Tudy kráčel český génius

Tudy kráčel český génius

Tisk

Cimrman200Je řada koutů naší vlasti, která nejslavnější Čech prokazatelně proslavil po celém světě. Existují památná místa, kde zanechal výrazné stopy a důležité odkazy nejslavnější český génius - Jára Cimrman.

 


Možná tudy pouze projížděl, sehrál zde divadelní představení, přespal, kdo ví… Na každém takovém místě však lidé na jeho počest vzpomínají a postavili například pomník, pamětní desku, odlitek, zkrátka chtěli si navždy zachovat vzpomínku na nejslavnějšího Čecha.

Ke každé události, která se dotýká Járy Cimrmana, se vztahuje příběh, se kterým se seznámíte v  průvodci Památná místa Járy Cimrmana od autora Radka Laudina. Do knihy byly zařazeny více než dvě desítky nejzajímavějších míst, která jsou prokazatelně spojena s mistrovým životem a dílem. Kniha  je doplněná řadou fotografií z těchto památných míst. Průvodce tak určitě potěší nejen širokou veřejnost, ale především srdce každého cimrmanologa.

Cimrman

 


 Život a dílo českého génia
Jára Cimrman se narodil ve Vídni. Dodnes nelze s určitostí říci, kdy se manželům Cimrmanovým narodil synek; možná to bylo roku 1856, 1864, 1868, či 1883. Jeho otec byl český krejčí Leopold Cimrman, matka rakouská herečka Marlen Jelinková-Cimrmanová. Sám Cimrman se cítil být Čechem a nijak se tím netajil.

Zanechal po sobě rozsáhlé dílo. Byl jedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby.

Poslední bezpečně zjištěné místo mistrova pobytu je obec Liptákov v Jizerských horách roku 1914.  Cimrmanovo údajné místo skonání se nachází poblíž obce Skalka v Ústeckém kraji. Jeho stopy ovšem nacházíme v nesčetných zemích téměř všech světových kontinentů.
Nezištně pomáhal řadě světových velikánů. V Čechách dosahuje Cimrmanovo životní dílo vrcholu.
Ať už je tomu jakkoli, díla, pod nimiž je podepsán Jára Cimrman, patři k vrcholům světové dramatické tvorby.  Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat…

Radek Laudin pracuje jako redaktor a editor. Je autorem několika cestopisů.

Památná místa Járy Cimrmana, autor: Radek Laudin, vázané, 126 stran, bohatě ilustrováno, vydala Grada Publishing v roce 2016, www.grada.cz 
Hodnocení 90 %

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografka Kateřina Janišová: „Je to možná silné tvrzení, ale přede mnou se nestydí nikdo.“

janisova 200I fotografie jsou typem umění, a proto patří ke kultuře. Nejen z toho důvodu vám přinášíme další rozhovor o focení, tentokrát s mladou fotografkou Kateřinou Janišovou, která se zaměřuje jak na modelky, tak na obyčejné lidi. Focení je pro ni rados...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Oslavy 700. výročí narození Karla IV. na Pražském hradě

karel200Celkem sedmi hlavními výstavními projekty si Pražský hrad připomene 700. výročí narození českého krále a císaře Karla IV. 

...

Z archivu...


Literatura

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

tvrdy jako voda perexTvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná.

...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara kapela200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neopětovaného...

Film

Královna soulu opět vystoupí před diváky, nyní však na filmovém plátně

Respect 200Její hlas je nezapomenutelný, stala se první ženou uvedenou do Rokenrolové síňe slávy (Rock and Roll Hall of Fame), je držitelkou 18 cen Grammy a nyní do kin míří film o jejím životním příběhu. Film Respect mapuje cestu hudební ikony, zpěvačky...