Památkáři si připomenou výročí Karla IV.

Památkáři si připomenou výročí Karla IV.

Tisk

karel200U příležitosti 700. výročí narození císaře Karla IV. pořádá Národní památkový ústav řadu akcí věnovaných nejen největšímu Lucemburkoví, ale i stopám, které jeho rod zanechal v zemích Koruny české. Národní památkový ústav se zapojuje do oslav výstavami, speciálními prohlídkami a dalšími akcemi.

 

 

Lucemburský rok 2016 navazuje na řadu obdobných projektů, připomínajících nejvýznamnější aristokratické a panovnické rody, jež během staletí vytvářely dějiny našeho státu. Stěžejní akce roku se symbolicky otevře na Karlštejně, kde bude veřejnosti zpřístupněna výstava Karlštejnský poklad a kultura dvorského prostředí Karla IV., prezentující vzácné předměty denní potřeby, nalezené v 19. století při stavebních úpravách hradního sídla.                                                                                                

V průběhu návštěvnické sezony budou hlavní výstavu následovat dvě další expozice – Lev a orlice, připomínající moravské Lucemburky na královském hradě Veveří, a Následovníci svatého Jiří na zámku v Jindřichově Hradci, sledující vliv lucemburského dvora ma prostředí nejvyšší zemské aristokracie.                                                                                                                                            

Výstavy a kulturní akce k Lucemburskému roku 2016 připravuje téměř třicet hradů, zámků a klášterů, v jejichž historii zanechala lucemburská éra nesmazatelné stopy. Slavné období českých a moravských dějin, každodennost lucemburského věku, jeho dvorskou kulturu i široké kontakty Lucemburků na evropské panovnické rody připomenou hrady Křivoklát, Žebrák, Točník, Velhartice, Loket, Krakovec, Bouzov, Šternberk, královská mincovna v Jáchymově, zámek v Krásném Březně, klášter v Kladrubech a františkánský klášter v Chebu.                                            

Lucemburský rok 2016 tradičně vyvrcholí Hradozámeckou nocí, která se koná vždy poslední sobotu v srpnu na desítkách českých a moravských památek.                                                                                                                                   

K 700. výročí narození Karla IV. připravil klášter Kladruby speciální komponovaný program – mimořádné tematické prohlídky připomínající vztah panovníka ke kladrubskému klášteru a jeho cesty po celé Evropě, zájmy a životní lásky (vzdělání, vojenství, umění, stavitelství, diplomacii, víru a ženy). Prohlídka návštěvníky provede ambitovými chodbami a vyvrcholí v kostele Nanebevzetí Panny Marie a v běžně nepřístupné klášterní sakristii.                                                   

V roce 2016 bude hlavním dějištěm šestého ročníku projektu Po stopách šlechtických rodů státní hrad Karlštejn, který představí nejen českého krále Karla IV., ale i rod Lucemburků, z něhož pocházel. Karlštejn se na počátku dubna stane místem konání největší akce lucemburského roku – výstavy Karlštejnský poklad a kultura dvorského prostředí Karla IV., která představí vzácné středověké předměty nalezené v 19. století při rekonstrukci hradu, trvale uložené ve sbírkách Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Druhou nejvýznamnější akcí, která se letos na Karlštejně odehraje, bude Hradozámecká noc, již sedmý ročník populární oslavy konce léta, která se vždy poslední srpnovou sobotu koná na desítkách státních i soukromých památek.

V gotické části zámku v Jindřichově Hradci vznikne expozice Následovníci sv. Jiří, která představí evropsky významný cyklus nástěnných maleb na téma svatojiřská legenda, který umožňuje nahlédnout do života společnosti v době „krále rytíře“ Jana Lucemburského. Mimořádně významná památka výtvarného umění zachycuje na mnoha scénách dobu, kdy za Jana Lucemburského i Karla IV. kvetla rytířská kultura a kdy přes jindřichohradecký dvůr Oldřicha III. přicházela do Čech z Podunají spolu s minnesängry vyspělá dvorská kultura. Expozice v prvním patře Oldřichova gotického hradu představí rytířskou kulturu první poloviny 14. století, středověkou podobu hradu, tehdejší využití jeho prostor i Oldřicha III. z Hradce, jednu z nejvýznamnějších osobností své doby. Vrcholem návštěvnické trasy bude komnata s cyklem o svatojiřské legendě.

Hrad Veveří, hlavní moravské sídlo knížat, markrabat a králů z rodu Přemyslovců, představí expozici nazvanou Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad. Expozice připravovaná Národním památkovým ústavem ve spolupráci s Moravským zemským archivem přiblíží návštěvníkům nejslavnější etapu jeho dějin a osudy moravských Lucemburků, kteří tyto dějiny tvořili. Stálá expozice v prostorách středověkého hradního paláce bude věnována klíčové roli, kterou sehráli členové panovnické rodiny v dějinách Moravy, i hradu Veveří v období vrcholné gotiky. U příležitosti otevření expozice, ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským, budou na hradě vystaveny zcela jedinečné a na Moravě nikdy neprezentované exponáty ze svatovítského pokladu, spojené s činností Lucemburků.

Vedle Karlštejna, Jindřichova Hradce a Veveří budou velkou roli při připomínání významného výročí hrát další středověké památky ve správě NPÚ – hrady Krakovec, Točník, Křivoklát či Házmburk. Menšími akcemi se připojí dalších přibližně třicet původně středověkých objektů – hradů, zámků i klášterů. Díky široké síti památek bude moci Národní památkový ústav připomenout nejen osobnost Karla IV. a jeho zásluhy o vznik mnoha nejobdivovanějších památek (kromě těch ve správě NPÚ inicioval například stavbu Karlova mostu, Nového Města pražského a dalších), ale věnovat se i tématům souvisejícím s každodenním životem doby vlády Lucemburků – religiozitě, umění i dvorské kultuře ovlivněné francouzskou a „německou“ kulturou vyšších společenských vrstev.

Na své si přijde i odborná veřejnost, pro niž jsou připraveny odborné výstavy, workshopy, vzdělávací programy a přednášky, které proběhnou v Telči, v Lokti, v Ústí nad Labem, V Českých Budějovicích, či v Kroměříži.

www.npu.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Taťánou Kročkovou o umění, literatuře, synestézii a výchově dětí

visennaMgr. Jana Lepková mě požádala, abych jí zodpověděla pár otázek pro výzkum určený pro její disertační práci. Janě Lepkové vděčím za mnohé odborné pedagogicko - psy...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Krušnohoří usiluje o zápis na seznam UNESCO

krus 200Krušnohoří, dvacátým stoletím poničený region, ale také vzácný příklad krajiny po staletí spoluutvářené těžební činností usiluje o zápis na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Koordinátorem přípra...

Z archivu...


Literatura

Mrtví prezidenti = Deadpool na hrad!

deadpool200Ztřeštěný Deadpool vtrhl v únoru nejen do kin, ale hlavně do našich komiksových končin díky nakladatelství Crew s Drákulovou výzvou. A ukázalo se, že poptávka po hláškujícím ne-tak-docela-hrdinovi je velká a proto nám vykutálený Deadpool přináší sv...

Divadlo

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...

Film

KLIP: Porno převlečené za umění? Ani náhodou!

srbsky film klipOd chvíle, kdy – díky akci pro filmofily ´Fresh Film Fest´ - do naší distribuce vpadl snímek Klip, se ozývá ze všech stran Klip! Klip! Hurá!, anebo Klip! Klip! Fuj! Jak kdo do divácké veřejnosti volá, tak se pak z div...