Modely v zahradách Pražským hradem

Modely v zahradách Pražským hradem

Tisk

lepenka 200V zahradách pod Pražským hradem se 15. června bude konat finále jubilejního desátého ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky. V rámci soutěže bude oceněno nejlepší ztvárnění jedné z národních kulturních památek ve správě Národního památkového ústavu.

 

Návštěvníci zahrad si budou moci mimořádně jen v tento den od 11 do 14 hodin prohlédnout desítku nejpovedenějších modelů vytvořených středoškolskými studenty. Tradiční soutěž, pořádaná Svazem výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM, má letos téma Národní kulturní památka. Studenti si pro svou tvorbu mohli vybrat z přibližně stovky národních kulturních památek, spravovaných Národním památkovým ústavem, který je partnerem letošního ročníku soutěže.

Přihlásilo se na tři desítky škol se zaměřením na stavebnictví a architekturu; do celostátního kola pak postoupilo deset nejlepších modelů – hrady Karlštejn a Bouzov, zřícenina hradu Trosky, zámky Litomyšl, Hradec nad Moravicí, Lednice, Hluboká nad Vltavou a Telč a Důl Michal v Ostravě. Odborná porota Národního památkového ústavu ve finále hodnotila, jak se jejich tvůrcům podařilo vystihnout památkové hodnoty objektů, originalitu, s níž ztvárnili jejich kulturně-historický význam, ale také potenciál, které zhotovené modely mají pro prezentaci našeho nejvýznamnějšího kulturního dědictví.

lepenka1

Výherci Ceny odborné poroty NPÚ si užijí den plný zážitků na jedné z památek ve správě Národního památkového ústavu; všichni finalisté soutěže pak získají volnou vstupenku na hrad, zámek, či jinou zpřístupněnou památku spravovanou NPÚ v okolí školy, kterou studují.          

lepenka2

Odborná porota složená ze zástupců Svazu výrobců vlnitých lepenek hodnotila především kvalitu práce s lepenkou, nápad a celkový dojem. Soutěž podpořilo udělením záštity ministerstvo kultury a ministerstvo životního prostředí.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

JAK A PROČ PSÁT RODOVOU KRONIKU?

frantovapomykalova200Více o kurzech, které nemají v České republice obdoby, přestože genealogických spolků a společností je již desítky let plno, se dočtete v rozhovoru s lektorkou Zuzanou Pomykalovou, členkou České genealogické a heraldické společ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pocta Antonínu Langweilovi

Praha1Muzeum hlavního města Prahy si připomíná v tomto roce 180 let Langweilova modelu Prahy. Model z let 1826–1837 je unikátním exponátem muzea. Je jedinečným dokladem podoby Starého Města, Malé Strany a Pražského hradu před přestavbou Prahy na přelomu 19. a 20...

Z archivu...


Literatura

Potřebujete zpomalit? Inspirujte se u Julie

zivot podle julie 200V nakladatelství Grada vyšla pod značkou Metafora inspirativní kniha zaměřená na osobní rozvoj s názvem Život podle Julie.

 

...

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Velkolepá Bitevní loď připlouvá do našich kin

altAč to za okny mnohdy nevypadá, léto se kvapem blíží a s tím pomalinku začíná každoroční filmová sezóna plná nenáročných a zábavných kousků, u nichž by se měl divák hlavně pobavit a zapomenout na všednodenní starosti. První letošní vlaštovkou je Bitevní...