Hradní paláce Národní galerie se připojí k festivalu Open House Praha

Hradní paláce Národní galerie se připojí k festivalu Open House Praha

Tisk

open house 200Letos se v rámci projektu Open House Praha otevře veřejnosti celkem 51 běžně nepřístupných architektonicky zajímavých budov a objektů. Druhý ročník festivalu architektury se koná o víkendu 14.–15. května.

 


K festivalu se v Praze připojily budovy různých architektonických stylů ve vlastnictví veřejných institucí i v soukromých rukou. Návštěvníci tak budou moci zdarma zhlédnout kromě expozic i místa v hradních palácích Národní galerie v Praze, kam běžně nezavítají. K projektu se připojila i Národní galerie v Praze.

Klasicistní Salmovský palác zpřístupní kavárnu s terasou s působivým výhledem na Malou Stranu, kamenné a dřevěné schodiště, expozici v prvním patře včetně bývalého bytu Pavla Kohouta, či intervencí Andyho Warhola v rámci výstavy Velkorysost. Umění obdarovat.

open house Salmovsky palac
Renesanční dominanta Hradčanského náměstí, Schwarzenberský palác, otevře archeologickou a hmatovou expozici v suterénu, nepoužívané točité schodiště, půdu s Císařskou zbrojnicí, hlavní schodiště, ale i nádvoří a kavárnu s terasou s výhledem na Petřínskou rozhlednu.

open house Schwarzenbersky palac

Šternberský palác, postavený ve slohu vrcholného baroka, nabídne k prohlídce nádvoří, nepoužívané točité schodiště, expozice v 2. patře včetně intervencí v rámci výstavy Velkorysost. Umění obdarovat, hlavní schodiště s balkonkem a rozkvetlou jarní zahradu s fontánou.

open house Sternbersky palac

Cílem festivalu Open Festival Praha je zpřístupňovat běžně nedostupné pražské budovy zvídavé veřejnosti. Na jeden víkend v roce otevírá sídla firem, úřadů či moderní technické stavby, okolo nichž jsou lidé zvyklí procházet. Působí na ně každý den svým tvarem i vzhledem, ale za jejich zdi mají málokdy šanci se podívat. Festival Open House vznikl v roce 1992 v Londýně, aby vytvořil příležitost pro setkání architektů a laické veřejnosti, a posílil tak vztah obyvatel města k architektuře i veřejnému prostoru. Právě bezprostřední znalost architektury je nutná k tomu, aby lidé měli zájem se na utváření svého města podílet. Londýnský festival dnes zpřístupňuje více než 850 budov a navštíví ho okolo 350 tisíc lidí. Úspěšný koncept postupně přebírají další místa na mapě světa, v letošním roce se připojuje Bilbao, Lagos, Milan, Stockholm a Zurich. Tím se celkový počet festivalů Open House přehoupl přes třicítku a úspěšně stoupá dál.

www.ngprague.cz, www.openhousepraha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Pavel Krásenský: „Pokud mám možnost mít v lednici své malé místo, kde si uchovávám usmrcený hmyz, tak je rodina opravdu velmi tolerantní“

200rozV rámci Listopadu, měsíce fotografie na našem webu jsme se rozhodli vyzpovídat i některé české fotografy. Prvním z nich je Pavel Krásenský, jehož ilustrace jste už určitě viděli v nějaké učebnici biologie. Jeho parketou je totiž makrofotografie hmyzu a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Umělecké památky Moravy a Slezska pokračují

umelecke pamatky moravy a slezska perexV roce 1977 vyšel první svazek UMĚLECKÝCH PAMÁTEK, ambiciózního uměnovědného cyklu encyklopedických knih, které nejprve přiblížily pamětihodné objekty v Čechách, poté též na Morav...

Z archivu...


Literatura

Bouřlivé ticho po pobřežní cestě

Bourlive ticho perexPo tisícikilometrové Jihozápadní pobřežní cestě se manželé Raynor a Moth snaží vrátit k normálnímu životu a zase žít mezi čtyřmi zdmi. Jenže to pro ně není vůbec jednoduché. Raynor bojuje se strachem z lidí i z budoucnosti a Mot...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

Poznejte Carlose Santanu zblízka. Život slavného muzikanta přiblíží hudební dokument, který uvidíte i v českých kinech

Carlos SantanaLegendární kytarista Carlos Santana, který má na kontě i vystoupení na Woodstocku, naposledy hrál v České republice před dlouhými deseti lety a není moc pravděpodobné, že by se k nám šestasedmdesátiletý muzikant v blízké době vrátil. Nyní maj...