Retro – krása která nestárne

Retro – krása která nestárne

Tisk

retro 200V Nové budově Národního muzea se návštěvníci přenesou v čase. Na výstavě Retro se představují desítky historických šatů, módních doplňků, hraček, vybavení domácnosti a techniky od 19. století až po sametovou revoluci.



Šaty jsou představeny v kontextu současných oděvů od známých návrhářů, přes značkové butiky až po konfekci. Vše je zasazeno do dobových kulis, které propojují módu s technikou, designovým nábytkem a užitým uměním. Na své si přijdou i děti, pro které je na výstavě připraven zábavně-vzdělávací prostor, kde mohou na své dětství zavzpomínat také jejich rodiče. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program v podobě módních přehlídek, textilních workshopů nebo soutěžních akcí. Výstava potrvá do 30. dubna 2017.

Výstava RETRO je příjemnou vzpomínkou na mládí, nostalgie a inspirace krásou, která nestárne. Výstava potěší oko i duši, ukáže svět z té lepší stránky. Návštěvník během její prohlídky zavzpomíná, pohraje si, nebo se stane průvodcem svých potomků dobou, kdy sám byl ještě dítě. Na výstavě Retro si na své přijdou všichni. Ženy si určitě najdou zalíbení v množství historických i současných šatů a oděvů, muži naopak v exponátech s technickými prvky zastoupené starými automobily, motorkami nebo interaktivním prostorem pro kutily, děti se budou moci seznámit s hračkami, se kterými si hrály v dětství jejich rodiče.

retro1

Na výstavě mohou všichni milovníci módy obdivovat jak historické šaty, tak i současné oděvy od dnešních známých návrhářů. Eleganci jednotlivých modelů podtrhuje i mimořádná instalace prostřednictvím tzv. „neviditelných“ figurín, které byly vyráběny jednotlivým šatům přímo na míru. Oděvy jsou tematicky rozděleny podle typu a doby, ve které se nosily; navíc jsou umístěny v autentickém prostředí a kulisách, jež danému období odpovídají. Návštěvníci se tak na chvíli ocitnou například v 19. století, kdy převládaly v módě drátěné krinolíny, korzety, šaty se širokými sukněmi a spodničky. Užijí si i veselou atmosféru prvorepublikového tanečního kabaretu s extravagantními kostýmy, nebo vstoupí do honosné Müllerovy vily s elegantními glamour róbami. Nechybí ani šaty z 50. let, nebo hedvábné oděvy inspirované módou orientální, především čínskou a japonskou. V neposlední řadě se samozřejmě objeví i typická móda 70. a 80. let. Nepostradatelnou součástí jsou být také módní doplňky; proto na výstavě nechybí sbírka obuvi, klobouků, kabelek a vějířů. Celý prostor výstavy navíc doplňují autentické předměty v podobě historického nábytku, techniky, dopravních prostředků nebo módních skic, fotografií a plakátů. Součástí výstavy je také velká Retroherna, která je věnována především dětem a aktivním návštěvníkům. Děti si vyzkoušejí nejrůznější rodinné aktivity minulosti a rodiče určitě potěší sbírka hraček, které provázely celé jejich dětství.

retro2

Výstavu doprovází řada tištěných materiálů, jako jsou pracovní listy pro školy, rodinný průvodce, informační brožura, ale i mobilní průvodce, prostřednictvím kterého se zájemci dozvědí spoustu zajímavostí a příběhů vztahujících se k jednotlivým exponátům. Návštěvníci se rovněž budou moci v tzv. „selfie koutku“ vyfotografovat se slavnou filmovou osobností stříbrného plátna a fotografie jim bude jako vzpomínka zaslána na jejich e-mail.

Nová budova Národního muzea je v současné době plně bezbariérová. Nová budova Národního muzea je otevřena denně: čtvrtek – úterý 10.00–18.00, 1. středu v měsíci 10.00–20.00, ostatní středy v měsíci 09.00–18.00.
(Foto: Národní muzeum, www.nmcz)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Malátný: „Nejsem od přírody zrovna optimista, ale po narození dcerky jsem si tak nějak srovnal život.“

michal malatny chinaskiSkupina Chinaski si léto užívala plnými doušky, a to především na festivalech. Mají však za sebou i dovolenou, můžeme je slyšet ve znělce k novému seriálu Ententýky a příští rok se snad dočkáme i další...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Veltrusy – třináct let poté

Veltrusy 200Počátkem června bude v areálu zámku Veltrusy dokončen projekt Národního památkového ústavu Veltrusy – Schola naturalis, zahrnující obnovu parku a jedenácti staveb v areálu zámku Veltrusy a jejich využití pro nově zřízené výukové centrum pro imp...

Z archivu...


Literatura

Literární událost podzimu? Nový Lars Kepler!

zrcadlovy-muz 200Od vydání poslední knihy Larse Keplera uběhly dva roky, a tak není divu, že se na další novinku příznivci této spisovatelské dvojice těšili a napjatě vyhlíželi její vydání.

...

Divadlo

Anna Karenina ve společnosti drsných motorkářů

karenina 200Jedno z neméně slavných a nadčasových děl Lva Nikolajeviče Tolstého se rozhodli tvůrci nejnovější rock opery přenést do moderního prostředí motorkářského klubu.

...

Film

Příliš osobní známost - kýč v novém střihu

POZ perexZatím se nezdá, že by slábl příliv slaboduchých kalendářových (či spíše telenovelních) historek, které se vesměs vyznačovaly odrazující umělohmotností prostředí, postav i zápletek. Patří sem zejména komedie jako Ženská na vrcholu, Poslední aristokrat...