Oslavy 700. výročí narození Karla IV. na Pražském hradě

Oslavy 700. výročí narození Karla IV. na Pražském hradě

Tisk

karel200Celkem sedmi hlavními výstavními projekty si Pražský hrad připomene 700. výročí narození českého krále a císaře Karla IV. 

 

Význam tohoto výročí zdůrazní zcela mimořádné vystavení Českých korunovačních klenotů ve Vladislavském sále od 15. 5. do 29. 5. 2016, které se jinak koná pouze u příležitosti volby prezidenta republiky. Svatováclavská koruna vytvořená Karlem IV. bude tradičně spočívat v historické Gočárově vitríně spolu s žezlem a jablkem, dodanými do této sestavy korunovačních insignií za vlády Habsburků. Expozice bude přístupná zdarma.

Další výstavní projekty budou na Pražském hradě otevřeny od 15. 5. až do 28. 9. 2016.                                  Stěžejní výstavou bude expozice Žezlo a koruna v Císařské konírně, jejímž hlavním přínosem bude ozřejmění pozapomenutých souvislostí: poprvé v novodobé historii bude poukázáno na původní gotické složení královských insignií z doby Karla IV.: českou Svatováclavskou královskou korunu doplňovalo jablko a žezlo, jejichž umělecké repliky budou pro tuto výstavu speciálně restaurátorsky zhotoveny a budou vystaveny spolu s dalšími předměty používanými při korunovacích českých králů, které se odehrávaly podle Korunovačního řádu Karla IV. až do 19. století.

Druhým nejvýznamnějším počinem bude symbolické zpřístupnění vnitřního a vnějšího triforia katedrály sv. Víta, a to v podobě jejich zjednodušené prostorové rekonstrukce v Jízdárně Pražského hradu. Triforium je památkově nejstřeženější, a proto veřejnosti nepřístupný sochařsky bohatě zdobený ochoz na vnější i vnitřní straně hlavní lodi katedrály. Výpravná expozice, ve které návštěvníci najdou i pohřební roucha z královské hrobky, ponese název Koruna království.

S katedrálou jako první stavbou v zemi bude souviset i expozice Koruna Matky měst v Tereziánském křídle, kde budou vystaveny neznámé fotografie z Archivu Pražského hradu, pořízené v průběhu dostavby katedrály v 19. a 20. století.

karel

 

Přímo do Karlovy doby návštěvníky zavede projekt Koruna na dlani, který v Rožmberském sále představí korunu jako platidlo. Tehdejší architekturu pak zvláště dětem představí interaktivní výstava Architektura pro korunu, která vznikne v Jiřském klášteře ve spolupráci s pořadateli projektu Hravý architekt.

Do novodobé historie návštěvníky zavede expozice Koruna bez krále, která v prostorách, kde byly zazděny korunovační klenoty během 2. světové války, představí příběh této nejcennější národní relikvie v dramatickém 20. století.

Kromě těchto výstav, které financuje Správa Pražského hradu ze svých příjmů, se na Hradě chystá i bohatý doprovodný program: rok Karla IV. začne 3. dubna 2016 se slavnostním zahájením letní turistické sezóny. V duchu doby Karla IV. se ponese i druhý ročník Rytířských slavností. Po stopách Karla IV. se budou moci návštěvníci vydat i během komentovaných procházek areálem Hradu. Všechny expozice vztahující se ke Karlovu výročí se pro veřejnost otevřou 15. května a potrvají do 28. září 2016, kromě výstavy Architektura pro korunu zaměřené na mladé návštěvníky hradu, která potrvá až do 10.10.


Hodnocení 90 % www.kulturanahrade.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc přichází s albem, na kterém se hudebně podílí exmanžel Heleny Vondráčkové Hellmut Sickel

vlady gryc perexJá svý sny mám. Tak se jmenuje debutové CD zpěváka Vladyho Gryce. Navíc jde v tomto případě o album autorské – všechny texty si zpívající textař napsal sám, zatímco hudební stránka je dílem Hellmuta Sickela. Ten všechny písničky napsa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Soutěž Stavba roku 2016 zná finalisty; hlasovat může i veřejnost

Stavba roku200Odborná porota představila 15 staveb na českém území, z nichž bude na slavnostním večeru 13. října vybrána Stavba roku 2016. Vyhlášena bude i Cena veřejnosti.   Pořadatelem soutěže  je už tradičně Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství...

Z archivu...


Literatura

V Paměti dívky nobelistka Ernaux dekonstruuje sebe sama a ohledává tím i způsoby psaní

Paměť dívkyPaměť dívky je autofikční dílo od nobelistky Annie Ernaux, v němž zprostředkovává téma zneužití, sociální třídy a problematizování paternalistického světa tehdejší Francie. Nejde o konstrukci fikční postavy, ale naopak o d...

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Done in 60 seconds aneb staň se hvězdným režisérem!

altCo všechno se dá zvládnout za šedesát sekund? Hodně. Skoro všechno. Nebo možná úplně všechno? Co třeba celý film? Nevěříte? Tak to se pak mýlíte, protože: „Jediná minuta vás může dostat na filmový festival v Karlových Varech a toho nejlepšíh...