Patrimonium pro futuro - památky děkují

Patrimonium pro futuro - památky děkují

Tisk

patrimonium 200Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe vyhlašuje a uděluje NPÚ od roku 2014 ve snaze zhodnotit a vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili.Na cenu jsou odborníky z regionálních pracovišť NPÚ nominovány maximálně 2 pozitivní příklady z každého kraje, jež soupeří o ocenění ve čtyřech kategoriích: obnova památky, restaurování; objev, nález roku; prezentace hodnot; záchrana památky.

Nominace za rok 2015 uzavřela pracoviště NPÚ počátkem května 2016; do celostátního kola vyslala 25 uchazečů o cenu, z toho 13 památkových obnov, 7 prezentačních počinů, 4 zachráněné památky a 1 archeologický objev.

Celostátní hodnocení probíhá v několika fázích. Členové odborné komise nejprve vypracují k nominacím expertní posudky. Poté navrhnou vítěze a návrhy předloží ředitelce Národního památkového ústavu, která ocenění uděluje. Generální ředitelka NPÚ může rovněž udělit mimořádné ocenění, případně vyzdvihnout za přínos památkové péči výraznou osobnost. V loňském roce se mohla do hodnocení poprvé zapojit i veřejnost. Formou hlasování na stránkách NPÚ vybírají účastníci z nominovaných počinů ten, který je nejvíce zaujal. Při slavnostním udílení získává cenu veřejnosti Památky děkují. O Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro letos soupeří 13 památkových obnov, 7 prezentačních počinů, 4 zachráněné památky a 1 archeologický objev. Ocenění pro vlastníky a příznivce památek nesoucí podtitul „příklady dobré praxe“ mají letos šanci získat čtyři z pětadvaceti pozitivních počinů v oblasti památkové péče, nominovaných krajskými pracovišti NPÚ. Největší konkurence panuje v kategorii obnova památky, restaurování, v níž bude porota vybírat ze 13 navržených příkladných památkových obnov, naopak v kategorii objev, nález roku je jen jeden zástupce. Ve výsledku se ve třetím ročníku Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro sešlo 25 kandidátů ve čtyřech kategoriích. Z několika restaurátorských počinů budou hodnotitelé vybírat v kategorii obnova památek, restaurování. Je mezi nimi obnova renesančních vrat a maleb průčelí kláštera ve Vyšším Brodě, obnova maleb původního rytířského sálu zámku ve Svijanech či restaurování mozaiky křížové cesty na Sv. Hostýně. Konkurenci v téže kategorii pro ně představují například celková revitalizace Maiselovy synagogy v Praze, kláštera Broumov nebo Národního hřebčína v Kladrubech.
V kategorii objev, nález roku je letos jediný kandidát na ocenění – archeologický výzkum areálu kultury zvoncovitých pohárů nedaleko Brodku u Prostějova. Jde o významný úspěch české vědy i v evropském měřítku.
V kategorii prezentace hodnot, do níž mohou být nominovány výstavy, nové instalace, publikace, mediální či odborné prezentace památkových témat atp., se setkávají nová stálá expozice ve vile architekta Rothmayera v Praze, Centrum třeboňského rybníkářského dědictví otevřené v Třeboni, již ukončená výstava Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí, ale také webový portál Památky a příroda Karlovarska a mnohostranná činnost spolku Ochránci památek pevnosti Josefov.
Kategorie záchrana památky obsahuje čtyři nominace. Jde o záchranu zříceniny hradu Templštejn u Znojma, záchranu hradu Hartenberg v Hřebenech u Sokolova a záchranu a konzervaci městských hradeb ve Frýdlantě. Zcela odlišné povahy je poslední nominace v této kategorii – záchrana sochy Směrník Václava Urby, která stojí před budovou NPÚ, ÚOP v Ostravě, a iniciativa za záchranu nádražní budovy v Havířově.
O vítězích jednotlivých kategorií bude rozhodovat komise, sestavená z členů vědecké rady NPÚ a dalších institucí, kteří nominované počiny vyhodnotí a navrhnou generální ředitelce NPÚ vítěze. Slavnostní vyhlášení a předání cen se uskuteční 21. září při příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Z VIP večírků jsem šel do fekálií a kanálů,“ směje se Roman Buťa

altČeský rybníček je malý. A každá tvář v něm hned upoutá pozornost. Obzvlášť, když je to někdo mladý, talentovaný a nadšený nejen do práce, ale i do životního optimismu. Roman Buťa rozhodně někým takovým je. Publikum si získává už více než deset let ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Soutěže Gloria musaealis a Muzea roku

gloria 200Vyhlášení 15. ročníku prestižní soutěže muzeí Gloria musaealis a druhého ročníku klání o nejpopulárnější muzeum s názvem Muzeum roku se uskuteční 17. května 2017 v Obecním domě v Praze.

 

...

Z archivu...


Literatura

Láká vás cestování obytnou dodávkou? Pak nepřehlédněte tuto knihu

zivot v dodavce 200V nakladatelství BizBooks vyšla kniha Život v dodávce s podtitulem Náš příběh od Foresta Trenze a Barbory Masaříkové.

...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...