Ocenění pro historická sídla - Historickým městem roku 2015 je Příbor

Ocenění pro historická sídla - Historickým městem roku 2015 je Příbor

Tisk

sidla200Historickým městem roku 2015 je město Příbor, rodiště Sigmunda Freuda. Vyhlášení výsledků soutěže, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, se uskutečnilo 19. dubna ve Španělském sále Pražského hradu.

 

Titul historické město roku je součástí Ceny za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Vítěznému městu Příbor náleží odměna milion korun. Ceny ministryně pro místní rozvoj za vynikající realizaci Programu regenerace a zároveň 100 tisíc korun získala města Jičín a Litoměřice. Ocenění časopisu Moderní obec obdrželo město Brtnice. Město Příbor prakticky dokončilo regeneraci centra městské památkové rezervace. To zahrnuje obnovu domů, historické zástavby, piaristické koleje a revitalizaci zahrad, infrastrukturu a úpravu  náměstí a ulic. Město pokračuje postupnou rekonstrukcí ulic ochranného pásma městské památkové rezervace, řady domů či rozšířením sítí cyklostezek, uvádí se v hodnotící zprávě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

sidla

 

Příbor motivuje vlastníky kulturních památek podporou ze svého rozpočtu. Město se vyznačuje bohatým kulturním životem a spoluprací s venkovem a sousedními státy, dodává hodnotící zpráva.

Slavnostní akt předávání cen se uskutečnil u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel svolávaného ministrem kultury a ministryní pro místní rozvoj, předsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a prezidentem Českého národního komitétu ICOMOS ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky.

sidla6

 

Krajští vítězové soutěže                                                                                                                                   Boskovice, Brtnice, Frýdlant, Jičín,Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Klatovy, Kutná Hora, Letohrad, Litoměřice, Luhačovice, Městská část Praha 1, Příbor a Šternberk.

ilustrační foto město Příbor, www.historickasidla.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prostě jsme psali a hledali nová témata,“ vzpomíná na vznik lekavých povídek Zuby nehty Jiří Holub

Zuby nehty 200Po pěti letech opět vyšly Zuby nehty – lekavé povídky autorů sdružujících se v tvůrčí skupině Hlava nehlava. Aktuální vydání má nové ilustrace, nové dvě povídky, naopak jedna schází. I po nějaké době Zuby n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Střední Evropa: jak na sebe vzájemně pohlížíme

cesi a jejich sousede 200Nakladatelství Academia vydalo knihu Češi a jejich sousedé s podtitulem Meziskupinové postoje a kontakt ve střední Evropě. Čtveřice autorek - Sylvie Graf, Martina Hřebíčková, Magda Petrjánošová a Alicja Leix - se jala zk...

Z archivu...


Literatura

Josef Fousek v kapse je k nezaplacení

Fousek do kapsy200Když vám na čele vyvstanou chmury, je třeba se „nakopnout“ na veselejší notu. Přestože nám média zprostředkovávají jednu katastrofální zprávu za druhou, jsou mezi námi tací, kdo dokážou z těchto zpráv vytáhnout podstatné, trefit h...

Divadlo

Co nabídnou komorní scény zlínského divadla

200divadlaMěstské divadlo Zlín disponuje dvěma menšími scénami, které nabízejí jiný zážitek než prkna velkého sálu. Jedná se o Studio Z a klubovou Dílnu. Pro 68. sezonu si připravili několik nových her, se kterými vás nyní seznámíme.

...

Film

S nadšením a díky za knihy o filmu, dvakrát ze Slovenska

Rozhovory o filme perexNa Slovensku občas vyjdou knihy, které můžeme jen tiše závidět. Mám na mysli zejména ABECEDÁR SLOVENSKÉHO FILMU 1921-2021. Nejsou to dějiny národní kinematografie (ty ostatně – na rozdíl od Česka – vyšly rovněž), je to spí...