Nález středověkých trámových stropů v ambitu kláštera v Českém Krumlově

Nález středověkých trámových stropů v ambitu kláštera v Českém Krumlově

Tisk

klast200Stavební práce v ambitu ženské části bývalého klášterního areálu klarisek a minoritů v Českém Krumlově odhalily pozoruhodné malované stropní trámy z doby vlády Karla IV. Na základě dendrochronologického průzkumu bylo dřevo 24 dochovaných trámů datováno do let 1352–1355.  Dochované trámy byly napadeny dřevokaznými houbami i hmyzem; některé byly i mechanicky poškozen. Velké zásahy do stropních konstrukcí kláštera proběhly při adaptování na byty a naposledy počátkem 80. let 20. století. Po dokončení restaurátorských prací se stropní konstrukce ambitu stane součástí Expozice lidských dovedností a umu našich předků.

Za Jihočeský kraj nominováno územním odborným pracovištěm NPÚ v Českých Budějovicích na cenu NPÚ Patrimonium pro futuro v kategorii objev, nález roku. Cena zhodnocuje a vyzdvihuje, co se v oblasti památkové péče podařilo, a oceňuje ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili.

Kláštery a jejich historie

Klášter minoritů byl založen v polovině 14. století Rožmberky. V roce 1357 do kláštera přišli první mniši; o rok později byl vysvěcen.  V roce 1361 vstoupily do kláštera první řeholní sestry. K minoritům a klariskám v roce 1375  přibyla komunita zbožných laických sester, jež přebývaly v objektu sousedícím s konventem klarisek; to dalo základ vzniku unikátnímu souboru – trojklášteří.
Kláštery hrály v pozdně středověkém městě významnou náboženko-sociálně-kulturní roli.  pozdně středověkého urbánního veřejného prostoru.

klast9

 

Stávající podoba kláštera vychází z několika významných stavebních etap zahrnujících založení kláštera ve 14. století, jeho pozdně gotickou úpravu v období mezi lety 1490 až 1500 (z tohoto období se zachoval unikátní soubor pozdně gotických krovů) a barokní přestavbu probíhající v průběhu 17. a 18. století, která komplexu dala jeho stávající podobu.

Klášterní areál prošel rozsáhlou revitalizací. Během ní v bývalých klášterních objektech vzniklo moderní kulturně vzdělávací centrum. Českokrumlovské kláštery svým otevřením přibližují široké veřejnosti, zvláště pak dětem, mládeži a rodinám s dětmi klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.

Hodnocení 80 %, www.npu.cz   www.klasteryck.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Videorecenze: Alžběta a Nina

Alžběta a NinaSpisovatelka Jana Poncarová vydala v nakladatelství Motto svůj třetí román, tentokrát je to kniha Alžběta a Nina:Tajemství mojí babičky. Čtenářky se opět mají na co těšit a navíc se blíží Vánoce, takže pokud nevíte čím obdarovat svou...

Z archivu...


Literatura

Když hodný holky pomáhají padouchům

stockholm delete perexJens Lapidus se vrací se svou na první pohled nesourodou dvojicí Emelie a Teddym ve druhém dílu zamýšlené trilogie ve stylu Stockholm noir. Drogy, gangy, vraždy, hazard, nelegálně držené zbraně, vyřizování účtů, to vše vás p...

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Muž z oceli aneb Návrat Supermana na filmová plátna

Superman je asi nejslavnější komiksovou postavou na světě a patří k největším klenotům, jaké tato literatura má. Celovečerní film Richarda Donnera z roku 1978 byl navíc průkopníkem, protože tehdy se podobné adaptace nenosily a šlo o velké riz...