Králové a císaři na zámku Krásné Březno

Králové a císaři na zámku Krásné Březno

Tisk

doba-kralu-a-cisaru plakat banVýstava Doba králů a císařů s podtitulem Lucemburské architektonické dědictví severozápadních Čech představuje kulturní dědictví, které na území severozápadních Čech vzniklo za vlády lucemburské dynastie, přibližně od druhé třetiny čtrnáctého století do stejného období ve století patnáctém.

Výstava je připomínkou 700. výročí narození císaře Karla IV. z lucemburské dynastie. Představované památky však nejsou vztaženy pouze k době vlády tohoto panovníka, ale jsou prezentovány i památky, které vznikly díky širokému ohlasu, který způsobila rozsáhlá donátorská činnost Karla IV. Vzhledem ke skutečnosti, že většina projektů a výstav, které jsou spojeny s výše uvedeným výročím, prezentuje spíše movité kulturní dědictví, (deskové malby, sochy, oltáře či památky uměleckého řemesla) je výstava koncipována odlišným způsobem. Cílem výstavy je představit na jednom místě především památky nemovité, které jsou v mnoha případech pro běžného návštěvníka obtížně dostupné. Z toho důvodu byla zvolena prezentace pomocí výstavních panelů,; ve čtyřech tematických blocích je prezentována hradní architektura a sakrální prostory s jejich nástěnnými malbami. Návštěvník se tak blíže seznámí s hradní architekturou nejvýznamnějších hradů (Egerberk, Hasištejn, Litoměřice, Rýzmburk), má možnost nahlédnout do interiérů klášterních staveb (Dolní Ročov, Osek, Panenský Týnec, Roudnice nad Labem) a kostelů (Bílina, Charvatce, Křesín, Minice, Nehasice, Slavětín, Smolnice, Straškov, Vetlá, Žatec).

Posledním tematickým celkem jsou pak nástěnné malby, které návštěvník může díky fotografické technice vidět opravdu z bezprostřední blízkosti (Bedřichův Světce, Černochov, Dobroměřice, Roudnice nad Labem, Slavětín). Prezentované dědictví je tím nejkvalitnějším výběrem, širší představu o skutečném rozsahu dochovaných památek si může návštěvník učinit na úvodních panelech, které jsou vždy samostatně věnovány jednotlivým tématům.

Doprovodnými prvky výstavy je prezentace velkoformátových fotografií, které představují krásu gotické architektury a jedinečnost nástěnných maleb. V samostatném bloku je představena část dnes zaniklého kláštera v Panenském Týnci. Co návštěvníci uvidí 29 výstavních velkoformátových bannerů. 15 velkoformátových fotografií. 3D interaktivní model a film. Model křížové a valené klenby. Výstava potrvá do 30. června 2016 v atriu zámku Krásné Březno, sídle Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem.

Otevírací doba: denně10–18 hodin.
Ctibor Čejpa, www.npu.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

eva 200Zatímco v těchto týdnech podniká čtyřnásobná držitelka zlatého slavíka Eva Pilarová ještě s několika svými kolegy Evergreen Tour, na podzim ji čekají dva velké gala koncerty, kterými oslaví 55 let na scéně. Koncerty proběhnou 27. října v Mahenově divadle ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Příběhy míst - Topografie soudobé paměti národa

mist200Výstava konaná v pražském Klementinu je výstupem ze stejnojmenného projektu, jehož společnými řešiteli jsou Ústav pro soudobé dějiny AV ČR spolu s Ústavem slovansko - germánských studií při Filozofické fakultě UJEP v Ústí nad Labem.

...

Z archivu...


Literatura

Dva světy v průšvihu

vprusvihu perexJak zaujmout náctileté, aby přemýšleli i o tématech, která jim nepřipadají zábavná? S touto otázkou často zápasí rodiče, učitelé i někteří novináři. Spisovatelka Martina Bittnerová (*1975) učinila pokus s názvem V...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti v Praze, Brně a Bratislavě začínají, Ostrava zatím s otazníkem

shakespearovske slavnosti200V tomto týdnu se měly rozeběhnout Letní shakespearovské slavnosti na všech svých scénách v Česku a na Slovensku. Překotná rozhodnutí v Moravskoslezském kraji však aktuálně ostravskou část zastavily, další vývo...

Film

Legenda o Tarzanovi

tarzan 200Filmů o Tarzanovi vznikl za posledních sto let bezpočet, statečný muž z divočiny bojoval se všelikými chamtivci, ovšem teprve nyní v nejnovější verzi nazvané Legenda o Tarzanovi se stáváme svědky pokusu propojit Tarzanova dobrodružství s kritikou...