Flašinet žije! Centrum města bude patřit flašinetářům

Flašinet žije! Centrum města bude patřit flašinetářům

Tisk

flasinet 200Začátek srpna patří v Praze již tradičně flašinetům. Národní muzeum letos přichystalo III. ročník mezinárodního setkání flašinetářů Flašinet žije!, který se uskuteční v úterý 9. srpna 2016. Pouliční umělci z různých koutů Evropy oživí centrum Prahy třemi koncerty rozdílných žánrů.  Zvuky hracích strojků se rozezní v 10 hodin na Kampě u Karlova mostu, v 14 hodin v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a v 19 hodin v Českém muzeu hudby. Vstup je na všechny koncerty volný.

Na jednodenním festivalu se setkají flašinetáři z Čech, Polska, Německa, Rakouska, Slovenska a Švýcarska. Na Kampě si  kolemjdoucí můžou vyslechnout improvizované hraní doprovázené živým zpěvem a vyzkoušet si, jaké to je hrát na tento mechanický nástroj. V kostele sv. Mikuláše zazní  tóny klasických skladeb. Festival ukončí v Českém muzeu hudbykoncert kolovrátků a výjimečného hudebního nástroje tzv. Pianoly.

Mechanické hudební nástroje představují unikátní spojení řemeslného umění a techniky. Od 19. století se rozšířily hřebíčkové nástroje a kolovrátky. Ve snaze o zvukové zpestření a obohacení napodobováním více nástrojů i celého orchestru vznikly různé typy orchestrionů. Nejpodstatnější součástí každého mechanického hudebního nástroje je hrací válec, ale samotný zvuk mohou vydávat třeba pružné zoubky ocelového hřebene, píšťaly, různým způsobem rozeznívané struny či perforovaný papír.

Flašinet pochází z východní Asie. Vznikl asi v 16. století. Do Evropy se rozšířil v první polovině 18. století. V 19. století se počaly flašinety používat při různých lidových slavnostech a nástroj  zlidověl. Flašinetáři obcházeli poutě a lidové zábavy, ale byli běžně k vidění v městech na ulicích.  Třetí ročník festivalu Flašinet žije! navazuje na úspěšný loňský ročník, ale také zahajuje sezónu dalších tradičních setkání flašinetářů – Liberecký flašinetář (10. – 12. srpna), Pekařovská pouť (13. srpna) a Mezinárodní setkání flašinetářů v Brně (15. – 16. srpna 2016).
Foto: autor,  www.nm.cz, www.muzeum3000.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zachovat! aneb Jak se restaurují vzácné knihy? Uvidíte v Klementinu!

restaurovani knih eva hodikovaVlastnit knihu kdysi znamenalo velké bohatství. Takový spis mohl ve středověku mít cenu třeba tří dobře vykrmených krav. Dneska už jsou sice ceny knih na trochu jiné úrovni, ale přesto by s...

Z archivu...


Literatura

Nevěř nikomu! Britský thriller může způsobit několikadenní paranoiu…

k21 200Po závalu severských detektivek se na české pulty dostává i novinka z Británie. O partě holek, které se vydají na cestu po Nepálu. A to víte, že se to pěkně zvrtne. Kniha, kterou slupnete jako malinu odehrávající se pro thriller na netradičním místě.

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Dlouhý příběh ve zkratce

sfz 200Znáte to - žijete v menší či větší skupině lidí, se kterou podnikáte různé akce a znáte se už tak dlouho, že je těžké to spočítat. I v té vaší skupince se dějí změny, zvraty, novinky. I Ellen, hlavní protagonistka Dlouhého příběhu ve zkratce, má takovou s...