Středověké slavnosti v Břevnovském klášteře – dorazí i Karel IV.

Středověké slavnosti v Břevnovském klášteře – dorazí i Karel IV.

Tisk

Brevnov klaster 200Český král a římský císař Karel IV. s družinou poctí svou návštěvou Břevnovský klášter. Na jeho počest se připravuje velkolepá slavnost plná šermířů, tanečnic, kejklířů a dobové hudby. Na návštěvníky čekají i středověké hry pro děti, ukázky katova řemesla, ukázky středověkého vaření piva, prohlídky kláštera a místního pivovaru, nebo dobové středověké tržiště.

 

Jedno z nejvýznamnějších duchovních středisek země České ve středověku, nejstarší mužský klášter v Čechách, byl založený roku 993 knížetem Boleslavem II. a biskupem Vojtěchem. Jde o první mužský benediktinský klášter v Čechách, ležící na polovině cesty mezi Pražským hradem a Bílou horou. Podle legendy se název kláštera odvozuje podle břevna, které leželo ve studánce, u níž se Boleslav s Vojtěchem setkal. Podle legendy sv. Vojtěch břevno vytáhl a na památku právě toho setkání založili klášter. V klášteře žila řada vynikajících mnichů. Za husitských válek utrpěl klášter velké škody; roku 1420 klášter zničili táborité.

Brevnov1

Brevnov2

Obnovený klášter byl do současné podoby přestavěn v letech 1708 - 1745 podle projektu Kryštofa Dienzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Práce na obnově se účastnili i malíř Petr Brandl. Klášter se vyhnul i josefínským reformám. V roce 1950 byl klášter zabrán komunistickou vládou. V letech  letech 1991–1993 byl klášter i kostel opraven; v roce 1997 jej navštívil papež Jan Pavel II.

brevnov5

Pro návštěvníky kláštera je zpřístupněna barokní bazilika sv. Markéty, románská krypta z 11. století a barokní prelatura s Tereziánským sálem.

Středověké slavnosti, místo a datum konání: areál Břevnovského kláštera, 28. května. www.brevnov.cz

(Foto: autor) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

O památné hoře Blaníku a jejím kraji: Příběhy posvátných hor

big o-pamatne-hore-blaniku-a-jejim-kraj-I2N-503855 (2)Zajímá vás, jak je to vlastně s těmi Blanickými rytíři? Chcete poznat krásy českých a moravských hor? Úžasnou obrazovou publikaci O památné hoře Blaníku a její...

Z archivu...


Literatura

Franck Thilliez předpověděl Pandemii

pandemie 200V nakladatelství XYZ vyšel v březnu už sedmý případ komisaře Francka Sharka a Lucie Hennebelleové. Ten je shodou okolností až mrazivě aktuální.

...

Divadlo

Když se dětská říkanka změní v rukách šílence ve smrtící zbraň

200divLuxusní sídlo ležící na neobydleném ostrově skýtá mnoho příležitostí, jak příjemně strávit víkend ve společnosti osmi navzájem si cizích hostů, o jejichž potřeby se má starat manželský pár. Svou polohou a opuštěností se však může stát i příhodným místem pr...

Film

Tlusté filmové časopisy opět pokukují

iluminace 123Takzvaně vědecké filmové časopisy, jejich rozsah se pohybuje řádově ve stovkách stránek, mají odedávna smůlu: jednak vycházejí se zpožděním (i více než půlročním), jednak případný zájemce má problémy s jejich selháním – v ...