Lanová dráha na Letnou

Lanová dráha na Letnou

Tisk

lanovka 200První pražská lanová dráha, která vedla do Letenských sadů, byla uvedena do provozu před 125 lety, 31. května roku 1891.

 

 

 

Lanovka jezdila od tehdejšího mostu císaře Františka Josefa (dnešní  Štefánikův most), kde se dnes nachází dolního vyústění Letenského tunelu. Odtud vedla trať  k Letenskému zámečku, známému výletnímu místu Pražanů i návštěvníků Prahy. Tady pak na lanovou dráhu navazovala Křižíkova elektrická dráha, která Pražany vyvezla až do Stromovky – Královské obory. Tuto dráhu dodnes připomíná pamětní deska nedaleko Letenského zámečku. Lanová dráha na Letnou byla v provozu až do roku 1916; nicméně k jejímu zrušení došlo až v roce 1922.

Jak vše fungovalo?
Lanová dráha byla uvedena do pohybu pomocí systému vodní převahy. Ten spočíval v tom, že se do nádrže vozu v horní stanici lanovky napustila voda, a v dolní stanici se pak voda opět vypouštěla. Tento systém způsobil, že těžší horní vůz vytahoval při klesání vůz spodní. Provoz byl ale drahý; proto byla dráha v letech 1902 a 1903 elektrifikována. Autorem projektu elektrifikace nebyl nikdo jiný než sám František Křižík. Do té doby jezdila lanovka pouze od jara do podzimu; po těchto technických úpravách  bylo možné přejít na celoroční provoz a lanovka byla zařazena do sítě pražské hromadné dopravy.
Lanovka měla dva vozy; každý z nich měl kapacitu pro čtyřicet cestujících. Pokud se lidé chtěli nechat na Letnou dopravit pomocí lanové dráhy, zaplatili tři krejcary, cesta dolů stála krejcary dva. Dnes je model lanovky k vidění v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice. Později, v letech 1926 – 1935 jezdilo na trase bývalé lanové dráhy kryté, pohyblivé schodiště.

lanovka

Technické parametry lanovky
Jednalo se o osobní pozemní lanovou dráhu kyvadlového systému s pevným uchycením dvou čtyřicetimístných vozů. Rozchod kolejí byl 1000 milimetrů. Přepravní kapacita lanovky byla až 920 cestujících za hodinu. Mezi dolní a horní stanici překonávala lanovka převýšení 38 metrů. Vozy dodala firma Ringhoffer.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zámkem až do Betléma

200rozBývávalo, že zámky a hrady se uzavřely na podzim veřejnosti, jako kdyby spaly a čekaly na jarní sluníčko. Už dávno je tomu jinak. Koncem října sice skončí na většině z nich sezóna (někde jedou celoročně), ale v prosinci se probudí a připravují sváteční ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Objevte sílu přírodních surovin

zelena kosmetika perexČím je na trhu větší nabídka zboží, tím více se lidé zajímají o jejich kvalitu. Netýká se to jen potravin, ale také kosmetiky. V dnešní době přibývá lidí s různými alergiemi a kožními problémy, a tak není divu, že se s...

Z archivu...


Literatura

Mimetičtí hadi - recenze

Mimeticti hadi 200Povídkový soubor Evy Hölzelové s názvem „Mimetičtí hadi“ je klasický příklad knihy z kategorie „na dovolenou“. Chcete-li čtivý, nenáročný text plný zvláštních, ale vždy tak nějak povědomých postaviče...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Severské kultovní filmy odstartovala finská bláznivá komedie

Unno perexSkandinávský dům ve středu 2. září odstartoval přehlídku kultovních severských filmů v Komorním kině Evald. Uváděné filmy jsou ve svých domovinách známé asi jako české Pelíšky, avšak český divák se k nim může dostat úplně poprvé a navíc si užít ori...