Před 600 lety byl upálen Jeroným Pražský

Před 600 lety byl upálen Jeroným Pražský

Tisk

jeronym 200Mistr Jeroným Pražský (Hieronymus Pragensis) se narodil v Praze na Novém Městě, někdy kolem roku 1380. Byl to bystrý mladík, proto studoval na pražské Karlově univerzitě. Zde také roku 1398 dosáhl hodnosti bakaláře filosofie. Pražská univerzita již tehdy patřila k evropské špičce.

 

Poté se jako výborný žák, vydal na studium na podobných školách Evropy. Jeho první studijní cesta vedla do Oxfordu; zde studoval Viklefovy spisy. Také studoval a přednášel na pařížské Sorbonně a na univerzitách v Kolíně nad Rýnem a v Heidelbergu. Na těchto školách získal titul mistra.
Jeroným Pražský často a rád cestoval a šířil Husovo učení. Měl přístup ke královskému dvoru; stal se diplomatem krále Václava IV. Podílel se na dekretu Kutnohorském a na významných univerzitních disputacích v Praze.
Po Husově zatčení přijíždí přes Husovo varování do Kostnice. Píše dopisy členům koncilu, je ale zatčen. Čtyřnásobný mistr svobodných umění se v dubnu 1415 ohlásil kostnickému koncilu k veřejnému slyšení, aby pomohl svému příteli Janu Husovi. Často byl vyslýchán a mučen, aby se zřekl kacířských myšlenek. Po 340 dnech věznění zemřel 30. května 1416 smrtí upálením.

jeronym

Na rohu pražských ulic Řeznické a Vodičkovy je dnes umístěna pamětní deska, připomínající život a dílo tohoto významného českého filozofa a reformátora Jeronýma Pražského.

(Foto: autor)    


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dětem může pomoci i čtení o smutku

ivana janisovaRozhovor se spisovatelkou a dětskou psycholožkou Ivanou Janišovou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dny evropského dědictví

EHD perDny evropského dědictví ( European Heritage Days - EHD ) každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

Z archivu...


Literatura

Li Č´-Čchang: Sedni si a nedělej nic

sedni perAneb „pij čaj a vyčkávej“ – v mysli mi uvízla tato slova z citace v knize. Pít čaj a vyčkávat. Umíte si představit tento stav? Aktivní odpočinek mysli i ducha, o těle nemluvě? Jestli ano, byť jen letmo, jistě už jen při té představě cítíte na těle i n...

Divadlo

Jak se u nás hrálo a zpívalo

Nakladatelství KANT přichází s dvěma zajímavými publikacemi, které se věnují různým podobám divadla, ať již jsou to proměny (převážně veseloherního) herectví zachycené v Komediantech na české scéně nebo vývoj "zábavněhudebního divadla" v klikatém a místy pořádně trnitém poválečném období, jak to zaznamenává kniha Od operety k muzikálu

Film

Antropologický výzkum v kuchyních starých mládenců

kitchen 200Nedávno jsem se přesvědčila o tom, že inspirace může přijít opravdu kdekoliv a kdykoliv. Na přednášce o antropologii nám byl v rámci metod zkoumání doporučen norsko-švédský film Povídky z kuchyně. A jako správný zapálený fanoušek antropologick...