Na Den stavebních řemesel do Centra stavitelského dědictví Plasy

Na Den stavebních řemesel do Centra stavitelského dědictví Plasy

Tisk

plasy 200Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea se letos zapojí do programu tradiční plaské pouti Na Královnu a přivítá návštěvníky v nově otevřeném areálu na prvním Dni stavebních řemesel.

 

 

Návštěvníkům se otevřou prostory hospodářského dvora, které již sice hostily účastníky různých odborných kurzů a workshopů, ale laické veřejnosti zůstávaly dosud tak trochu tajemstvím. V provozu bude unikátní historická klempírna, která zaujme svou důmyslností a funkčností, kovárna s vnitřní i venkovní výhní a slévárna neželezných kovů. Mistři kováři, slévači a klempíři předvedou, že práce s kovem může být nejen fortel, ale i umění. Návštěvníci budou mít možnost pozorovat jedinečnou práci tesařů, kteří tradičními postupy budou připravovat části historického jeřábu.

Dále budou návštěvníci moci nahlédnout pod ruku mistru cihlářovi a provazníkovi; s jemnější prací je seznámí výrobce vitráží. Dvě vápenné pece přiblíží, jak probíhal výpal vápna, dojde i na pokládku střechy břidlicí.

plasy

Prohlédnout si bude možné také jedinečnou expozici stavebně historického průzkumu, která je součástí hospodářského dvora. Tato expozice je určena především těm, pro které jsou staré stavby výzvou k odhalování souvislostí, chtějí se v nich naučit číst, hledat zapomenuté významy.

Národní technické muzeum chce potěšit návštěvníky plaské poutě nejen historickým stavitelstvím, ale i dalšími poklady techniky; zajistilo přehlídku historických vozů Rolls-Royce. Jejich krásu a technickou dokonalost bude možné obdivovat před budovou bývalého pivovaru, ve které se nachází expozice stavitelství. Den stavebních řemesel se koná v Centru stavitelského dědictví Plasy 13. srpna od 10 do 18 hodin.

Foto: Národní technické muzeum,  www.ntm.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Albrecht - Klenoty naší krajiny

Klenoty nasi krajiny 200Pod názvem Klenoty naší krajiny se představuje nový osmidílný dokumentární cyklus, který se zabývá mimořádnými oblastmi v Chráněných krajinných oblastech.  Provázet nás tímto pořadem bude Miroslav Vladyka. Chcete-li v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zastavte barbarství!
ucs 1Podle informací z denního tisku plánuje „elita“ Národního muzea, ve spolupráci s Ministerstvem kultury, odstranit z panteonu svěřené budovy busty Julia Fučíka, Fráni Šrámka a dalších spisovatelů, slovem osobností české národní kultury. Prý byla jejich inst...

Z archivu...


Literatura

Nenechte se stáhnout Ke dnu

ke dnu200V Odeonu vyšel druhý román autorky Anny Bolavé s názvem Ke dnu. Ten volně navazuje na její prvotinu Do tmy, za kterou loni obdržela Magnesii Literu za prózu. I tentokrát jsou její šance vysoké…

 

 

...

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Valerian a město tisíce planet

valerianValerian (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne) jsou zvláštní vládní agenti, kteří mají na starost udržovat pořádek v lidských vesmírních teritoriích. Valerian má se svou kolegzní víc než jen profesionální záměry a neustále jí dává milostní návrhy....