Výstava Císař Karel IV. 1316-2016

Výstava Císař Karel IV. 1316-2016

Tisk

karel200Česko-bavorská zemská výstava Císař Karel IV. (1316–2016) pořádaná při příležitosti 700. výročí narození tohoto výjimečného panovníka představí v Praze i v Norimberku mimořádný výběr památek kultury a umění jeho doby. 

 

Výstava se koná ve Valdštejnské jízdárně v Praze od 15. května do 25. září 2016 a následně v Norimberku v Germánském národním muzeu od 20. října 2016 do 5. března 2017. Pořadateli výstavy jsou Národní galerie v Praze a Dům bavorských dějin ve spolupráci s Vědeckým centrem pro dějiny a kulturu východní a střední Evropy při univerzitě v Lipsku.

Výstava představí Karla IV. jako mimořádnou osobnost evropských politických a kulturních dějin, jako zbožného, vzdělaného, cílevědomého a prozíravého panovníka, který k prosazení vlastních cílů neváhal použít širokou paletu diplomatických prostředků.

Jedním z nezaměnitelných rysů Karlovy vladařské koncepce bylo využívání výtvarného umění a architektury k propagaci císařského majestátu.  Karel IV. se zapsal do historie jako jeden z nejvelkorysejších uměleckých mecenášů a zakladatelů, současně také jako jeden z nejčastěji zobrazovaných panovníků v dějinách středověké Evropy. Cílem výstavy je ukázat osobnost Karla IV. oproštěnou od zkreslujících nánosů ideologických předsudků a nabídnout veřejnosti plastickou podobiznu historické osobnosti s jejími pozitivními i stinnými stránkami. Osobnost Karla IV. bude promítnuta na pozadí širokých dobových kulturně-historických souvislostí  14. století. 

karel

 

K výstavě bude připraven bohatý mezinárodní doprovodný program. Návštěvníci budou moci navštívit řadu výstavních projektů v partnerských muzejních institucích v Čechách i Bavorsku, vydat se po stopách Karla IV. lokalitami spojenými s jeho životem a obdivovat památky karlovské architektury a umění v původním prostředí. Součástí doprovodného programu budou vědecká sympozia, workshopy, divadelní a hudební představení.

Národní galerie v Praze využívá prostor Valdštejnské jízdárny ke krátkodobým výstavním projektům. Jízdárna se nachází v zahradě komplexu raně barokního paláce, který pro Albrechta z Valdštejna vybudovali italští architekti Andrea Spezza a Nicolo Sebregondi. Po náročné rekonstrukci v roce 2000 byla jízdárna opět zpřístupněna veřejnosti.

Autoři výstavy:
Jiří Fajt (Národní galerie v Praze)
Susanne Jaeger, Markus Hörsch, Christian Forster (Vědecké centrum pro dějiny a kultury středovýchodní Evropy při univerzitě v Lipsku)
Michael Lindner, Olaf Rader (Berlín – Brandenburská akademie věd)
Martin Bauch (Německý historický institut (DHI) Řím)
Eva Schlotheuber (Univerzita Düsseldorf)
Wolfgang Jahn, René Küpper (Dům bavorských dějin Augsburg)                                                            

Záštitu nad výstavou převzali:
Bohuslav Sobotka, předseda vlády České republiky
Horst Seehofer, ministerský předseda Svobodného státu Bavorsko
Kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský, metropolita a primas český
Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu České republiky
Adriana Krnáčová, primátorka hl. města Praha                                                                                 

Otevírací doba (otevřeno denně i v pondělí)
květen–červen: 9.00–18.00 hod.
červenec–srpen: 10.00–19.00 hod.
září: 9.00–19.00 hod.

 www.ngprague.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Snažím se hledat témata, která souvisí se společenským děním“, říká režisér David Šiktanc

siktanc perexŠvandovo divadlo uvedlo premiéru hry ze 70.let na motivy románu Heinricha Bölla, která je díky svému kontroverznímu tématu poplatná i dnešní době. Co o ní říká její režisér David Šiktanc a co by podle něj měli diváci brát na zřetel?...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

K čemu je nám kultura, když i strůjci holokaustu četli Goetheho?

Na Modrovousově hradě

V nakladatelství Dauphin vyšel překlad slavného eseje George Steinera – Na Modrovousově hradě: několik poznámek k redefinici kultury. Letos je tomu přesn...

Z archivu...


Literatura

Dívka, která musí zemřít

divka-ktera-musi-zemrit200Před několika týdny se v Praze objevil švédský spisovatel David Lagercrantz, aby představil svou novou knihu. Dívka, která musí zemřít je podle jeho slov posledním dílem série známé pod názvem Milénium. Co pro čtená...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

Hobit – neočekávaná cesta aneb Kdy už s ním konečně skončíme?

hobit neocekavaa cesta jackson tolkienDo našich kin přichází americký film, „Hobit: Neočekávaná cesta“. Je prvním dílem trilogie režiséra Petera Jacksona, natočené podle fantasy románu britského spisovatel...