Výstava připomíná nacistické lékařské válečné zločiny

Výstava připomíná nacistické lékařské válečné zločiny

Tisk

V Národním technickém muzeu v Praze byla otevřena nová výstava, připomínající 70. výročí zahájení procesu s nacistickými lékaři v Norimberku v roce 1946. Výstava je věnována prvnímu vyšetřování, dokumentaci a reflexi nacistických lékařských válečných zločinů.

 

Výstava s názvem 70 let poté je rozdělena do tří částí. První část přibližuje zločiny nacistického masového vyhlazovacího programu „eutanázie“, který vedl v letech 1939–1941 k vraždění duševně nemocných a postižených ústavních pacientů. Ve druhé části je pojednána „akce Reinhard“  z doby přechodu k holocaustu, při níž bylo využito personálu a zkušeností programu „eutanázie“. Následně jsou zmíněny některé experimenty nacistických lékařů na vězních koncentračních či vyhlazovacích táborů. Přiblížen je také kontext pokusů se sulfonamidy v koncentračním táboře Ravensbrück, který měl přímou návaznost na atentát na Reinharda Heydricha a jeho operaci v Praze.

Třetí část výstavy přibližuje poválečnou snahu vyšetřit lékařsky motivované zločiny a potrestat hlavní pachatele a představitele německé zdravotní politiky během lékařského následného procesu v Norimberku.

Následuje připomenutí československého vyšetřování a úloha českých lékařů jako svědků. Stejně tak jsou naznačeny limity československého vyšetřování, které nezahrnulo lékaře SS v koncentračních táborech, kteří pocházeli z tzv. sudetoněmeckých oblastí. Na závěr je zmíněn norimberský kodex, který je jedním ze základních lidskoprávních dokumentů a fundamentů současné lékařské etiky.

Výstavu doprovázejí dobové publikace a několik uměleckých děl amerických autorů, která se inspirovala nacistickými lékařskými zločiny.

Nacistické experimenty na lidech byly série lékařských pokusům na mnoha vězních. Pokusy byly prováděny převážně na počátku 40. let během. Vězni byli k těmto experimentům nuceni. Obvykle byly důsledkem lékařského mučení smrt, nebo trvalé následky.

Na pokusech na lidech se podílelo podle historiků kolem 300 nacistických lékařů. Většina se vyhnula soudu sebevraždou, či útěkem.

Před soudem v Norimberku tak stanulo pouze 23 lékařů a osob, zodpovědných za provádění eutanázie, nebo jiných zločinů; 9 obžalovaných odsouzeno k odnětí svobody. 7 obžalovaných bylo zproštěno obžaloby. 7 obžalovaných odsouzeno k trestu smrti oběšením.
Výstava je umístěna ve foyer 1. patra Národního technického muzea a potrvá do 31. července 2016.

www.ntm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Štěpnička miluje suché rohlíky


stepnicka ales cibulka toboganV knize Cibulka v pyžamu se setkáme s tuctem zajímavých respondentů, které si Aleš Cibulka pozval do pořadu Tobogan v pyžamu. Jedním z nich je herec Jiří Štěpnička, který Aleše...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Naše fotoreportáž: Tradiční české betlémy v Klementinu

betlemy200Betlémy jsou součástí křesťanské vánoční tradice. Výstava, pořádaná ve spolupráci s Muzeem betlémů Karlštejn, představuje betlémy od období baroka do konce druhé světové války. Základ výstavy tvoří dřevěné betlémy z většiny nejvýznamnějších betlé...

Z archivu...


Literatura

Kurzy s Davidem Deidou jsou mnohonásobně silnější než jeho knihy

altPřed časem jsem vám tu představovala knihu Davida Deidy: Cesta pravého muže. Fascinující dílo o partnerských vztazích!  Mgr. Denisa Palečková a Ing. Richard Vojík jsou  nejen partneři, ale také mezinárodně uzn...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá Srpnové světlo, příběh absolutní lásky. Režisérem novinky bude sám autor Martin Františák

srpnove svetlo 200Srpnové světlo, novou českou hru renomovaného divadelníka Martina Františáka, uvede 24. září ve světové premiéře pražské Švandovo divadlo. Poetický příběh lásky s prvky thrilleru vypráví o neobvyklém milostném čtyřúhelníku lidí žijící...

Film

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, ...