první světové války - smyšlení o židech (komunikujících pravda častěji německy než česky) coby také v umění nečeském živlu.

Třetí oddíl zkoumá koncepty vizuálních kulturních loajalit, často symbolických, kam spadá např. psaní dedikací, tedy věnování, jak si třeba můžeme ověřit u Boženy Němcové, nebo stavění pomníků zasloužilým jedincům. U českých Němců to byly "všeněmecké" pomníky, jen občas souznějící i s českým prostředím (jako v případě obecně uznávaného básníka Friedricha Schillera).

Čtvrtá část zahrnuje nejvíce statí a není se čemu divit: vždyť se dotýká jazykové roviny jako určujícího fenoménu, a to včetně překladů. Loajalita ovládá literární dění, nad nímž ostatně bděla cenzura - a pro leckoho bude jistě překvapení, že "nejčeštější" hudební skladatel Bedřich Smetana velice bídně ovládal český pravopis i slovní zásobu, neboť v mládí byl - dle vlastního vyjádření - germanisován.

Přes Smetanu jako bychom se přenesli k závěrečnému oddílu Loajalita skupinová a individuální. Tam nalezneme další náčrty životních osudů, profesních kariér osobností dodnes vnímaných jako rozporuplné. Týká se to jak kdysi váženého, později však k zapomenutí odsouzeného historika W.W.Tomka, neboť se prý příliš a vypočítavě skláněl před habsburskou mocí, či prý arogantního a mstivého arcibiskupa Kohna (přesně takto jej vypodobnila dávná televizní inscenace Políčko), posléze odvolaného ze svého úřadu – na snímku.

lojal8

 

Předložený věnec studií si přirozeně neklade za cíl poskytnout vyčerpávající průzkum zvolených témat, spíše se jedná o první náčrty, o jakýsi vhled do studované problematiky. Autoři mnohdy snášejí pouhé střípky, kterými ovšem zaplňují rozměrnější mozaiku, která v lecčems koriguje většinově sdílené předsudky a mýty. Při bedlivějším pohledu na dávno odváté časy snadno postřehneme, že situace v mnohonárodnostní monarchii byla mnohem složitější a vyžaduje daleko jemnější posuzování, než se běžně činí.


Václav Petrbok, Taťána Petrasová a Pavla Machalíková (eds.): Neviditelná loajalita? Rakušané, Němci, Češi v české kultuře 19. století.
Vydala Academia, Praha 2016. 356 stran.

Hodnocení: 100 %

Foto: kniha, www.antikvariatnerudova.cz , http://casopis.scena.cz

http://www.academia.cz/neviditelna-loajalita.html

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vzdušná akrobatka Šárka: „Je to přímo nebeský zážitek, když jste vzhůru nohama zavěšení a pozorujete krásu přírody“

200rozK rozhovoru jsme si přizvali Bc. Šárku Bílou, lektorku a akrobatku z Pardubic, která se již několik let věnuje vzdušné akrobacii. Co aerial dance přesně znamená, co je k němu potřeba a kde jej můžete vidět nebo začít praktikovat? To a mnohem více nalezne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kastelán státního zámku Hrubý Rohozec píše scénáře k oživlým prohlídkám

altZdalipak víte, že na státním zámku Hrubý Rohozec je kastelánem spisovatel? Ano, je tomu tak. Už druhým rokem se o něj stará Jiří Holub, autor tří knih pro děti a jedné pro dospělé. S jeho nástupem do zámku přišel nový ví...

Z archivu...


Literatura

Starý bohatý muž. Mladá milenka. Je to láska, touha po majetku nebo jde o něco zcela jiného?

prospecharka perexAlana Shropshireová to v životě nemá snadné. Je svobodnou matkou, která musí tvrdě pracovat, aby se mohla postarat o svou nemocnou dceru. Se svými bohatými příbuznými přerušila veškeré kontakty a nemá ani nejmenší zájem na tom něco měn...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Hvězdně obsazený snímek Němá tajemství má dotočeno. Tvůrci se rozhodli pomoct lidem s afázií

nema tajemstvi 200Očekávaný film Němá tajemství má za sebou poslední klapku. Na tvůrce filmu v čele s Alicí Nellis a Tomášem Mašínem čeká práce ve střižně. Od podzimu loňského roku se na place setkávali Jana Plodková, Milena Steinmasslová, Magdalena Bor...