Putování po historických městech

Putování po historických městech

Tisk

Česko je významnou a atraktivní destinací cestovního ruchu, která je založena na množství historických, kulturních a technických památek a zajímavostí. Projekt se chce prosadit na trhu cestovního ruchu nabídkou produktu Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska. Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je nezisková organizace, která se zabývá zachováváním a trvalou využitelností kulturního dědictví, zaměřenou na regeneraci historických sídel.

Z toho vyplývá nosný motiv projektu - poznání měst, která vykonala nejvíce práce v rámci dotačního programu Ministerstva kultury ČR: Programu regenerace Městských památkových rezervací a Městských památkových zón. Při realizaci projektu se vycházelo z nabídky regionálních aktivit a z nich byl vytvořen jeden národní produkt kulturního cestovního ruchu. Páteří nabídky je kulturní cestovní ruch, převážně zaměřený na historická města, hrady, zámky, muzea a galerie, ale i na nabídku dalších sportovních a kulturních aktivit při pobytu. V nabídce jsou i městské slavnosti a nejrůznější festivaly. Projekt je pokračováním dosavadní činnosti SHSČMS, protože obnova památek není samoúčelná, ale vynaložené prostředky do regenerace historických sídel přinesou svůj efekt až v okamžiku, kdy se stanou součástí atraktivity ČR, jako destinace ČR. Realizace projektu znamená podporu využití obnovených historických center měst pro cestovní ruch. Teprve pak dojde k postupné "návratnosti" investic do obnovy městských památkových rezervací a zón, což je hlavním posláním projektu.

mesta1

Význam kultury a cestovního ruchu je pro Českou republiku důležitý; problémem je skutečnost, že více než polovina návštěvníků navštíví pouze Prahu, přesto, že předpoklady pro rozvoj kulturního cestovního ruchu jsou na celém území ČR. Proto Sdružení připravilo svoji nabídku - poznání především těch měst, která vykonala nejvíce práce v rámci Programu regenerace Městských památkových rezervací a zón. Po prvních etapách projektu roku 2010 a 2011, byl projekt v roce 2012, 2013, 2014 a 2015 v další etapě udržitelnosti.

mesta2

Od dubna do září probíhají v jednotlivých městech tzv. TOP týdny – města si připravují na konkrétní týden zajímavé akce, a to nejen kulturní ale i sportovní. „Lákají“ tak návštěvníky k prohlídce svého města a k aktivní účasti na akcích. Návštěvníci si mohou v jednotlivých informačních centrech měst vyzvednout cestovní knížky a poté „sbírat“ razítka. Cestovní knížky pak do konce příslušného roku je nutné zaslat do sekretariátu Sdružení, které v lednu celou soutěž vyhodnotí.

Ilustrační foto autor, www.historickasidla.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Air Guitar je podivná disciplína, jako vytržená z filmů Monty Pythonů“

air guitar logoŽe jste ještě neslyšeli o Air Guitar World Championships čili Šampionátu ve hře na imaginární kytaru? Tak to je chyba, protože Česká republika každoročně mívá několik želízek v ohni. V tomto článku si tento fenomén představím...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lidové tradice jako součást kulturního dědictví

lidova tradice 200Zvyky a obyčeje, kterými kdysi oplýval český (moravský, slezský, případně i sudetoněmecký) venkov, nenávratně zmizely. Jen málokde - zejména v jihomoravském prostoru - zůstávají stále životné, i když v mnohých případech jako zábavná,...

Z archivu...


Literatura

Průvodce labyrintem pohybu

Labyrint pohybu perexDůmyslné soustrojí lidského těla je pro někoho otevřenou knihou, ve které celý život čte a stále se učí, jak pečovat o své zdraví a udržuje se v kondici. Pro jiného je labyrintem, ve kterém bloudí se svými bolestmi, probl...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Svou kariéru, která měla na začátku mezinárodní lesk, bral herec Ivan Palúch s nadhledem

ivan paluch perexByl jen jeden slovenský herec, který v roce 1969 kráčel na festivalu v Cannes po červeném koberci a který tam byl tehdy zastoupen hned třemi filmy - českým snímkem Markéta Lazarová, kde měl roli A...