Pohnutý osud vysokoškolské profesorky, po které šli nacisti i komunisti

Pohnutý osud vysokoškolské profesorky, po které šli nacisti i komunisti

Tisk

trestankyne 200Příběhy statečných žen mě velice zajímají. Jsem ráda, když můžu další takovou objevit. Zvlášť, když se taková žena dokázala prosadit v době, kdy společnost naslouchala především mužům. Růžena Vacková jednou z nich určitě je. Její život do románové formy převedla Milena Štráfeldová a my můžeme jen žasnout.

 

Životní pouť Růženy Vackové začala v Medříči (Velké Meziříčí) v roce 1901, kde se narodila do rodiny lékaře jako prvorozená dcera. Když byla starší, občas ji tatínek bral s sebou na obchůzky k pacientům, a tak uvažovala, zda nemá pokračovat v lékařské tradici, protože byla velice nadanou studentkou. Na gymnáziu tehdy byla jako dívka opravdu v menšině. Její cesty později pokračovaly přes Vyškov a Brno a nakonec se rozhodla pro studium v Praze na Filozofické fakultě Karlovy univerzity.

V Praze se stýkala s mnohými spisovateli a básníky v kavárně Slavia. S některými od začátku sympatizovala, jiní jí přišli, že světu opravdu nerozumí. Milovala divadlo, a tak se stala náruživou recenzentkou pražských představení.

I v Praze mezi ostatními vynikala při studiu umění a archeologie, které ji během let přineslo dokonce profesuru. V té době už měla za sebou dva roky v nacistickém vězení. Nesouhlasila s krutovládou a zabíráním cizího území a svůj názor dávala jasně najevo tím, že se zapojila do odboje. To jí vyneslo trest smrti, který byl ale naštěstí díky ukončení války zrušen.

Ve vězení našla víru a po propuštění se připojila k některým katolickým spolkům. To se ale po roce 1948 nelíbilo komunistům a začali Růženu sledovat. Nejen že se jako jediná z pedagogického sboru UK zúčastnila studentských protestů, ráda se svými studenty diskutovala a různě je podporovala. Nakonec jí tohle všechno vyneslo trest za velezradu a vyzvědačství (soudruhové a jejich „vynalézavost“ mě nepřestanou překvapovat asi nikdy) a skoro 16 let v komunistickém vězení, odkud odcházela téměř jako poslední politický vězeň.

Ve vězení musela stejně jako ostatní vězni pracovat, v jednom období dokonce vydělávali na platy svých bachařů. I přes práci a mnoho korekcí (uvěznění v betonové kobce bez světla a jídla) měla Růžena zájem na tom, aby alespoň trochu intelektuálně obohatila život svých spoluvězenkyní, a tak začala fungovat tajná vězeňská univerzita.

Knihu můžeme považovat za atraktivní formu, jak se seznámit s dějinami dvacátého století v naší zemi. Biografický román je dojemným příběhem odvahy charakterní ženy, která se ničeho nezalekla. Autorka píše tak čtivým a působivým stylem, že máte až pocit, že Růženku sami znáte. Do vyprávění jsou vpleteny také příběhy lidí, se kterými se Růžena během života setkala. Přestože velká část textu jsou spekulace, lze jim snadno uvěřit. Pokud chcete poznat Růženu Vackovou zblízka a dočíst se další podrobnosti o její rodině a vztazích, neváhejte, určitě s těmi dobrými lidmi budete hluboce sympatizovat.

trestankyne

Trestankyně – Příběh Růženy Vackové
Autor: Milena Štráfeldová
Žánr: osobnosti a osudy
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2016
Počet stran: 376
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: www.kniha.cz
http://www.kniha.cz/trestankyne-pribeh-ruzeny-vackove/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Macho: „Inspirací mně byl celý můj život a události, které naši generaci formovaly.“

Macho200Milan Macho se narodil v roce 1947 v Praze. Na Univerzitě Karlově získal doktorát filozofie. Převážnou část profesního života pracoval jako novinář: byl redaktorem Svobodného slova a Mladé fronty Dnes, šéfredaktorem časopisů Stadion a Hattrick. V současn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vánoce v chrudimském muzeu

200 perexVšichni, kteří se ještě nechtějí rozloučit s Vánocemi a jejich neopakovatelnou atmosférou, mohou do 11. ledna navštívit v Regionálním muzeu v Chrudimi výstavu nazvanou jednoduše Vánoce v muzeu.

...

Z archivu...


Literatura

Celaena Sardothien pozvedá Krvavé ostří
 

kravave ostriNakladatelství CooBoo přináší náctiletými čtenářkami jako zákusek před toužebně očekávaným pátým dílem bestsellerové série Skleněný trůn americké spisovatelky Sarah J. Maaso...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...