SVATÁ HORA

SVATÁ HORA

Tisk

svata hora 200Krásný park se stromy neobyčejných tvarů s některými dalšími zvláštnostmi, je vhodné místo pro rozjímání a prožití přítomnosti Bohyně a Matky Země pro vyznavače pohanství. Pro nás ostatní je to krásná procházka v místech s neobyčejně silnou pozitivní energií k  osmiúhelníkové budově, která chrání studánku. Již při  cestě  na Svatou Horu můžete obdivovat dub Svatého Václava, tento 25 m vysoký strom s obvodem kmene 516 cm  je  potomek dubu, který zde podle pověsti rostl od 13. stol a po zásahu bleskem r. 1643 shořel. Ještě téhož roku byl vybrán a posvěcen strom, který jej nahradil.  V roce 2004 byl dub vyhlášen památným stromem. A jak vznikla Svatá Hora u Příbrami?

Podle pověsti již od 13 století, kdy Panna Marie zachránila rytíře Malovce před hordou lapků, jí z vděčnosti tam nechal vystavět kapli, jehož zdivo se stalo později součástí klášterního komplexu budovaného od 16 století a zasvěceného mariánskému kultu. Za doby působení jezuitů byl vystavěn poutní areál, který se stal perlou raně barokní architektury. Na výstavbě komplexu a jeho úpravách, se podílelo mnoho význačných umělců známých i méně známých jmen, po celá staletí.  Již před hlavním vstupem do areálu na rozsáhlém dlážděném prostranství stojí mariánský sloup z roku 1661. Východní křídlo ambitů s plastikami proroků a svatých králů bylo vytvořeno J. Brokoffem v letech 1702 až 1705. Nad sloupovým portálem uprostřed je socha Panny Marie Svatohorské od K.I. Dienzenhofera (1732) .Kamenný Březnický portál z roku 1707 je ozdoben sochami od O.F. Quitainera. V rozích ambitů jsou čtyři osmiboké kaple s lucernami podle C. Luraga a štukovou výzdobou od italských umělců. Petr Brandl vytvořil oltářní obraz Zvěstování Panny Marie (1697), který je dnes umístěn v Národní galerii v Praze. Uprostřed komplexu stojí na vysoké kamenné terase původní poutní gotický kostel z 14-15 století, přestavěný a rozšířený podle architekta C. Luraga (1660-1673). Ten se také podílel (1662-1699) na dnešním řeholním domě, barokní sochy Kalvárie a sv. Vojtěcha jsou od M. Hubera.
Kaple s arkádami na východní straně postavili v letech 1674-1676 architekti D. Orsi a G.D.Canevale. Z města vedou kryté „svaté schody“ po nichž se vystupovalo v kleče od roku 1658 a upravené v letech 1727-29 K.I.Dienzenhoferem.

svata hora1
Stříbrný tepaný hlavní oltář uvnitř kostela, byl budován od roku 1684-1775 (J.Kogler) s lidovou soškou Panny Marie Svatohorské (korunována byla v roce 1732). Bohatá štuková výzdoba klenby a stěn z roku 1665 je od S. Cereghettiho. Tam je také uctívána vzácná gotická soška Panny Marie Svatohorské na unikátním stříbrném oltáři (200kg čistého stříbra). Soška pamatuje i pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic, kterému město Příbram věnoval Karel IV, často tam na svém hradě pobýval a soška byla v jeho kapli. Když byl hrad v roce 1574 zbořen, dostala se do měšťanských rukou, po roce 1620 ji jezuité přenesli na Svatou Horu. Při velké barokní slavnosti v roce 1732 byla soška slavnostně korunována. Od té doby je napodobována a také i v současnosti denně oblékána do jiných šatů. Také ji byla věnována 34. kaple Svaté cesty z Prahy do Staré Boleslavi, založené jezuity v roce 1674.

svata hora2
Císař Josef II zrušil kláštery roku 1782 a od roku 1861 spravoval Svatou Horu řád redemptoristů. Ti byli vyhnáni v roce 1950 a většina byla odsouzena a končila ve vězení. V roce 1958 byl na Leopoldově poslán do korekce Dominik Metoděj Trčka za to, že zazpíval o vánocích koledu. Na následky podchlazení a nemoci brzy zemřel a v roce 2001 byl ve Vatikánu papežem Janem Pavlem II blahořečen. Redemptoristé pak působili v utajení a slavnosti Korunovace se věřící zúčastňovali i za sledování StB, i když mnozí z toho měli problémy. V roce 1978 severní poloviny areálu vyhořela, příčina požáru nebyla nikdy objasněna. Již od roku 1971 na nátlak úřadů museli redemptoristé místo postupně opouštět, v roce 1980 odchází poslední. Na jaře roku 1990 se opět vrací a pomalu začínají probíhat opravy. Ta největší v letech 2015-2016 , při kterých archeologové odkryly několik vrstev původního ambitového dvorního dláždění, a v suterénu byly nalezeny pece či skalní masiv. Znovunalezený byl Pražský portál s původními nástěnnými malbami z 18 století. Nálezy, jejichž množství se blíží ke stovce, jsou zdokumentovány a vystaveny. Provedené opravy fasád a výmalby ambitů, na jejichž stropech jsou vyobrazeny zázračné zásahy Panny Marie Svatohorské, dokazují proč celý areál, je odedávna cílem nejen poutníků, ale i obdivovatelů umění a historie.  

svata hora3
http://svata-hora.cz/
foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Buď do něčeho jdu se stoprocentním zapálením anebo to nechávám být."

isla200Nedávno ste mohli zaznamenať na našich stránkach viacero článkov týkajúcich sa Islandu. Na Febiofeste bol ocenený islandský režisér za film Vrabčáci, v Prahe sa 9.4 uskutoční Islandský deň organizovaný Klubom islandských fanatikov a určite ste tiež zaznamenali recenziu na kni...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vánoční pohoda s redaktory Kultury21 – recepty, vyprávění a přání

recepty jezciMilí čtenáři, rádi bychom vám co nejvíce zpříjemnili období Adventu i Vánoc. Pojďte s námi nahlédnout do kuchyní a rodinných zvyků několika našich redaktorek. Čekají na vás samé dobroty a hezké hi...

Z archivu...


Literatura

Milý příběh nejen o horách a lásce

hory-mlha200Tessa Randau se vrací s další knihou a dalším setkáním, které jí změnilo život. Tedy tentokrát znovu otevřelo srdce. Jedná se o knihu Hory, mlha, láska a já, která vyšla opět v Nakladatelství KAZDA.

...

Divadlo

No Dimension Summer

altPosledním červnovým dnem končí sezóna v experimentálních prostorech NoD. Ovšem ne tak docela – letos se prvně spustí projekt No Dimension Summer, letní program plný umění, kulturních zážitků a zajímavých projektů. “Letní p...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...