Legiovlak v areálu Masarykova nádraží v Praze

Legiovlak v areálu Masarykova nádraží v Praze

Tisk

legiovlak 200V letech 2011–2015 zakoupila Československá obec legionářská celkem 11 vyřazených historických vagonů. Jeden z plošinových vagonů dlouhodobě zapůjčily České dráhy, a. s., a kovářský vagon zrekonstruovala a dodala slovenská strana. Legiovlak se tak stal skutečně československým. V letech 2014 a 2015 shlédlo Legiovlak na 115 000 návštěvníků. V současné době již jezdí po naší vlasti Legiovlak čítající 12 vagonů. Pro co největší přiblížení podoby legionářských vlaků a životních podmínek, bojové činnosti a zvyklostí našich dobrovolců, byly vybrány pro rekonstrukci nejčastěji používané vozy. Vlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, plukovní prodejny, ubytovacího, filmového, krejčovského, zdravotního, štábního, obrněného a dvou vozů plošinových.

Legionářské muzeum na kolejíchLegiovlak – bude po celý srpen přístupný v areálu budoucího Železničního muzea Národního technického muzea – bývalého lokomotivního depa na Masarykově nádraží. Do Prahy se tak vrací po roce stráveném na cestách s dvanácti zrekonstruovanými vozy, představujícími život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Veřejnosti bude k dispozici zdarma.
Expozice Legiovlaku, přístupného od 2. do 30. srpna 2016, se stane první delší výstavou v prostorách budoucího Železničního muzea Národního technického muzea, plánovaného do areálu bývalého železničního depa, které svému účelu sloužilo od roku 1845 celých 155 let.
Legiovlak, projekt Československé obce legionářské, připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů projede do roku 2020 celou Českou republiku a zavítá krátce i na Slovensko. V současnosti se Legiovlak skládá z dvanácti zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce československých legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920.

legiovlak

Kdo se na Legiovlak přijde podívat, může třeba zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. Posádka vlaku dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí.
Expozice Legiovlaku bude přístupná zdarma ve všedních dnech od úterý do pátku od 8:00 do 18:00 a o víkendech od 9:00 do 19:00. V pondělí je zavřeno. Pro zájemce jsou připravené komentované prohlídky s průvodcem; začínají každý den ve 13:00 hodin a opakují se v pravidelných hodinových intervalech.
Bývalá výtopna Masarykova nádraží v Praze bude devatenáctou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Legiovlak se skládá z 12 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Vlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského, ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. Legií. Cílem Legiovlaku je zaujmout především nejmladší generaci.
www.legiovlak.cz, www.ntm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Havlík aka en.dru: „Bez Jacksona bych možná nikdy ani beatboxovat nezačal.“

endru200Milí čtenáři, začtěte se do rozhovoru s nejšťastnějším renesančním člověkem - beatboxerem, moderátorem, hercem, improvizátorem a kdo ví co ještě - Ondrou Havlíkem (en.dru).

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava představuje stavitelství doby Karla IV.

ntm200U příležitosti 700. výročí narození Karla IV. připravilo Národní technické muzeum výstavu s názvem Civitas Carolina aneb Stavitelství doby Karla IV. Prostor výstavy se stane staveništěm, ve kterém budou ukázány dobové stavební profese a techniky. Výstava b...

Z archivu...


Literatura

Nahlédněte do života Vincenta

vincent 200Nizozemská autorka Barbara Stok se prostřednictvím komiksu pokusila seznámit dnešní čtenáře se životem malíře Vincenta van Gogha. Na český trh se tato malovaná a půvabná kniha dostala díky nakladatelství Mladá fronta.

...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede premiéru komedie Třináctkrát za svědka napsanou přímo pro ně

trinactkrat za svedka 200

Už tuto sobotu 4. února bude mít premiéru romantická komedie Třináctkrát za svědka, kterou přímo na míru uherskohradišťskému souboru napsal Jan Šotkovský. Režie se ujal Lukáš Kopecký.

...

Film

3KINO se k nám vrací již po desáté

3KINO perexPřehlídka středoevropského filmu 3KINO FILMFEST, letos pořádaná již po desáté, patří ke vzácným příležitostem seznámit se s (nejen) filmovou tvorbou našich severních, východních i jihovýchodních sousedů – už jen proto, že jak polské, tak maďarské fi...